Společnost

27. března 2023 15:00

Eliška Reiglová

Bistro zavedlo pravidla pro děti, rodiče zuří. Děcka nejsou božstvo, oponují zastánci

Populární pražské bistro Marthy's Kitchen se na základě dosavadních zkušeností rozhodlo zveřejnit pravidla týkající se chování dětí uvnitř podniku. Přestože je dětem otevřené, žádá jejich rodiče, aby je usměrnili a aby se sami chovali ohleduplně k hostům, kteří se přišli v klidu najíst. Mnoho rodičů tato pravidla rozzuřila, zastánců ale přibývá.

Seznam sedmi poměrně jednoduchých pravidel zveřejnilo bistro Marthy's Kitchen na svých sociálních sítích. Jedná se o zavedený a populární podnik, který má dveře otevřené pro všechny a vstup povoluje i psům za podmínek, že neruší hosty a neohrožují pracovníky. Zřejmě právě proto bylo nutné návštěvníkům připomenout, že i tolerance má své meze.

Přečtěte si také: Chris Hemsworth ukázal fotku synů. Je to směšné a násilné, útočí na něj fanoušci

Nová pravidla týkající se dětí sbírají na sociálních sítích bohatou odezvu a rozzuřila některé rodiče. „Mně je vždycky trochu smutno, když tohle české nepřátelství vůči dětem vidím. Malé dítě už nemám, ale i tak se cítím líp tam, kde jsou děti (i se svými obvyklými dětskými projevy) vítané,“ napsala Barbora pod příspěvek.

Zástupy zastánců

Sedmero pravidel pro děti a rodiče oblétlo sociální sítě rychlostí blesku a zastánců bistra začalo být během okamžiku mnohem víc než těch, které pobouřilo. Jsou přesvědčeni, že žádný podnik by neměl mít povinnost taková pravidla zdůrazňovat, protože se jedná o základy slušného chování, která by měl každý dodržovat automaticky.

„Za mě v pohodě a rodiče nevychovaných dětí ať spolknou hořkou slinu a místo dupání a mlácení pěstičkami jdou tam, kde jsou na to přizpůsobeni,“ okomentoval příspěvek bez obalu Petr. Zastání se bistro nakonec dočkalo i u samotných matek, které nechápou, jak taková pravidla mohla vůbec někoho rozlítit.

„Děti mám a se vším souhlasím. Řekla bych, že jsou to zásady slušného chování, které by dospělí měli u svých dětí dodržovat, když nejsou u sebe doma. Nenechala bych své dítě patlat rukama sedačky, natož něco rozbíjet. Za mě pravidla naprosto v pořádku,“ myslí si Denisa.

Lidé se shodují, že podobné zásady by nemělo být potřebné ani zveřejňovat. „Pravidla zcela samozřejmá. Spíš mi přijde smutné, že jsme jako společnost klesli tak hluboko, že takhle zcela samozřejmá pravidla pro chování dětí v restauracích se musí sepisovat a vyvěšovat. Ale to je důsledek chování některých rodičů,“ vyjádřil svůj názor Jan.

Mohlo by vás zajímat: Nejlepší restaurace z Ano, šéfe! znovu otevře. Majitele o návrat prosili i zaměstnanci

Na co máme právo

Příspěvek oblíbeného pražského bistra na sociálních sítích rozpoutal diskuse o tom, co si majitelé podniků mohou vůči zákazníkům dovolit. Lidé se v komentářích obecně shodují, že právě majitelé by si vzhledem ke svému zaměření měli sami rozhodnout, koho do své provozovny pustí.

Někteří lidé se dokonce opět vrátili k tématu kouření v podnicích, které bylo Poslaneckou sněmovnou zakázáno v prosinci roku 2016. „Jako majitel hospody bych si nenechal nic diktovat. Nechci tam děti? Dám to najevo. Chci restauraci pro kuřáky? Tak je tam mít budu. Česká společnost je až moc svázaná a neumí respektovat svobodnou volbu. Míst pro rodiče s dětmi je všude dost, tak nač ten vztek, že někde se bez nich obejdou?“ napsal Martin.

Podívejte se také na video, ve kterém psycholog radí, jak vysvětlit dětem zdražování:

Sdílejte článek
Štítky restaurace rodiče bistro pravidla sociální síť děti slušné chování Chris Hemsworth Poslanecká sněmovna ČR Ano, šéfe!

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.