Zdraví a nemoci

31. května 2024 17:35

Ema Bártová

Menopauza může přijít už kolem čtyřicítky. Pozor na brnění nohou či alergie

Lékaři mají jasno. Ačkoli menopauza obvykle nastává až po padesátce, přibývá žen, u kterých se ozve už po čtyřicítce, nebo dokonce ještě dříve, ačkoli není jasné proč. A to skrz projevy, které by s koncem menstruace asi spojoval jen málokdo.

Nejspíše si myslíte, že o klimakteriu toho víte dost. Přichází někdy po padesátce, kdy začnou ženu trápit návaly horka, náladovost, potíže se spánkem či ztráta chuti na sex a přibere, protože se jí tuk čím dál víc ukládá kolem pasu. Jenže blížící se menopauza se může klidně ohlásit i mnohem dříve a úplně jinými projevy.

A ty je dobré znát – už kvůli zdravotním rizikům, která se v době menopauzy objevují. Patří mezi ně vyšší výskyt srdečních chorob, osteoporóza, vzestup tělesné hmotnosti či deprese. Ačkoliv není brzký přechod úplně běžný, podle sexuologa a gynekologa Pavla Turčana případů, kdy menopauza nastoupí už mezi třicítkou a čtyřicítkou, přibývá.

„Není jasné, proč k tomu dochází. Roli však může hrát kombinace faktorů, například stále více stresující způsob života či třeba dopady znečištění životního prostředí,“ vysvětluje lékař.

Příčinu se podaří najít málokdy. Podle lékaře je nicméně předčasná menopauza pravděpodobnější u žen s velmi nízkou nebo naopak velmi vysokou tělesnou hmotností, u žen trpících dlouhodobým stresem a rovněž u těch, které za sebou mají závažnou infekci vaječníků nebo se léčí s autoimunitním onemocněním. Podle této studie může předčasná menopauza souviset rovněž s kouřením, depresí a nespavostí.

Napovědět mohou i potíže s dásněmi a klouby

Předčasnou menopauzu většinou provázejí stejné příznaky jako tu běžnou, někdy se ale poprvé ozve těmi méně typickými. Pokud jich máte více, možná by stálo za to probrat vše se svým gynekologem. Tady máte dvanáctku z nich – mimochodem, většina souvisí s poklesem hladiny pohlavního hormonu estrogenu, důsledky potvrzuje třeba tato odborná práce.

1.     Bolest kloubů

Pohlavní hormon estrogen pomáhá snižovat chronický zánět v těle. Jakmile ho ubude, projeví se to i na větší ztuhlosti a bolestivosti kloubů. Typicky jde o kolena, ramena či lokty, mohou se přidat klouby na prstech.

2.     Brnění, pocit elektrického výboje

Estrogen pomáhá regulovat centrální nervový systém, s jeho úbytkem přijdou i problémy s nervovými impulsy, což způsobuje brnění, necitlivost, mravenčení, píchání v rukách i nohách i pocit, jako by člověk dostal elektrickou ránu.

Přečtěte si také: Jak poznat, že vaše tělo stárne? Pozor na suchou pokožku a špatný spánek

3.     Problémy s trávením

Estrogen pomáhá regulovat i trávicí systém tím, že udržuje stresový hormon kortizol pod kontrolou. S jeho poklesem se trávení zpomaluje, což s sebou nese projevy jako nadýmání, plynatost, zácpa, průjem a reflux. Může se přidat i snížená produkce žaludeční kyseliny a trávicích enzymů.

4.     Problémy s dásněmi

Zhoršuje se průtok krve dásněmi a bakteriální rovnováha v ústech, naopak přibývá zánětů, otoků a dásně se stávají náchylnějšími ke krvácení. Někdy mohou být nápadně světlé nebo naopak tmavé, bolestivé, což platí i o zubech. Namístě je zvýšená zubní hygiena.

5.     Mohou se objevit nové alergie

Pohlavní hormony rovněž pomáhají s regulací imunitního systému a uvolňováním histaminu. Jakmile jich je méně, je spuštění alergické reakce pravděpodobnější – klidně na něco, na co člověk celý život alergický nebyl. Alergie se může rozvinout i u někoho, kdo dosud neměl vůbec žádné potíže tohoto druhu.

6.     Změny tělesného pachu

Hormonální změny během perimenopauzy mohou vést ke zvýšenému pocení, což bohužel poskytuje ideální vlhké prostředí pro růst bakterií. Výsledkem je silnější a štiplavější zápach, zejména v podpaží a v oblasti genitálií.

7.     Infekce močových cest

Tkáň vaginy, močové trubice a močového měchýře se stává křehčí, přichází o elasticitu a vlhkost. To usnadňuje bakteriím vstup do močové trubice, snáze mohou cestovat až do močového měchýře. Přispívá k tomu i oslabení svalů pánevního dna a snížená schopnost úplného vyprázdnění močového měchýře.

8.     Nepravidelný srdeční tep

Estrogen pomáhá regulovat srdeční činnost a zdravý srdeční rytmus. V perimenopauze se může objevovat nepravidelný srdeční tep, rychlejší srdeční tep neboli tachykardie a bušení srdce. Někdy spolu s návaly horka, jindy jen tak. Je dobré tyto projevy probrat s lékařem, ačkoli většinou jsou zcela neškodné.

Podívejte se na nejčastější chyby při hubnutí

9.     Migrény

Během perimenopauzy, kdy jsou menstruační cykly ženy nepravidelné a hladiny estrogenu bez varování kolísají, mohou ženy začít trpět bolestmi hlavy včetně migrény, ačkoli se jim dosud tato potíž vyhýbala. Ženám, které už migrénami trpí, se mohou bolesti zhoršit.

10.  Potíže s očima

Klesá slanost slzného filmu na očích, tvoří se ho méně – odtud už je kousek k příznakům syndromu suchého oka, jako je rozmazané vidění, citlivost na světlo a otoky nebo zarudnutí očních víček. Ženám často začnou vadit čočky, ačkoli do té doby je snášely dobře. Přidává se i zhoršené vidění na blízko.

11.  Suchá kůže

Pokožka je mnohem sušší než dříve, výrazně přibude vrásek, protože krom estrogenu klesá i produkce kolagenu. A znovu se po letech může objevit i akné coby důsledek rozkolísaných hladin hormonů.

12.  Padání vlasů

Často se začne projevovat už někdy po čtyřicítce, přičemž tempo je u každého jiné. Zde je ale vliv hormonů menší než u ostatních potíží, řídnutí vlasů je běžnou součástí stárnutí.

Jak může pomoci lékař?

To, zda u ženy už nastává menopauza, lze potvrdit pomocí vyšetření hladin několika hormonů, konkrétně jde o vyšetření AMH (antimülleriánský hormon) a FSH (folikuly stimulující hormon) – obě pomohou zjistit, jak jsou na tom vaječníky a kolik estrogenu žena má. Zásadní je to třeba pro ženy, které ještě plánují těhotenství.

Pokud se předčasná menopauza potvrdí, má smysl zaměřit se na předcházení rizikům, která jsou s ní spojená – tedy například sledovat hustotu kostí a případně zvýšit příjem vápníku, hořčíku a vitaminu D. Důležitý je dostatek pohybu, ideálně na čerstvém vzduchu, a není od věci zvážit užívání doplňků stravy s fytoestrogeny.

„Jestliže jsou příznaky menopauzy závažnější, případně žena ještě plánuje těhotenství, obvykle zařadíme vhodně zvolenou hormonální léčbu. Jejím cílem je chybějící estrogen a další hormony nahradit,“ doplňuje gynekolog Turčan.

Perimenopauza je přechodná fáze předcházející vlastní menopauze a začíná klidně i u žen bez předčasné menopauzy už někdy kolem čtyřicítky, kdy pozvolna klesá tvorba pohlavních hormonů. Menopauza se definuje jako okamžik, kdy žena rok neměla menstruaci, u zdejší populace tohle nastává v průměru ve dvaapadesáti. O předčasné menopauze lékaři hovoří, pokud nastane před pětačtyřicátými narozeninami.

Zdroje: balance-menopause.com, palomahealth.com


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 10. 2024

Cesty se budou pravděpodobně potýkat s mechanickými potížemi a zpožděními všeho druhu. Nakonec se do cíle dostanete, ale budete muset být trpěliví. Pokud míříte na letiště, nezapomeňte si s sebou vzít dlouhou knihu, aby bylo čekání snesitelnější. Pokud míříte jen přes město, vezměte si s sebou oblíbenou hudbu, která vám zlepší náladu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.