Nejkrásnější pláže světa podle odborníků. Vysoko se umístilo Chorvatsko či Dánsko

Dechberoucí zálivy, zlatý písek nebo příbojem rozbitá pobřeží. Tým spisovatelů procestoval svět od Albánie po Jemen, aby dal dohromady knihu s žebříčkem nejlepších pláží. Podívejte se na první dvacítku.

Celkem sto nejlepších pláží světa zvolil tým z Lonely Planet pro svou novou knihu. A výběr nebyl nijak zjednodušený. Nešlo jen o pozorování, naopak členové týmu na vlastní kůži zkoumali, jestli se na daných místech dá plavat, šnorchlovat, procházet se okolní krajinou i zda si na pláži můžete dopřát koktejl.

1. Průsmyk Byron Bay, Nový Jižní Wales, Austrálie

Ráj surfařů (začátečníků i pokročilých) se nachází na nejvýchodnějším bodě pevninské Austrálie (Cape Byron). Hromada mušlí a kostí vedle lodní rampy ukazuje na bohatou domorodou historii této oblasti, zatímco uvnitř subtropického deštného pralesa, který se táhne podél, jsou původní koalové a krocani. Okolí navíc nabízí pěší výlety kolem mysu i několik turistických tras, které vám umožní průsmyk obdivovat z různých úhlů. Je zde i trasa přístupná pro vozíčkáře.

2. Pláž Ipanema, Rio de Janeiro, Brazílie

Pláž Ipanema v Riu je proslulá úžasnými západy slunce, kterým místní často tleskají. Rozkládá se na délce tří kilometrů. Místní subkultury používají očíslovaná křesla pro plavčíky jako různé značky pro svou oblast pláže. Například Posto 9, která se nachází u ulice Rua Vinícius de Moraes, je oblíbeným místem pro mladé, přitahuje komunitu umělců a hippies. Praia Farme, která se nachází před Rua Farme de Amoedo, je místem, kde se schází gay komunita. Mezi Ipanemou a Copacabanou je Posto 7, oblíbený mezi surfaři. Posto 10 je naopak místem, kde se odehrávají hry jako volejbal, fotbal a futevôlei (nohejbal).

Mohlo by vás zajímat: Za pět hodin v ráji. Nejkratší cesty k moři, které nezruinují váš rozpočet

3. Pláž Ao Maya, Ko Phi-Phi, Krabi, Thajsko

Na šířku má tato pláž pouhých 49 stop (15 m) a na délku 820 stop (250 m) a je schovaná mezi vápencovými útesy. Přesto zaujala filmového režiséra Dannyho Boylea jako kulisa pro film Pláž z roku 2000 s Leonardem DiCapriem v hlavní roli. Popularita filmu přilákala do Ao Maya denně okolo 6 000 turistů. Příliv vedl k nahromadění odpadu, poškození rostlin a korálů i narušení života divoké zvěře. To přimělo thajské úředníky k uzavření zálivu v roce 2018. Původně doufali, že se pláž zotaví za několik měsíců, ale zůstala uzavřena až do roku 2022. Poté se znovu otevřela s lepší infrastrukturou a dodatečnou ochranou. Nová pravidla nyní upravují turistické aktivity ­– plavání je zakázáno (ačkoli je povoleno brodění se po kolena), v zátoce nesmí kotvit lodě a místo může navštívit pouze 375 návštěvníků v hodinových intervalech. Podle Lonely Planet se přesto vyplatí tento neuvěřitelný ráj navštívit a ocenit přírodní krásy, které byly téměř ztraceny.

4. Ostrov Mnemba, Zanzibar, Tanzanie

Zatímco pevninská Tanzanie nabízí úžasné zážitky v safari, ostrov Mnemba je klidným útočištěm s nádhernou písečnou pláží s bílým pískem. Pláž je přístupná pouze pro hosty resortu andBeyond s 23 lůžky. Kromě procházek nabízí potápění a šnorchlování v okolí.

Přečtěte si také: 5 netradičních eurovíkendů. Vyrazte k nejbližšímu moři nebo na malebné místo v Belgii

5. Sarakiniko, Milos Kyklady, Řecko

Sluncem vybělené vulkanické horniny ponořené do hlubokého tyrkysového úseku Egejského moře najdete na souostroví Kyklady. Budete si muset přinést vlastní zásoby, protože tu nenajdete žádné stánky. O to úchvatnější jsou ovšem výhledy na skalní útvary a jeskyně. Na skalách se můžete opalovat nebo je využít jako přístupový bod k vniknutí do vody a šnorchlování. Chcete-li se vyhnout davům turistů, navštivte Sarakiniko v září nebo říjnu, v hlavní sezoně volte raději ranní hodiny. Nádherný je tu ale také západ slunce, kdy alabastrové skály září proti ohnivým odstínům.

6. Pláž Chesterman, Tofino, Vancouver Island, Britská Kolumbie, Kanada

Většina lidí chodí na pláž Chesterman surfovat, ale jsou tu také krásné výhledy, které vám vyrazí dech. Ráno se nad měkkým pískem nese mlha a večer se obloha ohnivě zbarví svitem zapadajícího slunce. Klidné letní měsíce jsou ideální pro surfaře začátečníky, zima naopak díky velkým vlnám přitahuje profíky, nezapomeňte ovšem na neopren, protože teplota vody nepřesahuje 13,8 °C. Pořádají se tu také surfařské soutěže. Dále je ale pláž skvělá i pro jízdu na kajaku, paddleboarding, pozorování stovek barevných hvězdic, sasanek, ježků a dalších mořských tvorů, kteří se objevují v přílivových tůních. Můžete také pozorovat velryby, zúčastnit se venkovní jógy nebo se projít po písčině při odlivu.

7. Cabo San Juan del Guía, Národní park Natural Tayrona, Kolumbie

Zlaté písky a kokosové palmy kolumbijského karibského pobřeží obklopené deštným pralesem jsou dokonalým obrazem – zejména Cabo San Juan del Guía. Nachází se v národním parku, který se táhne podél pobřeží od Taganga poblíž Santa Marta k ústí Río Piedras. I když budete muset absolvovat pěší túru (asi dvě hodiny chůze), abyste se dostali k těmto malebným tyrkysovým zátokám, stojí to za to.

8. Pláž Anse Source d’Argent, La Digue, Seychely

Nedotčené bílé písky, tyrkysová voda a žulové balvany Seychel působí až kýčovitě. Anse Source d’Argent se obvykle nachází na seznamech nejlepších pláží světa – a právem. Je to pláž snů. Můžete si ji užít za popíjení čerstvé ovocné šťávy a kokosové vody (s rumem, chcete-li) v jednom z rustikálních plážových barů. Abyste se vyhnuli davům, přijeďte brzy ráno, ale pak se sem vraťte pozdě odpoledne (se stejnou vstupenkou, je zde malý poplatek za vstup), abyste si užili nádherný západ slunce.

9. Pláž Balandra, La Paz BCS, Mexiko

Uzavřená zátoková pláž s mělkými hlubokými modrými vodami je ideální i pro děti. Kromě koupání je to také pláž zaměřená na aktivity – můžete si tu pronajmout kajaky a paddleboardy. Návštěvníci pláže mohou také prozkoumat přílivové bazény a vyrazit na výlet do sousedních zátok. Chráněná oblast obklopená suchými horami pokrytými kaktusy je součástí azurového zálivu Balandra, který má průzračně čisté vody a bílý písek. Na tuto pláž je v současné době povolen vstup pouze 450 lidem denně (ve dvou časových úsecích od 8:00 dopoledne a od 13:00 do 17:00). První neděle každého měsíce je vyhrazena výhradně místním obyvatelům.

10. Pláž Punta Paloma, Tarifa, Cádiz, Španělsko

S měkkým pískem, jiskřivými vodami a větrem vytesanými dunami na pozadí Maroka a Gibraltarského průlivu je snadné pochopit, proč je Punta Paloma jednou z nejsvůdnějších pláží ve Španělsku. Tmavě modrý Atlantik nabízí vynikající koupání, duny oslnivé výhledy a chiringuito (plážová restaurace) poskytne návštěvníkům tinto con limón (červené víno s limonádou). Procházka po západním konci pláže vás zavede do přírodních bahenních lázní, kde si můžete natřít pokožku bahnem bohatým na minerály. Po okolních kopcích vede několik dalších pěších a jezdeckých tras, z nichž vás některé zavedou k památkám, jako je prehistorická nekropole Los Algarbes. Pokud byste raději zůstali na pláži, existuje několik příležitostí k zapůjčení a lekcím kitesurfingu. Pokud se raději držíte písku a pozorujete vlny, můžete také zahlédnout delfíny, velryby, stěhovavé ptáky a možná i želvu.

11. Pláž Punta Rata, Brela, Makarská riviéra, Chorvatsko

Na 11. místo se dostala chorvatská Punta Rata s průzračným Jaderským mořem. Je považována za jednu z nejkrásnějších pláží chorvatského pobřeží, kde voňavé borovicové háje poskytují stín a zároveň temně modré vody nabízejí ideální teploty nad 20 °C od června do října. Místo je vhodné pro plavání, šnorchlování, jízdu na kajaku nebo paddleboarding. Na nedaleké promenádě můžete počkat na západ slunce, kdy obloha září sytě oranžově-červenou a neonově růžovou.

12. West Beach, Berneray, Vnější Hebridy, Skotsko

Pláže Vnějších Hebrid vypadají, jako by patřily spíše někam do tropického pásma než k severoatlantickým břehům Skotska. West Beach patří k těm nejmalebnějším – její prašné písky se tu setkávají s drahokamovými zelenomodrými vodami a pastvinami. Díky divokému pobřeží to zde vypadá jako v nedotčeném ráji, ale pobřeží je samozřejmě lákadlem pro turisty i místní obyvatele. Odvážní si mohou jít zaplavat do chladných vod, které zřídka překročí 13 °C. Místo koupání si tu ale můžete užít procházky a pozorování ptáků. Na jaře se okolní krajina vybarví díky divokým květinám.

13. Pláž Rauðasandur, Westfjords, Island

Islandská Rauðasandur je divoká, 10 km dlouhá pláž s úchvatnými mořskými útesy a tyrkysovou lagunou, která se vyznačuje rozlehlým červeným, oranžovým a růžovým pískem – zbarveným rozdrcenými lasturami hřebenatek. Nachází se ve Westfjordech a budete mít pocit, jako byste měli pláž jen pro sebe, kromě společnosti tuleňů, kteří občas dovádějí na pobřeží. Rauðasandur má také několik vynikajících turistických tras. Je možné se projít ke slavným ptačím útesům Látrabjarg, kde se v teplejších měsících shromažďují tisíce papuchalků, rybáků a dalších ptáků.

14. Růžová pláž, ostrov Padar, národní park Komodo, Indonésie

Pouze hrstka pláží na světě má růžové písky jako z cukrové vaty. Výrazný odstín Pink Beach pochází z temně červených korálů, které se po staletí rozpadaly na pobřeží a smíchaly se s jemnými bílými zrnky písku. S množstvím korálů je pláž také oblíbeným místem pro šnorchlování – útesy milují i ​​hejna tropických ryb. Pobřeží je zde poseto jednoduchými plážovými chatkami, které nabízejí nápoje a rychlé občerstvení a zároveň jediný stín na sluncem zalité pláži. Pink Beach je oblíbená u turistů, proto přijeďte ráno nebo těsně před západem slunce pro klidnější zážitek.

15. Dueodde, Nexø, ostrov Bornholm, Dánsko

Nejslunnější dánský ostrov Bornholm obklopuje divoké Baltské moře. Je známý pro své ostré přirozené světlo, zamiřte do Dueodde na jižním cípu, abyste zjistili proč. Sluneční paprsky líbají perleťově zbarvené písky a vytvářejí jemné nefritové a blankytné vlny na této krásné pláži. Brodit se zde mělkou vodou je jako vkročit do obrazu. Večer jeho západy slunce barví oblohu do růžova, oranžova a žluta. Zatímco v létě jsou kempy a kavárny rušné, nevylučujte návštěvu v zimě, kdy se místní sjíždějí sáňkovat po zasněžených písečných dunách. Pro nejlepší výhledy vystoupejte po 196 schodech na vrchol modrobílého majáku Dueodde z 60. let minulého století.

16. Pláž Keem Bay, Keel, hrabství Mayo, Irsko

Na západním konci ostrova Achill v hrabství Mayo asi 8 km od vesnice Keel se nachází jedna z nejslavnějších odlehlých zátok v Irsku: pláž Keem Bay. Zelené stráně se sbíhají dolů do hluboké zátoky ve tvaru podkovy, kde se rozlévá pláž orámovaná útesy. Zátoka nabízí klidné (i když chladné) vody vhodné pro plavce i milovníky šnorchlování. V teplejších letních měsících si můžete užít výhledy na irský venkov třeba z kajaku. Můžete také pozorovat delfíny, kteří někdy plavou a krmí se v zátoce.

17. Pláž Ruby, Olympijský národní park, Washington, USA

Pláž Ruby je ohraničena deštným pralesem a pacifickým oceánem. Vypadá, jako by zde vody divoce bičovaly o břeh, dokud se stromy nesesypaly. V písku se třpytí acháty, granáty a mořské sklo, ale poklady jsou také v přílivových jezírkách. Sasanky, mořští ježci, fialové hvězdice a krabi z Ruby Beach dělají říši divů pro děti i dospělé.

18. Pláž Stanhope, Národní park Prince Edward Island, PEI, Kanada

Stanhope v národním parku Prince Edward Island má jedny z nejlepších kanadských pláží. Lesknoucí se mokřady se setkávají se severním pobřežím Atlantiku s 25 mílemi (40 km) pláží, které jsou orámované zvlněnými dunami, jež poskytují útočiště ohroženým ptákům kulíkům. Dřevěné chodníky nabízejí krásné výhledy na pobřeží a zároveň spojují duny s pobřežím. V létě je voda dostatečně teplá na koupání a kousek od pláže Stanhope Main Beach je mezi stromy oblíbený kemp, takže můžete zůstat na krásný západ slunce a klidně zde i přespat.

19. Pláž Radhanagar, Swaraj Dweep, Andamanské ostrovy, Indie

Zasněné místo s velmi jemným pískem, které se nachází na odlehlých a krásných Andamanských ostrovech v Indii, je orámováno jasně zeleným lesem plným prastarých druhů, které nikde jinde na zemi nenajdete. Hlavním lákadlem je přírodní krása regionu. Nabízí nejlepší potápění a šnorchlování v Indii, klábosení s místními obyvateli a pozorování jednoho nebo dvou slonů, kteří se někdy procházejí podél pobřeží.

20. Pláž Pacifico, Siargao, Surigao Del Norte, Filipíny

Pacifico Beach, která byla až donedávna tajemstvím mezi surfaři, je dokonalá tropická pláž s azurově zbarvenou vodou, pískem ve stínu kokosových palem a nádhernou tichou atmosférou. Když v roce 2021 oblast srovnal se zemí ničivý tajfun, zvítězila odolnost místních obyvatel a ostrov se teď pyšní neuvěřitelným návratem původní krásy. Mnoho domů a podniků, včetně několika míst k pobytu a stravování v Pacifico, bylo za rok přestavěno a znovu otevřeno.

Navštívili jste pláž, která by si podle vás zasloužila umístění mezi nejkrásnějšími? Napište nám její polohu a název do komentářů pod článek, rádi se inspirujeme pro tvorbu nových tipů pro naše čtenáře.

Sdílejte článek
Štítky národní park moře příroda pláž západ slunce dovolená cestování ESG

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.