GLOSA: Zlobivé děti do bistra patří. Proč je neposadíme hned vedle kuřáků?

Je to pár dnů, kdy napříč Českou republikou rezonovala zpráva, která popisovala, jak se jisté pražské bistro ostře vymezilo proti dětem, které neumí jejich dospělý doprovod usměrnit. Začaly se ozývat reakce pobouřené i souhlasné. S malými dětmi to není stejné jako s kuřáky. A to je chyba. Do svobodné společnosti totiž patří obě skupiny stejně.

Pražské bistro Marthy's Kitchen si dokázalo udělat obrovskou reklamu napříč celou republikou, když vzkázalo, že děti k nim patří. Ale jen ty hodné a slušně vychované. Ty rozjívené, které jejich dospělý doprovod nezvládá, mají jít jinam. Web CNN Prima News o kauze psal například zde.

Na začátek je dobré sdělit, že bistro nebude soudit autor této glosy, ale samotný trh. Pokud se i po tomto prohlášení hosté na jídlo pohrnou, tak majitel může být spokojen. Pokud za odsouzení malých dětí klienty ztratí, tak dostal facku od rodičů, kteří s přístupem nesouhlasí, a bude hodně těžké se z takové facky podnikatelsky vylízat.

Otázkou je, zda ve svobodné liberální společnosti v 21. století si majitel může rozhodnout, koho ve svém podniku chce. Podle zákona nemůže. I když... Je tomu přesně rok, kdy se síť hotelů Pytloun Hotels rozhodla, že nebude ubytovávat hosty z Ruska a Běloruska, o čemž informoval například web Liberecká drbna. Volné kapacity byly nabídnuté uprchlíkům z Ukrajiny. Ukázková selekce. Podobná, jako kdyby hotel napsal, že z nějakého důvod nechce ubytovat děti do deseti let, blondýny a nebo lidi s brýlemi. Samozřejmě se strhla disputační mela, zda Pytloun může či nemůže takto rozhodovat o svých hostech. Stejná mela, jako se nyní roztočila kolem Marthy's Kitchen.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 14 slavných žen řeklo, proč zavrhly mateřství

Můj dům, můj hrad, ale vocaď pocaď

Nechci ve své restauraci pejsky? V pořádku. Najde se restaurace, kde pejsky budou milovat. Nechci ve své restauraci Rusy? V pořádku, vždyť mohou třeba do mekáče. Nechci ve své restauraci malé děti? V pohodě, přes ulici mají dětské menu a dětský koutek. Provozuji gay bar a bojím se, že mi ženy naruší atmosféru klubu? V pořádku. Mám hospodu s obsluhou nahoře bez? Tak to asi není ideální místo pro školáky. Mám podnik pro vegany? Tak to se nezlobte, ale fakt u mě nenajdete pečenou husu... Sám si rozhodnu, komu chci vařit a nalévat drinky a budu sledovat, zda mě za to trh nepotrestá.

Věděli jste, co je to kratom?

Jsem nekuřák a přesto jsem přesvědčen, že by se to mělo týkat také kuřáků. Je užívání nikotinu v Česku legální? Je. Tak proč bych si nemohl svobodně zvolit, že u mě v hospůdce všichni načichnou kouřem hned ve dveřích, protože můj podnik se jmenuje U Kuřáka? Že přijdu o část peněz, protože ke mně nepůjde na drink nekuřák (včetně autora této glosy), je podnikatelské riziko. Stejné riziko, jako když napíšu, že rozjívené děti neobsloužím. Přijdu tak o peníze, které by z kapsy vytáhli jejich rodiče.

Chtěl bych zase vidět svět, kde v jedné ulici vedle sebe stojí hospoda pro kuřáky, bar pro nekuřáky, restaurace pro Rusy, hospoda pro neRusy, bistro pro hodné děti a bistro pro zlobivé děti. A mohla by tam stát klidně i hospoda pro všechny ty, kteří si z regulace čehokoliv udělali modlu. Pokud by taková putyka na svobodném trhu obstála, ať klidně nese název U Hlavního direktora.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.