Prvomájovou tradici odstartoval Mácha. Podle babiček lásku zajistí stužky i mantra

Zejména díky veršům Karla Hynka Máchy je dnes první máj vnímán jako svátek zamilovaných a celý květen jako měsíc lásky. Polibek pod rozkvetlou třešní, který dnes ženy dostávají, není vyloženě starou tradicí. Jak vznikla, jaké k ní byly důvody a co mohou nezadané dámy 1. května dělat, aby si přivolaly lásku?

Ještě v 19. století bylo naprosto nemyslitelné, aby si zamilované páry projevovaly lásku na veřejnosti. Když však vyjdete na prvního máje ven dnes, o dvojici líbající se pod třešní zavadíte na každém rohu. Polibek už není intimním projevem citů a jen tak někoho nepohorší. Byl to právě Karel Hynek Mácha, díky komu se tabu změnilo v něco naprosto normálního.

Čtěte také: Manželé Žwakovi pomáhají lidem najít lásku. Na rychlorande dostanete přezdívku i formulář

Podle pověstí má mít prvomájový polibek na ženy až zázračný vliv. Neměly by díky němu uschnout, budou pružné jako větévky stromů a krásné stejně jako jeho květy. V minulosti také lidé tvrdili, že pusa pod rozkvetlou třešní zaručí plodnost a je jakýmsi symbolem věčné oddanosti.

Májka jako symbol panenské čistoty

Zatímco v dnešní době známe májky jako sloupky stojící uprostřed vesnic, protože ve městech už se nestavějí, v minulosti patřily na jiná místa. Muži je stavěli u oken svobodných a neposkvrněných dívek – šlo o symbol panenské čistoty. Muž pak musel májku dnem i nocí strážit, aby nebyla zničena nikým jiným než jím samotným.

Podívejte se, jak také může vypadat tradiční krádež májky:

Mohlo by vás zajímat: Jak to mají Češky se sexem? Třetina žen se bojí s partnerem mluvit o intimnostech

Dnes si svobodné ženy na prvního máje mnohdy zoufají, že ještě nenarazily na toho pravého, a polibek pod třešní je tak pro ně neuskutečnitelný. V tento den, který následuje po filipojakubské noci, kdy má vládnout nejsilnější magie v roce, ale mohou zkusit kouzla na přivolání lásky.

Kouzla našich babiček

Pokud si chcete přitáhnout do života pana dokonalého, vezměte tři stužky, konkrétně červenou, zelenou a bílou, upleťte z nich copánek a myslete na to, že vám do života přichází někdo, kdo se hodí k vám a ke komu ladíte vy. Jen pozor, abyste nemyslely na nikoho konkrétního. Takového člověka byste se pak těžko zbavovaly.

Čtěte také: Jazyk lásky podle horoskopu: Kozoroha si získáte dary, Ryby silnou empatií

Zkusit můžete i starou slovanskou mantru, kterou používaly naše babičky. Ty řekly několikrát za sebou slovo vejtar. Jen způsob, jakým výraz rezonoval, dokázal k člověku přitáhnout vše, co chtěl.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.