Lyžování v Turecku ocení i milovníci kultury a zážitků. Poznejte Kayseri a Kappadokii

Kayseri a Kappadokie s Čedokem

Zimní dovolená na lyžích ve středisku srovnatelném s Alpami, jen citelně levnější? A co by kamenem dohodil nádherné historické město, památky UNESCO či zcela unikátní krajina, na kterou se jezdí dívat lidé z celého světa? Kdepak, řeč není o alternativní realitě nebo nějaké jiné planetě. To je Turecko, Střední Anatolie a město Kayseri, kam se letos poprvé můžete letecky vydat s Čedokem.

Novinka v nabídce CK Čedok

Čeští lyžaři a snowboardisté mají během letošní zimní sezóny vůbec poprvé možnost vyrazit z Prahy letecky poznávat dosud neprozkoumané lyžařské svahy v Turecku. A i když pravděpodobně o lyžařských podmínkách v této zemi průměrný našinec příliš mnoho neví, vězte, že srovnání s Alpami je na místě. Nejen proto, že zdejší ski areál včetně dodání léty prověřených vleků mají na svědomí Rakušané.

Možnost vyrazit na lyže do Turecka nově svým klientům poskytuje cestovní kancelář Čedok, která od 27. prosince létá do města Kayseri, ležícího na úpatí téměř čtyřtisícové vyhaslé sopky Erciyes. A právě na jejích svazích v posledních letech vzniklo moderní lyžařské středisko, nabízející návštěvníkům celkem přes 100 kilometrů tratí, z toho 55 kilometrů upravených sjezdovek všech nám dobře známých obtížností.

Celosvětově proslulá Kappadokie za humny

Zimní dovolená v Kayseri má však kromě skvělého lyžování řadu dalších benefitů, plynoucích z toho, že se budete nacházet v turisticky velmi vyhledávané Střední Anatolii. Co by kamenem dohodil (asi hodinku a půl cesty autobusem) od spícího vulkánu Erciyes se totiž nachází světově unikátní skalnatá oblast Kappadokie, kam každý rok míří turisté z celého světa, aby obdivovali zdejší památky zapsané i na seznamu UNESCO nebo zažili jeden z nejvyhledávanějších zážitků v celém Turecku.

„Týdenní pobyt s polopenzí, který cenově mnohdy vychází srovnatelně nebo ještě častěji levněji, než podobný pobyt v Alpách nebo na českých horách, je určitě vhodné zkombinovat nejen s výlety do města Kayseri, ale třeba i letem horkovzdušným balónem v nedaleké Kappadokii, což je velkým lákadlem,“ přiblížila možnosti klientů Čedoku tisková mluvčí cestovní kanceláře Kateřina Pavlíková.

Zimní lety balónem mají pro turisty řadu výhod

Asi každý z vás už někdy viděl snímek desítek a desítek balónů vznášejících se nad působivě hornatou krajinou plnou zvláštně vypadajících skalních „komínů“ při západu či východu slunce. Tyto fotografie pocházejí právě z Kappadokie a zdejší let balónem považuje za jeden z nejunikátnějších na celém světě třeba i National Geographic či nejeden seznam turistických zážitků, bez nichž byste Turecko rozhodně opouštět neměli.

Už málokdo zároveň ví, že vypravit se na fiestu více než stovky balónů nad Kappadokií právě v zimě skrývá ještě jeden velmi příjemný benefit. Zatímco v létě, kdy se sem sjíždějí autobusy s turisty z celého Turecka (cesta z Turecké riviéry navíc zabere více než 15 hodin), vyroste taxa za let balónem klidně až k hranici 300 eur (bezmála 7500 Kč), v zimních měsících cenovka padá výrazně dolů a celý zážitek ve vaší peněžence rozhodně nezpůsobí takový vítr.

„I když Kappadokie nabízí turistům nespočet úchvatných výhledů do zdejší krajiny i se zasněženým vulkánem Erciyes v dáli, můj vůbec nejoblíbenější výhled na Kappadokii je rozhodně z koše horkovzdušného balónu. Let trvá zhruba hodinu, účastní se jej dalších sto až sto padesát balónů a podíváte se až do výšky nějakých 1200 metrů. V zimní sezóně tady navíc nejsou takové davy turistů jako v létě, což je podle mě další přidaná hodnota,“ láká na cestu do Kappadokie z Kayseri zdejší delegát CK Čedok Filip Janoušek.

A když už budete v Kappadokii, rozhodně si nenechte ujít další zdejší skvosty, jako je Národní park Göreme s unikátními skalními kostely plnými původních fresek a příbytky dávných křesťanů, rozlehlé podzemní město Kaymakli či městečka Ortahisar a Uchisar v okolí Göreme. Ta jsou zčásti zapuštěná do zdejších specifických skalních komínů tvořených vulkanickými horninami, kde můžete navštívit i několik skalních obydlí, v nichž stále žijí místní, kteří vás rádi doma pohostí kávou nebo čajem. Konkrétně v zimě vás navíc možná příjemně překvapí, jak teplo a útulno v těchto stovky let starých příbytcích je.

Neopomíjejte samotné Kayseri

V rámci dostupných výletů můžete rovněž vyrazit z hotelu dolů na úpatí Erciyes, kde leží město Kayseri. Se svým milionem obyvatel a historií sahající až do dob starověkého Říma rozhodně rovněž stojí za pozornost každého turisty. Město nabízí dvě významná muzea, patnáct set let starý hrad původem z římských dob, několik významných mešit, v jejichž interiéru visí překrásné lustry od českých sklářů nebo zdejší rozlehlý bazaar, tedy turecké tržiště, kde seženete prakticky cokoli a můžete si s místními vysmlouvat o výhodnější ceny.

Oblast Kayseri je rovněž známá pro své tkané turecké koberce, které lze nakoupit v řadě zdejších kamenných prodejen. Ve městě, jež rozhodně není turistickou destinací, vás čeká opravdu autentický turecký život včetně možnosti zavítat do stále funkčních tureckých lázní, takzvaného hamamu, z roku 1542. A po pořádné lázni i s peelingem a masáží rozhodně stojí za to ochutnat ve zdejších bistrech pravý turecký kebab. Na takovém si totiž u nás zkrátka nepochutnáte. Večer vás pak zpět k hotelu opět vezme autobus, nebo můžete vyrazit po vlastní ose za pár eur taxíkem. A ráno šup zpět na svah!


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.