Životní styl

13. března 2024 10:29

Marie Makovská

Přibývá lidí s obroušenými zuby. Většinou ani neví, že je zatínají, říká lékař

ON TOPIC: Lékař David Urie – celý díl podcastu o zdraví zubů

Nejen viditelná změna tvaru vašich zubů, ale i jejich citlivost na sladké či kyselé může prozradit, že jde o problém s jejich obrušováním. Lékař David Urie v našem podcastu prozradil, čím zubům nejvíce škodíme i jak je správně čistit.

Zubní kaz a zánět dásní jsou podle WHO (Světové zdravotnické organizace) nejčastějšími problémy, které v ústech vznikají. To v rozhovoru pro web Prima Ženy potvrdil i lékař David Urie, ale upozornil také na další problém, který je na vzestupu.

„Já jsem dostudoval v roce 1995 a v té době, když jsem začal pracovat, byly v zásadě největšími problémy kazy, zánět dásní a z něj vyplývající parodontóza… A teď posledních osm, deset let u nás v ordinaci pozorujeme, že častěji chodí lidé, kteří mají problém s obrušováním zubů,“ uvedl lékař s tím, že příčin může být více.

Mohlo vám uniknout: Kontroverzní amalgám bude brzy zakázán. Podle lékaře není vždy nutné plombu měnit

Limonády a stres

Jednou z nich je třeba větší míra stresu a celkově vyšší zaměření lidí na výkon. „Druhá věc jsou energetické nápoje a limonády. Protože tam hrají roli cukry jako takové, a také stabilizátory, které obsahují fosforečnan draselný. A tyto stabilizátory do jisté míry nekontrolovaně naleptávají zuby,“ vysvětlil David Urie.

„Když si zkombinujete nadužívání sladkých a energetických nápojů a k tomu jste ještě ve stresu a ty zuby zatínáte, tak zkrátka zuby naleptáte a pak je ještě obrousíte,“ popsal s tím, že největším problémem je tzv. swashing („prohánění“) nápoje dutinou ústní a po zubech, a pak třeba i následné čištění zubů hned po jeho konzumaci, které ještě více uškodí.

Jak poznat, že si obrušujete zuby?

Problému s obrušováním zubů si často můžete všimnout až ve chvíli, kdy je pozdě. „Trvá to dlouho, než se to vůbec projeví. Nebolí to, takže si lidé občas začnou stěžovat, že je tam nějaká citlivost na sladké nebo když si dají skleničku vína. Zub má v zásadě dvě vrstvy a jedno centrum, vnější vrstva je sklovina, střední je zubovina a uvnitř jsou nervy a cévy. Sklovina je nejtvrdší tkáň v těle, zubovina má už zhruba o 50 % nižší tvrdost, a ve chvíli, kdy se opotřebuje sklovina, odhalí se zubovina. A do zuboviny už vybíhají i nervová vlákna, takže citlivost na sladké a kyselé je tu reálně vyšší,“ varoval David Urie.

Přečtěte si také: Příjem cukru se nám vymkl z rukou už před lety. Kolik ho můžeme sníst my a kolik děti?

„Někdy lidé přijdou i jen s tím, že se jim nelíbí, že mají ‚oštípané‘ přední zuby, přičemž lékař pak může zjistit, že se to týká i dalších zubů a odhaluje problém,“ dodal.

Když už něco bolí, tak to není za pět minut dvanáct, ale dvanáct pět nebo i půl jedné.

Jak zuby správně čistit a je nutné chodit na hygienu?

David Urie popisuje dva způsoby čištění zubů. „Tomu prvnímu říkám ústní deodorace. To je to, když jdete ráno do práce, dáte si na kartáček pastu a abyste měli příjemný pocit v ústech, strávíte čištěním dvě minuty v koupelně. Ale čištění jako takové vyžaduje mnohem více času a také optimálně zvolené pomůcky,“ řekl lékař a dodal, že s jejich výběrem by měl pomoci právě zubař nebo zubní hygienik.

Zubní lékař nebo zubní hygienik by měli udělat plán péče přímo pro vás a pak vás ideálně jednou za šest měsíců kontrolovat.

Čištění zubů je jako cvičení

„Když budu chodit cvičit, tak i když nebudu chodit úplně na pravidelné hodiny, tak bude fajn, když trenér občas zkontroluje, jestli mám dobré držení těla, jestli správně dýchám… protože i když to je ze začátku úplně dobře nastavené, tak člověk třeba postupně začne hledat nějaké zkratky nebo se celý proces začne zadrhávat. Proto je vždycky lepší se po určité době vidět,“ dodal lékař.

David Urie v sedmém dílu našeho podcastu ON TOPIC také prozradil, kdy je potřeba vyměnit amalgámové plomby, které budou brzy zakázány, nebo kdy jít poprvé s dítětem k zubaři. Pusťte si celý rozhovor v úvodu článku, najdete ho také v podcastových aplikacích, na YouTube a Stream.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.