Společnost

15. prosince 2023 05:59

Tomáš Durčák

Státní svátky 2024: Kdy si nejlépe vybrat dovolenou a mít prodloužené víkendy

Společně s novým rokem čeká všechny pracující lidi další rozhodování, kdy a jak si co nejlépe vybrat svou dovolenou. Smysluplným vodítkem mohou být termíny jednotlivých státních svátků. Zejména těch, které nabízejí šanci na zajímavý prodloužený víkend za cenu jednoho či dvou dnů volna. Jak nám v roce 2024 tyto svátky vyjdou? Minimálně z Vánoc budeme mít rozhodně radost.

Velikonoční pondělí až v dubnu

Rok 2024 zahájíme pozitivněji než ten letošní. Nový rok totiž vychází na pondělí, a tak budeme mít hned první pracovní týden nadcházejícího roku zkrácený aspoň o jeden den. Od té doby nás však čekají téměř čtyři měsíce bez jakýchkoli svátků, nepočítáme-li školní jarní prázdniny. Až dokud na přelomu března a dubna nezaklepou na dveře Velikonoce.

V jejich případě nebude jako každý rok příliš nad čím koumat. Velký pátek tentokrát oslavíme 29. března a Velikonoční pondělí pak 1. dubna, kdy je i Apríl. Následovat budou dva oblíbené květnové svátky, které následují jeden po druhém jen s týdenním rozestupem. Ty nicméně v roce 2024 vyjdou velmi nešťastně – přesně na střed pracovního týdne.

Jarní a letní svátky nebudou ideální

Jak 1. května, tedy Svátek práce, tak 8. května, tedy Den vítězství, budeme příští rok slavit ve středu. Což znamená, že abyste kterýkoli z těchto svátků spojili s víkendem, bude vás to stát dva dny volna. Je tak velmi pravděpodobné, že místo dvou prodloužených víkendů se zaměstnancům v nadcházejícím roce spíš vyplatí vybrat si jen jeden z nich a udělat si příjemné pětidenní jarní volno.

Následující červencové svátky potěší pracující jen z poloviny. Zatímco Den věrozvěstů Cyrila a Metoděje (5. července) připadne na sympatický pátek, Den upálení mistra Jana Husa (6. července) oslavíme v sobotu, což znamená žádné volno navíc. První zmíněný svátek však nabízí dobrou příležitost získat za jeden den dovolené čtyřdenní volno na samém začátku léta. Anebo jde jako již tradičně o fajn příležitost, kdy si vybrat plánovanou letní dovolenou a aspoň jeden den ušetřit.

Státní svátky v České republice pro rok 2024:

Datum Den v týdnu Název svátku
1.1.2024 pondělí Nový rok / Den obnovy samostatného českého státu
29.3.2024 pátek Velký pátek
1.4.2024 pondělí Velikonoční pondělí
1.5.2024 středa Svátek práce
8.5.2024 středa Den vítězství
5.7.2024 pátek Den věrozvěstů Cyrila a Metoděje
6.7.2024 sobota Den upálení mistra Jana Husa
28.9.2024 sobota Den české státnosti
28.10.2024 pondělí Den vzniku samostatného československého státu
17.11.2024 neděle Den boje za svobodu a demokracii
24.12.2024 úterý Štědrý den
25.12.2024 středa 1. svátek vánoční (Boží hod)
26.12.2024 čtvrtek 2. svátek vánoční

Hrozné podzimní svátky, ale skvělé Vánoce

A vybrat si dovolenou v létě nebude v roce 2024 vůbec špatná taktika. Trojice podzimních svátků nás totiž příliš nepotěší a nabídne nám v důsledku jediný den volna. Den české státnosti (28. září) připadá na sobotu, Den vzniku Československa (28. říjen) přinese aspoň jedno volné pondělí (dovolená v pátek či úterý opět nabízí šanci na fajn podzimní čtyřdenní oddych) a 17. listopadu příští rok připadne na neděli.

Vánoční svátky 2024 budou nicméně pro pracující citelně přívětivější než v letech 2022 a 2023. Pracujícím pod stromeček nadělí tři dny volna uprostřed týdne. Pokud si vezmete dovolenou v pondělí 23. 12. a pátek 27. 12., můžete mít volný celý týden. Vánoční prázdniny 2024 potěší zejména děti. Do školy naposledy půjdou v pátek 20. prosince a vrátí se do ní až po dvou týdnech v pondělí 6. ledna.

Jak drahé Vánoce letos čekají obyvatele České republiky?


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.