Na co nezapomínat před dovolenou: Platný doklad, správně sbaleno, pojistka a DROZD

Mluvčí cestovní kanceláře o trendech v cestování

Sezóna letních dovolených je opět v plném proudu, což znamená, že Češi a Češky hromadně míří za hranice. Někteří s cestovními kancelářemi, jiní na vlastní pěst s leteckými společnostmi či auty. Ať už ale za hranice míříte jakkoli a kamkoli, na některé zásadní věci je vhodné dávat si pozor vždy. Co je nejdůležitější a v čem klienti cestovních kanceláří nejčastěji chybují?

Potřebuju pas, nebo stačí občanka?

„Klientům vždy doporučujeme, aby si před každou cestou na dovolenou včas zkontrolovali platnost cestovních dokladů. A zejména, zda jejich platný doklad mohou do vybrané destinace použít. I přesto v tom bohužel pravidelně klienti chybují,“ popsala nám mluvčí cestovní kanceláře Čedok Kateřina Pavlíková s tím, že nejčastější zmatek panuje okolo toho, kam musí Češi mít cestovní pas a kam jim stačí jen občanský průkaz.

Mohlo by vás zajímat: Co dělat, když na dovolené v zahraničí ztratíte doklady? Jednejte okamžitě, radí úřady

„Pokud se pohybujeme po Schengenském prostoru, stačí občanský průkaz, mimo Schengen či Evropskou unii je ale zapotřebí platný cestovní pas. A navíc existují destinace, kde je potřeba mít konkrétní platnost i při návratu z nich zpět domů. Tady bych upozornila zejména na oblíbený Egypt, Turecko, Tunisko, ale i další,“ připomněla Pavlíková, proč je vhodné ověřit si platnost všech klíčových dokumentů s dostatečným předstihem. „Doklady však samozřejmě potřebují i ti nejmenší cestující jako malé děti a miminka. Každý musí mít platný cestovní doklad,“ dodala.

Neplatný cestovní pas lze vyřešit i na poslední chvíli, pokud si nemůžete počkat na vydání standardních až 30 dnů. Ve zkrácené lhůtě lze získat nový cestovní pas i buď do 5 pracovních dnů, nebo expresně do 24 hodin. Stačí s občankou osobně vyrazit na obecní úřad obce s rozšířenou působností, na úřad kterékoli městské části Praha (1 až 22) nebo přímo na Ministerstvo vnitra.

Rychlejší vyřízení však rozhodně není za symbolický poplatek. Dospělý za pas zhotovený do 5 dnů zaplatí celkem 3000 Kč, dítě do 15 let pak 1000 Kč. U expresního zhotovení do druhého pracovního dne pak poplatek činí 6000 Kč pro dospělého a 2000 Kč pro dítě. A pozor – expresní cestovní pas vydaný do 24 hodin lze vyzvednout jen přímo na Ministerstvu vnitra v Praze. Což se může hodit, pokud si o pas zažádáte v místě bydliště, ale odlétáte z Prahy. Více informací o získání cestovních pasů na poslední chvíli se můžete dočíst přímo na webu gov.cz.

Pojištění a správně sbalené zavazadlo

„Dále určitě doporučujeme do zahraničí necestovat bez cestovního pojištění včetně připojištění na Covid, které už je ale u většiny pojišťoven v ceně. Ale v případě zájezdů je vhodné mít i pojištění storna, jelikož nikdy nevíte, jestli se vaše původní plány do budoucna nějak nezmění, což by znamenalo, že o peníze za dovolenou přijdete,“ radí dále mluvčí Čedoku.

Mohlo by vás zajímat: Rady začínajícím cestovatelům: Jak na vaše první dobrodružství?

„Soudě dle toho, v čem cestující rovněž často chybují, nebo co nevědí, bychom dále určitě doporučili důkladně si před samotnou cestou pročíst všechny pokyny a rovněž také být na letišti včas. A to nejméně dvě hodiny před odletem, především kvůli nutnosti odbavit veškerá zavazadla a absolvovat bezpečnostní kontrolu,“ zní další klíčová rada. V otázce zavazadel je pak důležité hlavní pozornost věnovat tomu, co si s sebou lze vzít na palubu letadla a co naopak musí zůstat v kufru na odbavení.

„V odbaveném zavazadle nesmí být třeba žádná elektronika, lithiové baterie, power banky, elektronické cigarety a podobně. To vše musí cestující mít v zavazadle, které si berou na palubu a je nutné tato nařízení respektovat, aby předešli jakýmkoli komplikacím na letišti,“. Všeobecně se rovněž doporučuje mít v příručním zavazadle na palubu nejnutnější oblečení na pár dní nebo léky, pokud nějaké pravidelně užíváte. A to pro případ, že se zavazadlo někam zatoulá a dorazí za vámi do cíle třeba až na druhý den.

Funkční kontaktní informace a DROZD

Další důležité kroky k poklidné dovolené lze udělat už při její koupi: „Velmi důležité je rovněž uvádět nejen cestovní kanceláři, ale případně i letecké společnosti správné kontaktní informace. To je zásadní v případě mimořádné situace či jakýchkoli komplikací, kdy musíme klienta nutně kontaktovat, aby měl všechny zásadní informace a věděl, jak se zachovat,“ radí Kateřina Pavlíková.

Komplikace zde může nastat třeba v případě, že klient při koupi zájezdu uvede telefonní číslo, ale na dovolenou poté plánuje vyrazit s jiným mobilem. Důležité je rovněž mít přehled o tom, zda v destinaci, kam se chystáte, je, nebo není potřeba mít aktivovaný roaming pro bezproblémové volání zpět do Česka.

Mohlo by vás zajímat: Zapomeňte na focení letenky na sociální sítě, říká mluvčí Čedoku. Co vše po zveřejnění hrozí?

„V neposlední řadě bych všem, kdo se chystají na dovolenou do zahraničí, doporučila registraci do systému DROZD Ministerstva zahraničních věcí. A to nejen při cestách do zemí třetího světa, kde může hrozit nějaké potenciální riziko, ale ideálně do jakékoli země mimo Českou republiku,“ dodala mluvčí. Systém DROZD (Dobrovolná registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí), který funguje již od roku 2009, je mezi cestovateli rok od roku populárnější.

Zaregistrované občany vydávající se do zahraničí může následně ministerstvo kontaktovat přímo pomocí e-mailu nebo SMS, pokud v dané destinaci dojde k mimořádné události, která by pro ně mohla představovat ohrožení. Může jít o vše od požárů, zemětřesení či záplav až třeba po hrozby spojené s terorismem. Více informací i možnost registrace nabízí opět přímo vládní portál drozd.mzv.gov.cz.

Cesta na dovolenou s dětmi může být pro rodiče velkou zkouškou trpělivosti a nervů. Podívejte se na rad a tipy, díky nimž vše zvládnete v klidu a bez problémů: