5 nejhorších výzev, které kolují na internetu. Dětem hrozí oslepnutí i smrt

Na internetu se stále častěji objevují nebezpečné výzvy, na které doplácejí zejména mladí uživatelé. S jakými nejrizikovějšími druhy zábavy se mohou děti na sociálních sítích setkat a jak před nimi mohou rodiče své potomky chránit?

Online prostředí v dnešní době nabízí skvělé způsoby, jak se spojit s lidmi. Na druhou stranu se kvůli nim paradoxně stále více odcizujeme. Na internetu máme tisíce přátel a sledujících, kdo z nich ale hraje skutečnou roli v našem životě? Mnohdy bychom to spočítali na prstech jedné ruky. Lidé jsou schopni sledovat cizí utrpení a ještě se u něj bavit. Podívejte se, jaké nebezpečné výzvy kolují mezi mladými lidmi na internetu. Některé z nich jsou dokonce i život ohrožující.

Blackout challenge

Při této výzvě, která se šíří zejména na sociální síti TikTok, se lidé předhánějí v tom, kdo se vydrží déle škrtit. Cílem je dokázat odvahu nebo si navodit příjemný pocit, který se dostaví, když do mozku znovu začne proudit okysličená krev. Ve skutečnosti však dochází k poškozování mozkových buněk. Například Královéhradecký kraj před ní už dříve vydal varování. „Školy v regionu jsme na šíření této nebezpečné výzvy upozornili,“ citoval mluvčího kraje Dana Lechmanna web iDNES.cz.

Čtěte také: Zemře kvůli výzvě na TikToku. Soud povolil odpojení chlapce v kómatu, zdrcená rodina je proti

Duct Tape Challenge

V této výzvě se děti či mladiství obalí lepicí páskou tak, aby se nemohli hýbat, a pak se z ní snaží dostat. Samozřejmě i při této aktivitě hrozí velké nebezpečí, protože člověk v případě pádu nemůže využít ochranu rukou. I proto si v roce 2016 tehdy čtrnáctiletý Skylar Fish z USA vážně poranil hlavu o parapet. Následkem bylo mozkové aneurysma a poškození levého oka, na které oslepl.

Eyeballing Challenge

Při této výzvě jde o nalévání alkoholu do očí. Tímto způsobem se má údajně skrze cévy rychleji vstřebat do krve, a tím pádem by se měla opilost dostavit za kratší čas. Podle odborníků je to ale nepravděpodobné. Hrozí naopak popálení oční rohovky a další zdravotní problémy, které mohou v nejhorším případě vést až k oslepnutí.

Čtěte také: Nebezpečné výzvy, kterými si teď lidé krátí čas na sociálních sítích. Čím ohrožují své zdraví?

Snorting Challenge

Teenageři a děti při ní vdechují nosní dírkou nejrůznější předměty, které pak vytahují ven ústy. U této výzvy hrozí problémy s dýcháním, jelikož předmět může uvíznout v nosohltanu.

Tide Pod Challenge

Další velice nebezpečná výzva, při které mladiství polykají kapsle na praní. Mají se natočit při tom, jak je žvýkají a následně spolknou. Prací kapsle přitom obsahují velké množství nebezpečných chemikálií, tablety tak po požití způsobují zvracení, popálení a poleptání sliznice, průjem nebo dušení. Ve vzácných případech pak jejich konzumace může způsobit i smrt.

Existuje však spoustu dalších nebezpečných výzev, při kterých děti a mladiství doslova hazardují se zdravím a životem. Je proto důležité, aby rodiče se svými dětmi o možných rizicích internetových výzev mluvili a sami se snažili být dostatečně informovaní o tom, co jejich potomkům v online světe hrozí. Dobře o tom informuje například web e-bezpeci.cz.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.