Jak vybrat nejlevnější letenku? Ušetřete na dokupu sedadel i zavazadel, radí odborník

Vybrat nejlevnější letenku bývá mnohdy oříšek i pro zkušené cestovatele. Jak se orientovat v cenách a kdy je nejlepší nákup? To a mnohem více prozradil cestovatel Luboš Krmenčík v rozhovoru pro Prima Ženy.

Blíží se období letních dovolených a spousta leteckých společností je v tomto čase schopna ceny šponovat směrem nahoru. Jak vybrat cenově tu nejlepší letenku? Zjistěte, jak se orientovat ve velkém množství výběru a na co si dát pozor.

Mohlo by vás zajímat: Rady začínajícím cestovatelům: Jak na vaše první dobrodružství?

V dnešní době není hledání letenek nikterak obtížné, přesto se člověk může nechat snadno zlákat a zbytečně si připlatit peníze navíc. „Myslím si, že na hledání letenek existuje spousta dobrých nástrojů, ale je jich hodně a samotný prodej na aerolinkách je komplikovaný. Obyčejný člověk se zvláště na stránkách u low-cost leteckých společností spolehlivě ztratí, tak aby platil víc, protože tomu nerozumí,“ vysvětlil pro Prima Ženy Luboš Krmenčík, který se zabývá právě vyhledáváním letenek na míru.

Pozor na zbytečné poplatky

Při nákupu letenek můžete narazit na spoustu poplatků, které jsou zcela zbytečné, a je důležité si uvědomit, zda má pro cestovatele cenu si daný produkt nebo službu koupit. „Každá aerolinka má svoji vlastní politiku zavazadel či tarifů a je jednoduché se v tom ztratit,“ dodal Krmenčík. Jako největší zbytečnost vidí například nákup sedadel. „Tam si myslím, že se dá ušetřit dost,“ vysvětlil Luboš a dodal, že další položkou jsou samozřejmě zavazadla. Existují ale i balíčky, na základě kterých vám letecká společnost vypočítá výslednou cenu. „Jsou různé cenotvorby – při nákupu, po nákupu a na letišti. To se týká většinou nízkonákladových leteckých společností, ale i ty velké většinou přechází k těmto manévrům,“ dodal Krmenčík s tím, že většinou má klient na výběr ze tří tarifů – basic, economy a plus.

V zásadě to pak vypadá tak, že si klient zakoupí nejlevnější tarif, ale o to víc pak zbytečně doplatí například na zavazadlech. „Vezmu si basic tarif a pak si dokoupím kufr. Některé aerolinky to mají ale postavené tak, že když si nevezmete vyšší tarif, který je například o tisíc korun dražší, pak doplatíte na zavazadlech dva až tři tisíce,“ popsal Krmenčík praktiky některých dopravců. A jaká je jeho rada? „Lidé si musí tím nákupním procesem projít, vyzkoušet nejlevnější tarif, pak se vrátit, vyzkoušet to znovu s tím dražším a poté porovnat nabídku, která je pro ně nejvhodnější,“ poradil odborník.

Cestování s dětmi

Samostatnou položkou je cestování s dětmi. Ceny letenek za dítě bývají mnohdy srovnatelné s cenou za dospělého. Výjimka je v případě malého dítěte do 2 let, za které se platí zlomek ceny. Každé dítě může mít zdarma dva kusy příručního dětského vybavení. Zpravidla se jedná o skládací kočárek a autosedačku. „Od dvanácti let se děti berou jako dospělí, takže pokud se nejedná o opravdu malé dítě, platí děti téměř plnou cenu,“ uvedl Krmenčík.

Nakupujte letenky přímo u dopravce

Dalším užitečným tipem je nakupovat letenky přímo u dané letecké společnosti, u níž se ve většině případů dostanete na ty nejlepší možné ceny. Pokud si ale nejste jistí, nebojte se oslovit odborníky, kteří vám pomohou najít tu nejlepší možnou cenu a letenku na míru. Zejména při dlouhých a navazujících letech. „Oni dokáží takzvaně napárovat letecké společnosti, které spolu kooperují, a najdou vám tu nejlepší možnou cenu při navazujících letech,“ vysvětlil Krmenčík, který se hledáním vhodných letenek zabývá už několik let.

Čtěte také: Vítězka cestovatelské soutěže zažila největší strach bez mobilu v Indii. Přesto zemi miluje

Výhodou nákupu přímo u dopravce mohou být také komunikace a služby. „Když se mění letenka, jednoduše si to tam zakliknete, nebo když se ruší let, jde kompenzace vám a trvá to kratší dobu, než když se to vyřizuje přes třetí stranu,“ vysvětlil Luboš postup. Jako nejlepší doba nákupu se udává zhruba jeden až tři měsíce před samotným letem u nízkonákladových leteckých společností. U těch větších je to tři až šest měsíců předem. Pochopitelně se ale jedná o proměnlivý údaj a nelze ho aplikovat na všechny letenky. „Lidé by měli vědět, kolik ta letenka stojí normálně, a na základě toho se poté rozhodnout,“ poradil Krmenčík.

Kompenzace za zpožděný či zrušený let

Málokdo také ví, že v případě zpoždění či zrušení letu má nárok na kompenzaci. V případě zrušení letu leteckou společností je ve většině případů vrácena celá částka ve výši zakoupené letenky. Pokud je váš let o více než tři hodiny opožděn, máte nárok na kompenzaci také. O náhradu škody lze požádat až tři roky zpětně a lze za něj získat odškodné ve výši v rozmezí od 250 až 600 euro. A kam seženete nejlevnější letenku? Momentálně třeba do Itálie, Polska, Dánska, Francie, Švédska nebo Anglie, které se mnohdy dají koupit za cenu kolem jednoho tisíce korun.

Nejoblíbenější destinací Čechů bylo Chorvatsko, lákala i exotika. Kam lze nově létat přímo?

Sdílejte článek
Štítky léto dovolená letenky cestování Luboš Krmenčík Můj Letenkář

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 16. 9. 2024

Berani, v poslední době si možná děláte starosti s penězi. Dnes by někdo z rodiny mohl udělat výdaj, který považujete za zbytečný a nezodpovědný. Než se rozzlobíte, vězte, že vše nemusí být tak, jak se zdá. Pokud se na situaci podíváte objektivně, možná zjistíte, že nejste v zoufalé finanční situaci a že výdaj z rodinné pokladny tolik neubral.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.