Radost i ponížení. Kubelková, Něrgešová a další slavní popsali, jak vnímají Velikonoce

Martin Dejdar popsal Velikonoce v Americe

Velikonoční svátky mají dnes například oproti Vánocům v domácnostech celebrit poměrně nejednotný způsob slavení. Zatímco pro některé jsou Velikonoce velmi spirituální období, kdy si žádné tradice nenechají ujít, pro jiné známé tváře už tak oblíbené nejsou. A některé tradice jim dokonce přijdou zcela „ujeté“, takže se jich kategoricky odmítají účastnit.

„Velikonoce vnímám velmi spirituálně, je to pro mě svátek jakési obnovy. Máme rádi velikonoční výzdobu, holky rády malovaly vajíčka, tak uvidíme, jak to bude s malováním letos,“ popsala svátky jara u sebe doma moderátorka pořadu Showtime Iva Kubelková (45). „Jinak nijak nelpíme na vnějších věcech ohledně Velikonoc, spíše si užíváme svátky, kdy jsme spolu a připomínáme si smysl těchto dnů,“ dodala bývalá modelka.

To moderátorka zpráv Lucie Ptáčková (30) dnešní podobu Velikonoc už příliš v lásce nemá a podobně jako Daniela Písařovicová (44) se chystá odjet do zahraničí. „Velikonoce letos slavit nebudu. Křesťanský význam těchto svátků naprosto chápu a respektuji, ale jsem toho názoru, že koncept přiopilých a leckdy brutálních ateistů potřebuje zkultivovat,“ vysvětlila Lucie, proč není fanynkou moderní podoby pomlázky.

„Chtělo by to přidat více empatie a ohledu na ty ženy, které si pomlázku neužívají. Letos budu v zahraničí, ale pokud bych byla doma, moc ráda bych se sešla s rodinou a nad nádivkou přivítala jaro,“ svěřila se moderátorka, která koledníky příliš ráda nevidí. Podobně to má také další tvář pořadu Showtime Laďka Něrgešová (47), která dle svých slov Velikonoce rovněž moc nemusí.

„Chápu vítání jara, ale je mi mentálně vzdálený křesťanský podtext. Ráda si vyzdobím domov jarem. Děti baví barvit vajíčka. A klidně upeču beránka. Ale to klasické – živými pruty přes zadek a ještě nám za to něco dej – mi teda přijde hodně ujeté,“ vysvětlila Laďka, proč ani jí svátky nejsou příliš blízké. Podobně to má řada žen, pro které jsou Velikonoce jen o chystání, pečení, zdobení a následném čekání na „výprask“ od podnapilého okolí. O tom, jak se pro ni Velikonoce z krásných svátků staly neoblíbenými, se více rozpovídala Lucie Ptáčková.

„Postupem času mě úloha ženy, která doma čeká na to, kdo ji zmydlí, bavila čím dál míň. Pamatuji si, jak některé rány od sousedů bolely a jejich blízkost mi nebyla příjemná. Věřím, že nejsem jediná, která tento leckdy ponižující akt trpěla jen proto, že je to normální, tradiční – a přece se nebude kazit legrace,“ vysvětlila Ptáčková s tím, že až když byla starší, pochopila, jak moc jí tyto zážitky vnitřně ubližují, a rozhodla se jim postavit.

„To, co jsem tělesně a emočně prožívala, jsem dokázala zformulovat až v pozdějším věku a jsem ráda, že současné společenské ovzduší ženám a dívkám dodává stále více kuráže nabourávat staré vzorce,“ svěřila se moderátorka, pro niž jsou dnes Velikonoce především o vítání jara se svou rodinou, nikoli o pomlázce od sousedů. A jak dnes Velikonoce vnímají páni? Pro moderátora Sportu a pořadu K věci Tomáše Vzorka (47) je to dnes už také spíš o rodině než koledování.

„Velikonoce jsou svátkem, kdy se jako rodina setkáváme a je to moc fajn. Rodiče nás s bráchou vždycky vedli k tomu, že se chodí po návštěvách a že k Velikonocům patří zdobená vajíčka a velikonoční beránek, takže s tímhle vším mám tenhle svátek spojený,“ popsal Tomáš s tím, že jako malý kluk dřív koledováním trávil kvůli množství zastávek klidně i celý den, ale dneska už to takto nedělá: „Dnes už určitě ne, opravdu obejdu jen ty nejbližší, protože vlastní děti ještě nemám.“

Laďka Něrgešová letos kvůli drahým vejcím plánuje zdobit něco zcela jiného:

Zároveň už dnes není příliš běžné, že lidé otevírají své domácnosti náhodným koledníkům, kteří zrovna zazvoní. Takto to má ostatně nastavené i milovnice Velikonoc Iva Kubelková. „Přijímáme koledníky jen z řad kamarádů a lidí, které známe, což je logické. Holky ten stres z toho, že je někdo honí s pomlázkou, nikdy moc nemusely – a já se jim nedivím, někteří chlapci si to totiž často špatně vykládají,“ popsala moderátorka. Laďka Něrgešová dnes zase Velikonoce slaví po svém kvůli nepříjemným zážitkům z dětství: „Mám z toho smíšené pocity už z dětství. Chlapi do sebe už od rána kopali alkohol a všichni se tvářili kysele, když nějaký dům neotvíral na písknutí. Já si vítám jaro po svém.“


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.