Zdraví a nemoci

19. května 2024 07:30

Šarlota Chmelařová

Jak poznat, že vaše tělo stárne? Pozor na suchou pokožku a špatný spánek

Tělo je neuvěřitelně sofistikovaný nástroj a dokáže vám dát včas vědět, pokud se mu něco nelíbí. Naučte se mu naslouchat a pochopte jazyk, kterým k vám promlouvá. Jak poznat, že stárnete? Existuje hned několik indicií.

Procesu stárnutí se nevyhne nikdo z nás. S věkem přibývají vrásky a srdeční tep se zpomaluje. Abyste vydrželi co nejdéle fit a zdraví, měli byste se zaměřit na péči o tělo i ducha, protože tyto dvě věci jsou na sebe velice úzce navázané a jedna nebude fungovat bez druhé. Podle čeho tedy poznáte, že vaše tělo stárne?

Špatná rovnováha

Podle Americké geriatrické asociace jsou pády u lidí starších 65 let nejčastější příčinou úmrtí. Správná rovnováha vám zaručí kvalitní pohyb bez rizika. Zapojte do své denní rutiny pravidelný pohyb a posilování. Pokud máte problém s udržením rovnováhy, dbejte také na dostatečný přísun tekutin a pitný režim. Může se také objevit u lidí s nízkým krevním tlakem nebo jako jeden z projevů Parkinsonovy choroby. V případě jakýchkoliv problémů vše prodiskutujte s lékařem.

Mohlo by vás zajímat: Nestárnoucí Jana Krausová dbá na spánek i půsty. Hůl nezlomila ani nad láskou

Pomalá chůze

Rychlost chůze je dalším ukazatelem, podle kterého lze určit průměrnou délku života. Podle studie publikované klinikou Mayo si mohou lidé rychlou chůzí prodloužit život o 15 až 20 let. Studie přitom pracovala se vzorkem 475 tisíc lidí nad 52 let. Souvislost odborníci hledali také ve vyšší tepové frekvenci. „Když se dělá správně a důsledně, je chůze jednoduchou, volnou a příjemnou formou cvičení. Podporuje celkové zdraví a pohodu tím, že zlepšuje kardiovaskulární zdatnost, posiluje svaly celého těla a také nám pomáhá udržovat energetickou rovnováhu,“ prohlásil trenér Alistair Hoppe pro Global News.

Špatný stisk

Dělá vám problém otevřít sklenici a vaše podání ruky je čím dál tím slabší? Měli byste zbystřit. Malá pevnost rukou je spojena s vyšším rizikem předčasné smrti. Studie vědců z univerzity v Michiganu ukázala, že slabý stisk ruky může značit i další zdravotní problémy jako vyšší riziko chronických onemocnění, infarktu, mrtvice nebo rakoviny.

Čtěte také: Kdo řekl, že stáří je krásné? Je to kravina, míní Krainová. Zrušila i oslavu svých padesátin

Suchá kůže

Jestli je vaše pokožka suchá, popraskaná a přibývá vám čím dál více vrásek, může se jednat o další varovný signál vašeho těla. „Kůže má přirozeně mírně kyselé pH, které je nezbytné k zajištění řádného fungování enzymů zapojených do hydratace a exfoliace,“ uvedl dermatolog Joshua Zeichner z nemocnice Mount Sinai v New Yorku. Důležitým prvkem je v tomto případě ochrana s SPF. „Ukázalo se, že opalovací krémy nejenže snižují riziko vzniku rakoviny kůže, ale i předcházejí předčasnému stárnutí kůže,“ doplnil odborník.

Špatný spánek

Nedostatek kvalitního spánku je pro tělo jednou z nejhorších věcí. V noci totiž nabírá potřebný odpočinek a energii na další den, a když ho o to připravíte, cítíte se vyčerpaní, bez nálady a bez motivace. Nedostatek spánku způsobuje mimo jiné i předčasné stárnutí. Jestliže se probouzíte v neobvyklé časy – například ve 3:00 nebo 4:00 ráno, může se jednat o poruchu cirkadiánního rytmu neboli „pásmovou nemoc“, která je často spojovaná s cestováním. Aby vaše vnitřní hodiny fungovaly správně, zaměřte se na usínání ve tmě a pokuste se nedívat na mobil ani televizi minimálně hodinu a půl před spaním. Snažte se dodržovat pravidelné časy usínání a také stravování.

Podívejte se na rozhovor s Vendulou Pizingerovou o přirozeném stárnutí:

Sdílejte článek
Štítky spánek tělo ženy zdraví stárnutí pokožka kůže

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 10. 2024

Cesty se budou pravděpodobně potýkat s mechanickými potížemi a zpožděními všeho druhu. Nakonec se do cíle dostanete, ale budete muset být trpěliví. Pokud míříte na letiště, nezapomeňte si s sebou vzít dlouhou knihu, aby bylo čekání snesitelnější. Pokud míříte jen přes město, vezměte si s sebou oblíbenou hudbu, která vám zlepší náladu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.