Prvomájovou tradici odstartoval Mácha. Podle babiček lásku zajistí stužky i mantra

Zejména díky veršům Karla Hynka Máchy je dnes první máj vnímán jako svátek zamilovaných a celý květen jako měsíc lásky. Polibek pod rozkvetlou třešní, který dnes ženy dostávají, není vyloženě starou tradicí. Jak vznikla, jaké k ní byly důvody a co mohou nezadané dámy 1. května dělat, aby si přivolaly lásku?

Ještě v 19. století bylo naprosto nemyslitelné, aby si zamilované páry projevovaly lásku na veřejnosti. Když však vyjdete na prvního máje ven dnes, o dvojici líbající se pod třešní zavadíte na každém rohu. Polibek už není intimním projevem citů a jen tak někoho nepohorší. Byl to právě Karel Hynek Mácha, díky komu se tabu změnilo v něco naprosto normálního.

Čtěte také: Manželé Žwakovi pomáhají lidem najít lásku. Na rychlorande dostanete přezdívku i formulář

Podle pověstí má mít prvomájový polibek na ženy až zázračný vliv. Neměly by díky němu uschnout, budou pružné jako větévky stromů a krásné stejně jako jeho květy. V minulosti také lidé tvrdili, že pusa pod rozkvetlou třešní zaručí plodnost a je jakýmsi symbolem věčné oddanosti.

Májka jako symbol panenské čistoty

Zatímco v dnešní době známe májky jako sloupky stojící uprostřed vesnic, protože ve městech už se nestavějí, v minulosti patřily na jiná místa. Muži je stavěli u oken svobodných a neposkvrněných dívek – šlo o symbol panenské čistoty. Muž pak musel májku dnem i nocí strážit, aby nebyla zničena nikým jiným než jím samotným.

Podívejte se, jak také může vypadat tradiční krádež májky:

Mohlo by vás zajímat: Jak to mají Češky se sexem? Třetina žen se bojí s partnerem mluvit o intimnostech

Dnes si svobodné ženy na prvního máje mnohdy zoufají, že ještě nenarazily na toho pravého, a polibek pod třešní je tak pro ně neuskutečnitelný. V tento den, který následuje po filipojakubské noci, kdy má vládnout nejsilnější magie v roce, ale mohou zkusit kouzla na přivolání lásky.

Kouzla našich babiček

Pokud si chcete přitáhnout do života pana dokonalého, vezměte tři stužky, konkrétně červenou, zelenou a bílou, upleťte z nich copánek a myslete na to, že vám do života přichází někdo, kdo se hodí k vám a ke komu ladíte vy. Jen pozor, abyste nemyslely na nikoho konkrétního. Takového člověka byste se pak těžko zbavovaly.

Čtěte také: Jazyk lásky podle horoskopu: Kozoroha si získáte dary, Ryby silnou empatií

Zkusit můžete i starou slovanskou mantru, kterou používaly naše babičky. Ty řekly několikrát za sebou slovo vejtar. Jen způsob, jakým výraz rezonoval, dokázal k člověku přitáhnout vše, co chtěl.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.