Cancún: Mexický ráj s tyrkysovým mořem, mayskými památkami a tequilou

Lázeňské město na jihovýchodě Mexika každoročně přiláká davy turistů. Není se čemu divit, tamní moře s nádherně tyrkysovou vodou a dlouhé bílé písečné pláže z tohoto místa činí ráj na zemi. Co byste v Cancúnu neměli vynechat?

Cancún je jednou z nejpopulárnějších turistických destinací v Mexiku, kam každoročně vyráží Američané na svatební cesty a Evropané na snové dovolené. Samotná vláda vynakládá obrovské úsilí, aby se turisté na tomto místě cítili bezpečně, jelikož je pro ně cestovní ruch pochopitelně velkým zdrojem příjmů. Cancún se oproti zbytku Mexika výrazně liší a z vlastní zkušenosti musím říct, že jsem se na svých cestách během dvou týdnů nesetkala s žádnou situací, kdy bych si připadala v nebezpečí. Jako všude na světě je ale i zde důležité chovat se obezřetně a zbytečně neriskovat. Určitě není nejlepší nápad vzít si na sebe drahé zlaté hodinky a vyrazit do tmavých nočních uliček.

Mohlo by vás zajímat: Azurová voda a útesy. Koupališti v Polsku se přezdívá Maledivy a vstup je zdarma

Cestování v Cancúnu

Zpáteční letenky seženete v akci zhruba za 12 tisíc korun. Doporučuji je ale hledat s dostatečným předstihem. Celou řadu zájezdů nabízejí také cestovní kanceláře, které vám pomohou naplánovat dovolenou na míru, a vy se tak nemusíte o nic starat. Pokud patříte mezi dobrodruhy, co upřednostňují cestování na vlastní pěst, nebojte se půjčit si auto alespoň na pár dní. Další možností je pak městská hromadná doprava. Konkrétně v Cancúnu je naprosto skvělá, autobusy jezdí nepřetržitě a za jednu cestu zaplatíte zhruba 10 pesos, což odpovídá 13 korunám. Mezi většími městy a z letiště poté můžete využít klimatizované ADO autobusy.

Čtěte také: Štve vás létání nebo se ho šíleně bojíte? Zážitek z cesty si pasažéři kazí i sami

Nádherné pláže a slunce po celý rok

Tohle místo má opravdu nespočet nádherných pláží. Dejte ale pozor, ne všechny jsou veřejné. V takzvané „Zona hotelera“ je většina pláží hotelových a přístup k nim mají pouze hosté anebo si musíte svou návštěvu zaplatit. I tak ale nabízí poloostrov Yucatán spoustu veřejných pláží, které jsou zcela zdarma a dostupné všem. Mezi nejznámější patří například Playa Delfines nebo Playa Langosta. Slunce si tu užijete po celý rok, ale pokud se chcete vyhnout vysokým cenám, ideální je tuto destinaci navštívit v období od května do srpna.

Kuchyně pro milovníky ostrého jídla

Další, co stojí za zmínku, je samozřejmě mexické jídlo, které prostě musíte ochutnat, i kdybyste nechtěli. Všude na ulici potkáte obrovské množství stánků s nabídkou nejrůznějších tacos, tortill, quesadill nebo třeba fajitas. Mexické jídlo je hodně barevné, kořeněné a různorodé. Typickými přísadami bývají chilli papričky, kukuřice a fazole. Pokud zatoužíte po mezinárodní kuchyni, můžete se vydat do některé z lepších restaurací. Co se pití týče, vodu z kohoutku raději nepijte a dávejte přednost baleným lahvím. Dále nesmíte zapomenout ochutnat pravou mexickou tequilu anebo mezcal, což je prý nápoj bohů (alespoň podle místních) a je vyráběn ze stejné rostliny jako tequila, tedy z agáve.

Noční život stojí za to, ale za drinky si připlatíte

Pokud jste v Cancúnu, byl by hřích alespoň jednou neokusit jeho proslulý noční život. Párty jsou tam obrovské a kluby zvou každoročně ta největší jména světové hudby s předními DJs. Jako jediné minus musím zmínit vysoké ceny drinků. Jestliže patříte mezi ty, co noční život vyhledávají, vaší další destinací by měl být Tulum. Město obklopené džunglí vás pohltí svou magickou energií plnou mladých lidí, stylovými restauracemi, nádhernými kluby na pláži a nezapomenutelnou atmosférou v boho stylu.

Mayská kultura, památky a výlety

Chichén Itzá

Kousek od Cancúnu se nachází památka UNESCO a jeden ze sedmi nových divů světa – mayské ruiny Chichén Itzá. Jedná se o druhé nejnavštěvovanější archeologické naleziště v Mexiku, kam každý rok zavítají miliony návštěvníků. Abyste se vyhnuli největšímu davu, doporučuju místo navštívit brzy ráno, nebo naopak těsně před zavírací dobou. Na místě jsou i trhy, kde místní nabízejí nejrůznější suvenýry. Ceny jsou smluvní a můžete se zde dostat na opravdu nízké částky, takže ideální místo pro nákup dárků.

Cenote

Nesmíme opomenout ani magické cenote, což v překladu znamená „díra s vodou“ a nejčastěji mívá podobu jezírka, jeskyně nebo studny. A co vlastně jde? Jedná se o zatopené závrty krasového původu, které mají často provalený strop. V mayské kultuře byly cenote považované za posvátné. Podle archeologů tato místa sloužila pro nejrůznější rituály, ale také jako zdroj pitné vody. Na poloostrově Yucatán najdete největší množství cenote na světě, a ve většině z nich si můžete dokonce i zaplavat nebo zašnorchlovat. Je to skutečně zážitek na celý život.

Ostrov Isla Mujeres

Dále si udělejte jednodenní výlet na ostrov Isla Mujeres. Tam si můžete pronajmout golfový vozík, na kterém si projedete celý ostrov. Je to ideální způsob dopravy, jelikož jste pánem svého času a městská hromadná doprava na místě moc rozvinutá není.

Podvodní muzeum MUSA

Jedná se o největší podvodní muzeum na světě, které se nachází v blízkosti ostrova Isla Mujeres. První návštěvníci tohle místo spatřili v roce 2009. Nyní se na místě nachází více než 500 podvodních soch a každá z nich má svůj jedinečný příběh a výraz. Najdete mezi nimi například nahou ženu, šklebícího se starce, dítě vzhlížející nahoru k hladině nebo třeba auto. Tento jedinečný zážitek zprostředkovává hned několik společností, které vás na místo dopraví lodičkou. Na místě se můžete potápět (po absolvování kurzu pro začátečníky) nebo šnorchlovat na hladině. Sochy jsou ze speciálního materiálu, na kterém mohou vznikat korálové útesy a celé muzeum bylo zřízeno především jako podpora mořského ekosystému. Dílo má na svědomí britský sochař a amatérský potápěč Jason deCaires Taylor.

Růžové jezero Las Coloradas

Jen na pár místech naší planety najdete růžová jezera a Las Coloradas je jedním z nich. Jedinečná barva připomínající cukrovou vatu má však do sladkého daleko. Naopak je v ní vysoká koncentrace soli a jedinečnou barvu způsobují organismy žijící pod hladinou. Tento region je součástí biosférické rezervace Río Lagartos, chráněné mokřadní oblasti, která je zároveň domovem pro spoustu exotických zvířat, jako jsou například plameňáci, krokodýli nebo mořské želvy. S nástupem sociálních sítích však jezero navštěvovalo stále více zvědavých turistů, a tak už na místě platí řada omezení včetně zákazu vstupu do vody.

Cestujete raději s cestovní kanceláří, nebo na vlastní pěst?

Expertka přiblížila trendy letošní letní dovolené:

Sdílejte článek
Štítky léto Karibik exotika Cancún Yucatánský poloostrov dovolená moře cestování Mexiko průvodce Tulum

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 5. 5. 2024

Vaše intuice je na vysoké úrovni, Berani, ale možná nejste schopni pochopit, jaké psychické vjemy dostáváte. Emoce, obrazy a symboly, které zachytíte od druhých a z astrální roviny, mohou být nejasné a snadno si je vyložíte špatně. Mohou však být důležité. Zapište si je a podívejte se na ně třeba za den. Pak byste jim měli být schopni porozumět.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.