Vítězka cestovatelské soutěže zažila největší strach bez mobilu v Indii. Přesto zemi miluje

Mladá cestovatelka Mili žije svůj sen a na sociálních sítích inspiruje nejen ženy. Sólo cestování propadla už před několika lety, nedávno ovšem se svou spolucestovatelkou Bety vyhrály soutěž World Travel Hackers. S námi se Mili podělila o své zážitky i cenné rady a tipy.

Soutěž, kterou Mili a Bety vyhrály, měla jasná pravidla – čtyři týdny cestování ve dvojici, rozpočet 10 tisíc eur, plnění nejrůznějších úkolů a sdílení tipů a triků skrze sociální sítě. Celkem se účastnilo sedm dvojic a jejich motivací pro tzv. low-cost travel bylo, že si zbývající peníze, které neutratí za cestování, mohly nechat.

Pro web Prima Ženy teď Mili prozradila, jak se během let změnil její přístup k plánování cest nebo co by doporučila ženám, které váhají, zda vyrazit samy. Podělila se také o jeden z posledních zážitků, při kterém měla opravdu strach.

Jaký máte postup při plánování cest a jak se změnil třeba od dob, kdy jste s cestováním teprve začínala?

Když jsem začínala cestovat sama, tak jsem si zároveň s letenkou hledala ihned i ubytování, většinou v hostelech. Teď si ale většinou buď najdu třeba týden před výjezdem ubytování přes Couchsurfing, anebo to taky dost často nechám náhodě. Teď jsem třeba jela na Sicílii, kde jsem nakonec celý týden spala v autě.

Co vás nejvíc baví na sólo cestování?

Když cestuju s někým, tak je to úplně jiné. Například nejsem tolik přítomná, protože tam mám furt nějakou jistotu v tom druhém člověku. Ten fakt, že cestuji sama, mě pak hodně hází do přítomnosti a ta nekonečná intenzita i jenom každodenních obyčejných činností je něco, díky čemu prožívám věci naplno. Dál jsem zjistila, že když cestujete třeba ve skupince, tak vás lokálové či ostatní cestovatelé tolik neoslovují, jako když cestujete sama, takže ztratíte zajímavé možnosti a interakce. A v neposlední řadě, když cestujete sama, tak nemusíte dělat kompromisy a zažijete tu pravou svobodu, kterou cestování nabízí.

Mohlo by vás zajímat: Státní svátky 2024. Kdy si nejlépe vybrat dovolenou a mít prodloužené víkendy

Jste při sólo cestování stále v kontaktu s někým známým, třeba s rodinou?

V kontaktu s rodinou i kamarády jsem stále. Spíš jsem teď hodně začala praktikovat detox od sociálních sítí než od samotných lidí. Ale třeba v chrámu v Thajsku, kde jsem měsíc meditovala, a kde jsme měli zakázané telefony, jsem s nimi byla v kontaktu minimálně. Záleží spíše tedy, kde jsem a co zrovna dělám.

Při jakém zážitku jste měla opravdu strach?

Zrovna na mé nedávné cestě z Thajska do Indie jsem přijela kolem jedenácté večer z letiště na takový jejich „hlavák“ v Novém Dillí a zjistila jsem, že se odtamtud podle plánu autobusem na hotel nedostanu. Nefungovala mi SIM karta, měla jsem minimum hotovosti a každý druhý člověk mě kromě nechápavých pohledů také upozorňoval, ať si ihned schovám telefon.

Kolem mě byla hlava na hlavě, kde na zemi spaly rodiny s dětmi, a já se ocitla uprostřed úplného chaosu. Kromě toho jediný člověk, co by mě měl alespoň dobře nasměrovat, protože byl něco jako náš „revizor“, byl úplně opilý a řekl mi, že do svého hotelu teď rozhodně dojet nemohu. Prý potřebuji speciální povolení, protože jsou tam teď politické nepokoje, a že se z toho stala nejnebezpečnější část Dillí.

Přečtěte si také: První pomoc na dovolené. Jak na špatné zažívání, spáleniny nebo nachlazení

Skoro všichni mě tam chtěli nějakým způsobem „oscamovat“ (podvést a okrást, pozn. red.) a pořád mě posílali do zavřeného turistického centra tuk-tuky za nesmyslné částky. Já ale peníze neměla, takže by ze mě stejně nic moc neměli. Jeden Ind mi alespoň půjčil telefon na mapy a abych mohla zavolat do hotelu. Hotel mi však v tu chvíli sdělil, že jsou plní, i přesto, že jsem rezervaci dělala dostatečně s předstihem a také jim dopředu psala, že přijedu kolem půlnoci. Každopádně v moment, kdy jsem se smiřovala s tím nejhorším, jsem zahlédla mladý studentský pár a hned se za nimi rozběhla. S brekem jsem jim vysvětlovala svou situaci, a nakonec mě vzali k sobě a vše dopadlo ještě lépe, než jaké byly mé původní plány. Tohle se mi ale během cesty potvrzuje stále více – když se jedná o nějaký velký f*ck-up, tak to vše nakonec dopadne lépe, zábavněji a většinou potkám i budoucí kamarády.

Jak řešíte jazykovou bariéru v zemích, kde se nedá domluvit anglicky?

Vždy využiji Google Překladač, přes který se díky funkci nahrávání hlasu dá komunikovat většinou bez problému. Anebo se mi často stává, že se kolem mě najde nějaký lokál, který umí i anglicky a pomůže mi věc vykomunikovat.

Měla byste nějaké tipy pro ženy, které chtějí cestovat samy, díky kterým by se na cestách mohly cítit bezpečněji?

Je podle mě důležité mít v té velké nejistotě alespoň nějaké jistoty, a tudíž takové ty základní věci, které jsou ale hodně důležité. Například vždy nabitý telefon s powerbankou, kde třeba sdílíte svou momentální polohu s blízkým člověkem. Můžete se také před vaší cestou přihlásit do databáze DROZD, což je asi nejpromakanější systém na podporu Čechů v zahraničí v případě nepokojů nebo přírodních katastrof. Taky se mi osvědčilo zůstat na začátku v hostelech, kde získáte první kontakty s cestovateli či místními a nasajete atmosféru a informace ohledně daného místa.

Jaké země byste doporučila začátečníkům v sólo cestování a proč?

Určitě bych ze začátku doporučila Evropu, protože poznáte, že je všude docela stejná. Většinou se tu domluvíte anglicky, a i když je dražší, tak je tu poměrně bezpečno. Konkrétní země se nedají moc říct, jde o to, co člověk svou cestou zamýšlí. Mohu ale zaručit, že všude je hezky a určitě stojí za to objevovat i méně populární země (hlavně pokud nemáte rádi přeplněná místa).

Jinak já osobně strašně tíhnu k Indii. Myslím, že tam člověk pozná úplné bizáry, ale aspoň je to všechno autentické. Když jsou na vás místní naštvaní, tak vám to dají najevo, naopak když jsou šťastní, tak vám to dají najevo dvakrát tolik. Indie žije, v Indii proudí energie. I přesto, že je Indie stále rozvojová země, je za mě díky svým přetrvávajícím zvykům, tradicím a kultuře bohatší než Evropa. Kromě toho, že jste tam letadlem za den a letenky jsou poměrně dost levné, tak i samotná Indie je dost levná, a tudíž pro low-budget cestovatele úplným rájem.

Nejen při cestování se vám může hodit, když budete umět poskytnout první pomoc. Víte, jak na to?

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.