Vánoce

22. listopadu 2023 14:00

Marie Makovská

Vánoční prázdniny budou krátké. Jen tři volné pracovní dny a pro školáky deset dní

Letos vás vánoční volno svou délkou asi nepotěší. Štědrý den připadá na víkend a Silvestr se bude slavit v neděli. Na druhou stranu konec roku znamená dočerpání dovolené, pokud vám tedy nějaké volné dny zbyly, sem s nimi. Budete je potřebovat i na pokrytí délky vánočních prázdnin dětí.

Zimní prázdniny začnou dětem až sobotou, 23. prosince, a do školních lavic se vrátí v úterý 2. ledna, užijí si tedy 11 dnů volna. Například v letech 2024 a 2025 jim bude dopřáno až 16 volných dnů. Pokud si chcete svátky propojit volnem, jako to mají děti školou povinné, budete potřebovat čerpat 3 dny dovolené.

Kdo určuje délku prázdnin

Čas adventní se obecně řídí svátky a dny v týdnu, na které vycházejí. Určování školních prázdnin má na starosti Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy na základě vyhlášky č. 16/2005 Sb., o organizaci školního roku. Ta vždy stanovuje prázdniny pro šest následujících školních let. Už teď tedy víme, ve kterých letech bude volna víc.

Školáci mají letos prázdniny kratší, v budoucích letech se dostanou až na 16 dnů

Rok Kdy začínají Kdy končí Kolik dnů budou děti doma Kolik bude volných dnů v práci
2023 so 23. 12. út 2. 1. 11 3
2024 so 21. 12. ne 5. 1. 16 4
2025 so 20. 12. ne 4. 1. 16 4
2026 st 23. 12. ne 3. 1. 12 3
2027 čt 23. 12. ne 2. 1. 11 1

Nejdelší vánoční prázdniny v historii ČR

Dnes si děti mohou užívat volno, které dřív rozhodně nebylo samozřejmostí. Školy v českých zemích neměly přibližně do 17. století žádné prázdniny. Teprve Jan Amos Komenský přišel s návrhem dnů sloužících k odpočinku od studia a za vlády Marie Terezie jich bylo ustanoveno 36.

Vánoční prázdniny podobné těm, jak je známe dnes, byly zavedeny až v roce 1935. Až do roku 1968 navíc existovaly pracovní soboty, kdy se muselo i do školy. Prozatím nepřekonaný rekord padl v roce 1945, kdy byly zimní prázdniny prodlouženy nejdřív do konce ledna a nakonec na neurčito. Někde se tak stalo, že dokonce plynule navázaly na ty letní a děti šly do školy až v září. Za druhé světové války se výuka přerušovala často, ať už kvůli procházející frontě, záboru školních budov, které sloužily pro účely různých organizací, anebo kvůli problémům s uhlím a vytápěním.

Vánoce u sousedů

Slováci mají prázdniny delší, státní svátek u naši sousedi slaví i 6. ledna na Tři krále, ten navíc letos připadne na sobotu. Do školy tedy děti půjdou až 8. ledna 2023. I v Polsku a Rakousku je 6. ledna státní svátek. V Polsku ale děti ve dnech 2. až 5. ledna mezi svátky chodí do školy. V Německu se organizace prázdnin liší mezi jednotlivými spolkovými státy, začínají v rozmezích 22.–23. prosince a končí v rozmezí 1.–8. ledna.

Vánoční trhy začínají:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.