Vědci vyvinuli lék, který přechytračí přírodu. Plodnost žen prodlouží o pět let

Ženy, které mají problémy s plodností související s věkem, nyní budou mít naději. Vědci totiž vyvinuli lék, který by podle studie plodnost žen prodloužil o pět let. Zpomalením stárnutí vaječníků by oddálil i menopauzu a měl by navíc snížit riziko onemocnění souvisejících s věkem.

Podle prvních výsledků nové studie na ženách z mladé a zdravé části populace existuje lék, který by prodloužil plodnost žen a celkově jim pomohl žít déle v dobrém zdravotním stavu. Lékem je tzv. rapamycin, který se používá jako prostředek proti obranné reakci organismu například při transplantaci orgánů.

Pozadí studie a vedlejší účinky

Studie Validating Benefits of Rapamycin for Reproductive Aging Treatment (Vibrant) zatím probíhá a není zveřejněna, ale podle The Guardian je navržena tak, aby změřila, zda lék může zpomalit stárnutí vaječníků, a tím oddálit menopauzu, prodloužit plodnost a snížit riziko onemocnění související s věkem. Studie, která bude nakonec zahrnovat více než 1000 žen, má nyní 34 účastnic ve věku do 35 let, přičemž každý den se připojuje více žen. Studii společně vedou Yousin Suh, profesorka reprodukčních věd a profesor genetiky a vývoje na Kolumbijské univerzitě, a Zev Williams, docent ženského zdraví a vedoucí oddělení reprodukční endokrinologie a neplodnosti na Columbia University Irving Medical Center.

Přečtěte si také: Průlom v léčbě cukrovky. Nový inzulin by mělo stačit aplikovat jednou týdně

Suh uvedla, že podle prvních výsledků je realistické doufat, že by lék mohl snížit stárnutí vaječníků o 20 %, aniž by ženy pociťovaly některý ze 44 vedlejších účinků, které rapamycin může mít, od mírné nevolnosti a bolestí hlavy až po vysoký krevní tlak a infekce. Účastnice studie hlásily zlepšení svého zdraví, paměti, energetické hladiny a kvality pokožky a vlasů. „Výsledky této studie – první v historii lidstva – jsou velmi, velmi vzrušující. Znamená to, že ti, kteří mají problémy s plodností související s věkem, mají nyní naději,“ řekla profesorka.

Příliš dobré výsledky, aby byly pravdivé?

Výsledky studie jsou tak překvapivé, že zároveň uvedla: „Svým způsobem jsou naše výsledky příliš dobré na to, aby byly pravdivé – ale rapamycin je tak dobře prostudovaný, tedy víme, že jsou pravdivé.“ Aktuálně na studii pracuje tým nejméně 12 vědců a celkově bude výzkum stát více než
1 milion dolarů. Podle profesorky Suh má tým „velkou důvěru v to, že výsledky budou stejně vzrušující, když studii rozšíříme.“

Klinická studie rapamycinu na lidech byla původně považována za nemožnou, protože by trvalo desetiletí, než by se zjistily jakékoli účinky na dlouhověkost. Vaječníky však stárnou tak rychle, že změnu lze měřit už za šest měsíců. Hladina použitého rapamycinu je malá – ženám je podáváno 5 mg týdně po dobu tří měsíců ve srovnání s 13 mg denně, které mohou být předepisovány pacientům po transplantaci.

Zdroj: The Guardian

Podívejte se také na rozhovor s profesorem psychologie Radkem Ptáčkem. Promluvil například o tom, že podle tvrdých dat fyzické trestání dětí nefunguje:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 9. 2024

Ve vzduchu je cítit napětí, Berani, ale vy s tím můžete udělat jen málo. Drsná atmosféra je v ostrém kontrastu s lehkovážností, kterou jste pociťovali v posledních dnech. Zdá se, že jste obdrželi dobrou zprávu. Možná jste byli konečně oceněni za svou tvrdou práci? Nechlubte se svými úspěchy. Situaci by to jen zhoršilo. Buďte trpěliví. Vyhněte se konfrontaci.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.