Za pět hodin v ráji. Nejkratší cesty k moři, které nezruinují váš rozpočet

Sociální sítě se plní snímky z exotických dovolených a cestovní kanceláře provokativně nabízejí akční zájezdy. Také byste rádi vyrazili, ale zrovna vám na cestu k moři nezbývají prostředky nebo už nemáte dostatek volných dnů v práci? Vyrazte třeba na prodloužený víkend a užijte si pláže, na které z Česka dojedete za pouhých pár hodin.

Když se zadaří, pořídíte last minute letecký zájezd za zlomek jeho původní ceny – to se ale většinou netýká cestovní špičky v letní sezoně, tedy července a srpna. Pokud navíc cestujete například s partnerem a dětmi, snadno částka za zájezd překročí nedosažitelnou hranici vašeho rozpočtu. Písečné pláže a koupání ve slané vodě si ale přesto můžete dopřát, existuje totiž hned několik míst u moře, na která z České republiky dojedete za noc nebo jen za pár hodin.

Z Prahy či Ostravy k Baltu

K chladnějšímu, ale v létě na koupání příjemnému Baltskému moři se dostanete zhruba za šest hodin. Zatímco z Prahy budete rychleji u německého pobřeží, z Ostravy zamiřte raději do Polska. Možná vás překvapí, kolik pláží a pěkných míst u Baltského moře najdete, proto nedokážeme doporučit jen jednu lokalitu. Nejlepší bude, když prohledáte mapu a zhlédnete fotky konkrétních míst. S výběrem vám pomůže také dostupnost ubytování za cenu, která je pro vás přijatelná.

Mezi oblíbené přímořské destinace v Polsku patří například Svinoústí s honosnou přezdívkou Mallorca severu, dále pláže v Kolobřehu, Sopoty, poloostrov Hel a mnoho dalších. Z měst určitě stojí za zmínku Gdaňsk a Gdyně. Vyhledávanými přímořskými destinacemi v Německu jsou pak Ueckermünde, ostrov Rujána nebo Uznojem.

Polsko

Svinoústí – Ráj pro milovníky turistiky, vodních sportů i koupání. Patří k nejteplejším místům u polského pobřeží Baltského moře s nejširší pláží.

Sopoty – Lázeňské městečko nabízí velkou písečnou pláž s nejdelším dřevěným molem v Evropě a krásným mořským majákem, a to přímo ve městě, zároveň je ale oddělená stromy tak, že si připadáte jako uprostřed přírody. Najdete zde levnější apartmány i luxusní wellness hotely.

Leba – Láká na písečné duny porostlé travinami a obklopené jehličnatými lesy. Chvílemi si budete připadat jako u Máchova jezera, místo něj ale uslyšíte šumění moře. Sloviňský národní park rozhodně stojí za návštěvu, od roku 1977 spadá pod UNESCO.

Hel – Poloostrov s písečnými plážemi a romantickými majáky, kam míří každoročně mnoho Čechů. Výhodou je sportovní vyžití, v Polsku celkově i nižší ceny v porovnání například s dovolenou ve středomoří a možnost domluvit se Česky.

Německo

Ueckermünde – Na polském území je Štětínský záliv nejbližším přímořským místem od hranic naší republiky. Na jeho německé straně se pak nachází přístavní městečko Ueckermünde a písečné pláže i krásná příroda, kde nebývá ani v létě tak plno jako na některých jiných místech u Baltu.

Rujána – Jihovýchodní cíp tohoto největšího německého ostrova byl v roce 1991 zapsán na seznam světového dědictví UNESCO. Užijete si tu krásné písečné pláže i skvělé rybí delikatesy.

Uznojem – Na tomto ostrově na hranici Polska s Německem trávilo mnoho Čechů dovolenou v době, kdy nebylo snadné cestovat.

Z Brna na Jadran

Nejen z Brna míří každoročně milovníci moře na jih k Jadranu. Za necelých 7 hodin dorazíte do Terstu, kde si můžete kromě koupání užít také krásnou architekturu s plavebním kanálem. Kousek odsud pak budete mít i úchvatné Slovinsko a samozřejmě oblíbené Chorvatsko.

Za noc v Itálii či Chorvatsku

Do 10 hodin se už můžete dostat na spoustu oblíbených přímořských míst v Itálii či Chorvatsku. Mnoho lidí pak volí právě cestu v noci, kdy jsou silnice prázdnější. Pokud ale ve tmě neradi řídíte, samozřejmě sem můžete vyrazit i brzy ráno.

Itálie

Terst – Krásné přístavní město plné památek vás možná koupáním příliš neuchvátí, za pravými plážemi budete muset jet ještě o kousek dál. I místní betonové „pláže“ ale stojí za zastávku.

Bibione – Dlouhé písečné pláže s pozvolným vstupem do vody vyhledávají především rodiny s dětmi, najdete tu ale také široké sportovní zázemí a zároveň památky i zeleň.

Lignano – Destinace nabízí nejen dlouhou pláž, ale také spoustu atrakcí a vyžití pro děti i dospělé, od aquaparku a lunaparku přes zoo a akvárium až po městský vláček.

Chorvatsko

Pula – Kamenité pláže, velké množství restaurací a kaváren, bohatý noční život a spousta sportovních možností láká především aktivní jedince. Město je ale oblíbeným cílem i pro rodiny s dětmi.

Rijeka – Fotogenická oblast se strmými svahy nabízí krásné výhledy na moře a přístav. Pláže tu nejsou příliš velké, ale Kostanj a Ploče jsou hrdými nositelkami ocenění Modrá vlajka za čistotu a kvalitu. Pro někoho může být výhodou také to, že je do Rijeky možné dojet z ČR vlakem.

Rab – Na ostrov Rab s plážemi s pozvolným vstupem do vody se budete přepravovat trajektem, což je samo o sobě velkým zážitkem, přestože cesta trvá jen 20 minut. Městečko je plné obchůdků a restaurací a ostrov se může pochlubit největším počtem písečných pláží na Jadranu.

Chorvatsko je považováno za oblíbenou dovolenkovou destinaci Čechů:

Jezero lepší než moře?

Pokud netrváte na slané vodě a stačí vám stejně průzračná sladká, navíc s krásným výhledem na hory a velkou škálou výletů v přírodě i po okolních městech, vyrazte k rakouským jezerům. Z Prahy k Attersee dojedete už za necelých pět hodin, a přestože jde o studenější ledovcové jezero, v létě si tu koupání na místních plážích zaručeně užijete.

Přímořskou atmosféru vám budou připomínat plachetnice i mírné vlny, voda je tu průzračná a kvalitativně na úrovni pitné. V blízkém okolí je vícero dalších krásných jezer nabízejících úžasné koupání. Za zmínku stojí třeba Mondsee, které navíc patří k nejteplejším rakouským jezerům, nebo Langbathsee.

Kolik to bude stát?

Cena vaší dovolené je velmi individuální záležitostí. Závisí na spotřebě pohonných hmot a vzdálenosti, kterou plánujete ujet. Dále připočtěte potřebné dálniční známky nebo mýtné, které bude potřeba po cestě do dané destinace uhradit. Velkou proměnnou bude ubytování, které můžete vybírat mezi levnějšími apartmány či kempy, ale i luxusními hotely. V neposlední řadě přičtěte částku na jídlo, které můžete nakupovat levněji například v supermarketech a kioscích či bistrech nebo dráž v restauracích na frekventovaných místech u pobřeží a podobně.

Přečtěte si také: Na dovolenou autem? Experti radí, co před cestou nepodcenit

V celkovém součtu vás pravděpodobně nejlaciněji vyjde cesta do Polska, která není příliš dlouhá. Zároveň jsou v zemi ceny v přepočtu srovnatelné s našimi – i nižší. S velmi drahým ubytováním naopak počítejte například v těsné blízkosti rakouských jezer.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.