Životní styl

27. července 2023 13:35

Eliška Reiglová

Odvykání kouření je náročné. Ulehčit ho mohou dechová cvičení

Kouření je celosvětově jednou z nejčastějších příčin předčasného úmrtí. Nikotin obsažený v cigaretách je vysoce návykový a může být velmi obtížné se závislosti zbavit. Existuje však mnoho způsobů, jak si odvykání usnadnit, a dechová cvičení jsou jedním z nich.

Dechová cvičení mohou snižovat stres a úzkost, které jsou častým spouštěčem touhy po cigaretách. Zlepšují také náladu, díky čemuž je snazší zvládat abstinenční příznaky. Pokušení kouřit pomáhají překonat díky pozitivnímu vlivu na koncentraci a soustředění.

Příjemným bonusem, který pomůže věnovat se při odvykání potřebné pohybové aktivitě, je zvýšená hladina energie. Navíc dechová cvičení kladně působí na kvalitu spánku a jak každý ví, dobře odpočatý člověk lépe zvládá náročné výzvy, mezi které boj se závislostí nepochybně patří.

Nejsnazší dechová cvičení

Hluboké dýchání

Hluboké dýchání je nejjednodušší dechová technika, kterou můžete trénovat. Jednoduše se posaďte nebo si lehněte do pohodlné polohy a zavřete oči. Pomalu, klidně a plně se nadechněte nosem a pak vydechněte ústy. Pokračujte v této technice po dobu 3–5 minut, postupně můžete prodloužit až na 10 minut.

Brániční dýchání

Brániční dýchání je dýchání do břicha místo hrudníku. V pohodlné poloze – ideálně v lehu na zádech s pokrčenými koleny, si umístěte jednu dlaň na břicho a druhou na hrudník. Zvolna a klidně se nadechněte nosem a nechte mírně vyklenout břišní stěnu, abyste cítili její pohyb pod dlaní. Vydechněte opět nosem a nechte břicho klesnout. Opět můžete takto dýchat nejprve 3–5 minut a postupně prodloužit až na 10 minut.

Čtěte také: Kouřit v těhotenství je jako inhalovat výfukové plyny. Dítě se rodí méně zralé, říká expertka

Naučit se správně dýchat je možné podle mnoha knih, kurzů, aplikací a videí. Volně dostupná jsou například videa vzdělávací platformy Plice.online s přední lektorkou a autorkou knih o zdravém pohybu Lenkou Oravcovou.

Zásady pro odvykání

  • Začněte pomalu. Dejte si čas, abyste dechová cvičení natrénovali a začlenili je do svého každodenního života, třeba jako rutinu před spaním.
  • Buďte trpěliví. Odvykání kouření je proces a může nějakou dobu trvat, než se zbavíte návyku.
  • Nebojte se požádat o pomoc. Pokud máte potíže s odvykáním kouření, můžete o pomoc požádat svého lékaře, nebo se obrátit na Národní linku pro odvykání kouření.

Život čerstvého nekuřáka

Jakmile odložíte cigarety, do 20 minut se váš krevní tlak a tepová frekvence vrátí k normálu, zlepší se vám krevní cirkulace v horních i dolních končetinách. Do 3–9 měsíců se funkce plic v průměru zlepšují o 5–10 procent. Do deseti let klesne riziko vzniku plicní rakoviny na polovinu rizika kuřáka. Myslete však na to, že u bývalého kuřáka už nikdy neklesne riziko rakoviny plic na úroveň nekuřáka. Toto zákeřné onemocnění je možné vyléčit jen v případě, že je nádor odhalen v počátečním stadiu, které však většinou nemá žádné příznaky.

Čtěte také: Jediná cigareta vám vezme až půl hodiny života, varuje odbornice na boj s kouřením

V ČR běží národní Program časného záchytu karcinomu plic. Je určen kuřákům ve věku 55–74 let  – současným i bývalým, kteří vykouřili 20 a více „balíčkoroků“. Tedy pro ty, kdo kouřili 20 let balíček cigaret denně nebo 40 let půl balíčku atd. Pokud patříte do uvedené věkové skupiny a jste (nebo jste byli) silným kuřákem, zeptejte se na program svého praktického lékaře. Základní pneumologické vyšetření je bezbolestné a může vám zachránit život.

Jak správně sportovat v létě? Důležité je myslet na dostatek tekutin


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.