5 netradičních eurovíkendů: Vyrazte k nejbližšímu moři nebo na malebné místo v Belgii

Rádi byste vyrazili na pár dnů do zahraničí a hledáte méně tradiční tipy, než jsou Drážďany nebo Paříž? Vybrali jsme pět míst, ze kterých si vyberou jak milovníci památek, tak přírody. Zvolit si můžete dokonce i podle typu dopravy – na některá se dostanete letecky, na jiná můžete jet autem.

Cestování po evropských městech je čím dál jednodušší. A ani v případě, že máte málo volna, se nemusíte omezovat jen na země, které s námi přímo sousedí. Pokud máte naopak více času než jen volný víkend, tím lépe. V některých případech se kvůli délce cesty vyplatí prodloužit si ho aspoň o jeden volný den.

Přečtěte si také: Dámská jízda v Thajsku. Nekonečný zdroj zážitků i inspirace

1) Bruggy (Belgie)

Takzvané Benátky severu jsou považovány za nejkrásnější město Belgie, které ve vás zanechá dojemné vzpomínky díky své atmosféře a památkám. Do Brugg se dostanete za necelou hodinu a půl vlakem z Bruselu, do Bruselu pohodlně přímým letem z ČR. Úzkými starobylými uličkami se budete chtít jen tak procházet celý den a možná i ten další. Ze všech koutů ucítíte vůni čokolády a vaflí, specialitou Belgie je ale i pivo, belgické hranolky nebo mušle. Kromě gastronomických zážitků si tu můžete užít i nakupování, návštěvy nejrůznějších muzeí a samozřejmě památek. Mnohem častěji než auta a autobusy tu uvidíte lidi na kolech nebo turisty v kočárech tažených koňmi. Všechny zajímavosti v kostce vám povětšinou velmi dobrou angličtinou předají i průvodci při plavbě na lodi místními kanály.

Doba cesty: hodinový přímý let z Prahy do Bruselu + necelá hodina a půl vlakem

Nejlepší termín pro návštěvu: kdykoliv, každé roční období tu má svoje kouzlo.

2) Jezera u Salzburgu (Rakousko)

Do Horního Rakouska se dostanete autem z Prahy zhruba za 4 hodiny. Výhodu pak mají ti, kteří bydlí blíže rakouským hranicím. Jakmile se dostanete k hornímu cípu jezera Attersee, třetího největšího v Rakousku, budete si připadat jako u moře. Najdete tu několik veřejných pláží, v okolí jsou restaurace i dostatek hotelů. Nutno říct, že přespání v blízkosti Attersee vás však přijde celkem draho. Levnější a strategicky výhodnější je ubytovat se poblíž města Bad Ischl, odkud pak můžete zamířit každý den jinam. Jezer je totiž v okolí ještě spousta, vyplatí se přiblížit si na mapě i ta, která na první pohled vedle velikánů nejsou vidět. Obzvlášť pokud sem vyrazíte v létě a chcete si užít koupání nebo výšlap na pěknou vyhlídku, zkuste například Langbathsee. Kromě jezer se odsud během chvíle dostanete i do krásných měst Salzburg nebo Hallstatt, která rozhodně stojí za návštěvu.

Doba cesty: autem z Prahy k Attersee zhruba čtyři a půl hodiny.

Nejlepší termín pro návštěvu: červen až září v případě, že se chcete koupat a vyrážet na pěší výlety.

3) Matera (Itálie)

Italská architektura, příroda i kuchyně jsou proslulé a oblíbené. Tradičně většina lidí míří na víkend do Říma, Milána nebo Benátek, ale můžete vyrazit ještě na spoustu jiných míst. Do městečka Matera se dostanete autobusem z Bari, kam se v případě víkendové cesty dostanete nejrychleji a nejpohodlněji letadlem. V okolí města, které skrývá několik úchvatných vyhlídek, se nacházejí soutěsky s jeskyněmi osidlovanými už v době kamenné. Nejstarší část města – „Sassi di Matera“ (kameny Matery) jsou součástí světového dědictví UNESCO. Kromě památek a nádherné přírody si tu užijete i skvělé italské jídlo, a když už poletíte do Bari, naplánujte si také výlet do slavného Polignano a mare na pobřeží Jaderského moře nebo do města Alberobello s unikátní architekturou domků ve stylu trulli.

Doba cesty: necelé dvě hodiny přímým letem z Prahy na Bari + hodina autobusem

Nejlepší termín pro návštěvu: kdykoliv, nejteplejší měsíce jsou červen až září, nejlepší pro poznávací návštěvu mimo sezonu je jaro nebo brzký podzim.

4) Berlín (Německo)

Do města plného kontrastů se dostanete autem, autobusem, vlakem i letecky. I samotný Berlín toho nabízí spoustu – od památek přes restaurace a bary až po obchody, kde si užijete víkend plný nakupování. Krátkou, ale bohatou prohlídku Berlína zvládnete i za jeden den, kdy rozhodně nevynechejte Braniborskou bránu, Říšský sněm, Památník holokaustu, vyhlídku z televizní věže, park Tiegarten a most Oberbaumbrücke. Berlínskou gastronomii popisují milovníci jídla jako srdeční záležitost, určitě si tedy místo svačiny s sebou zajděte na něco dobrého, ceny jsou většinou srovnatelné s Prahou. Z pouličních jídel tu narazíte hlavně na různé klobásy a bratwursty, kebaby nebo griletty (podobné hamburgerům, ale s karbanátkem). Co se týká restaurací, můžete zamířit za místní klasikou, která většinou vychází z jednoduchých rolnických jídel a je založena na mase, zelí, bramborách a luštěninách. Najdete tu ale i mnoho jiných kuchyní.

5) Łeba (Polsko)

Kdo baltské pobřeží u města Łeba nenavštívil, nechce z pouhých fotek věřit tomu, že jde o moře v Polsku, jen pár hodin cesty autem z Česka. Možná ani po většinu cesty neuvěříte, budete si totiž připadat podobně jako v jižních Čechách. Jakmile ale projdete borovicovým hájem a trávu vystřídá světlý písek, pohled na vlny Baltu vás dostane. Nedaleký Sloviňský národní park s písečnými dunami a trávou vlnící se ve větru disponuje dvěma plážemi a během sezony je hojně navštěvovaný turisty. Když sem vyrazíte mimo sezonu a oželíte koupání v moři, které je poměrně studené i v létě, užijete si procházky liduprázdnou promenádou. Završit je můžete pivem a místní specialitou v podobě pirohů nebo skvělých čerstvých ryb. V poměru s jinými evropskými přímořskými destinacemi je tu podstatně levněji.

Doba cesty: sedm až osm hodin autem z Prahy

Nejlepší termín pro návštěvu: pokud se chcete vyhnout davům, tak mimo koupací sezonu, pozdní jaro nebo brzký podzim.

Sdílejte článek
Štítky jídlo moře příroda Itálie Berlín restaurace návštěva Brusel Belgie cestování Praha eurovíkend Bari Bruggy

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 4. 2024

Zadal vám někdo úkol a pak odešel, aniž by vám dal pokyny? Není divu, že se cítíte zmatení a frustrovaní. Pokud neexistuje žádný návod a pokud nikdo jiný neví, o co jde, nemějte výčitky svědomí a nechte to být, dokud nedostanete řádné poučení. Je rozumnější počkat, než to udělat špatně a muset to dělat znovu. Raději bezpečně, než abyste litovali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.