Brno je pro Andreu stejná exotika jako Anglie. Dělá jí problém pochopit hantec

Brněnské nářečí - Prostřeno! S30 (59)

Andrea Šindelářová Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!

Speciál insta matky Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!

Domácí čedarové chipsy s čedarovým dipem a guacamole Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!

Pórková krémová polévka Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!

Cottage pie se salátkem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!

Apple crumble s domácí zmrzlinou a tradičním anglickým clotted cream Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Instagramová maminka a influencerka Andrea Šindelářová pozve soupeřky z kuchařské soutěže k sobě do Brna. Uvaří jídla, která zná z dob, kdy žila v Anglii, a prozradí, jak těžce se jí přizpůsobuje brněnské hantýrce. Soupeřky pobaví tím, že napíchne hlavy rodinných příslušníků na špejle.
Devětadvacetiletá Andrea Šindelářová se přestěhovala do Brna za svým partnerem. Mají spolu dvě malé děti teprve s ročním odstupem, takže je to pro Andreu výzva. Po škole odjela na zkušenou do Anglie, kde žila pět let. Poté strávila rok na Floridě a díky tomu dnes může učit angličtinu. Brněnský hantec jí ale stále dělá potíže. „Občas jim pořád nerozumím. Šufan, to je naběračka. To ještě jde, ale to rošnout, proč si to dělají tak složitý? Mě bude půlka národa… teda Brňáci, to je menšina. Ježiš…,“ zamotá se do vysvětlování.
Speciál insta matky Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Krém z červené řepy s tahini a pistáciemi, podávaný s čerstvým pečivem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Hráškový krém se slaninou z rýžového papíru Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Sójové výpečky s bramborovým knedlíkem a špenátem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Čokoládová pěna s křupavou cizrnou a karamelem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Alena Vacková Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Quesadilla s dipem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Brokolicová polévka Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Gnocchi se slaninou, špenátem a parmezánem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Francouzský toast Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Kristýna Korejtková Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Avokádový toast se ztraceným vejcem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Hráškový krém s opečeným toastem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Medailonky z vepřové panenky, šťouchané brambory s cibulkou, fazolky se slaninou, omáčka Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Krtkáč Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Markéta Bojanovská Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Domácí čedarové chipsy s čedarovým dipem a guacamole Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Pórková krémová polévka Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Cottage pie se salátkem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Apple crumble s domácí zmrzlinou a tradičním anglickým clotted cream Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Andrea Šindelářová Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Švestky ve slaninové košilce Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Hráškový krém Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Špagety carbonara Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Brownies s malinami Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Zdeňka Hrdá Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Jídla, která bude v Prostřeno! podávat, zná z Anglie. Dřív je doma nevařila a naučila se to kvůli pořadu. Složitější to bude mít kvůli vegance Aleně, které připraví rostlinné varianty. Podávat se budou domácí čedarové chipsy s čedarovým dipem a guacamole, pórková krémová polévka, Cottage pie se salátkem a apple crumble s domácí zmrzlinou a tradiční anglickou hustou smetanou clotted cream.
Ukáže se, že se znalostí anglické kuchyně na tom soupeřky nejsou nejlépe. Pojem cottage jim pořád připomíná sýr a nedokážou si představit, jak ho asi hostitelka upraví. Markéta nezná crumble. Kristýna má obavy z pórkové polévky, kterou nesnáší od dob školních jídelen. Alena zase popisuje, jak se vše dá udělat vegansky.
Neznámý pán na špejli soutěžícím zamotá hlavu:
Hlavy celé rodiny napíchala na špejle
Soutěžící přicházejí na návštěvu dobře naladěné. Andrea jim nabídne nealko přípitek. Dámy si všimnou, že má na stole jako dekoraci zapíchnutou špejli, na které je nalepená hlava nějakého muže. Je to manžel? „I když to tak vypadá, tohle není můj přítel. Je to jeho bratr Jiří,“ vysvětlí Andrea. Proč má budoucího švagra jako dekoraci? Andrea vyrobila špejle s nalepenými hlavami celé rodiny a fotka Jiřího jí zbyla. Proto ji takto využila.
Po šmejdění se konečně všichni dají do jídla. Čedarové chipsy jsou pro soupeřky novinkou, jsou moc dobré. Andrea přizná, že veganská varianta se jí nedařila připravit, proto dostane Alena dipy se zeleninou. V polévce voní slanina a všem chutná. Hlavní chod je mleté hovězí zapečené s bramborovou kaší. Alena má verzi s čočkou a hostitelka se s ní dost zdržela.
Ovace však nepřicházejí. Alena je zvyklá na svůj recept. Dezert je hezky sladký, tučný, dámy chválí kombinaci chutí. Na závěr budou kreslit na perníčky. Jelikož jsou s bílkovou polevou, Alena ten svůj dá Zdeňce. Sledujte ve čtvrtek na prima+ a odpoledne na Primě, jak budou soutěžící bodovat a hlasujte i vy.

Autor článku
Petra Jaroševská
Horoskop vždy po ruce
Zanechte nám váš e-mail a my vám budeme zasílat pravidelný newsletter s vaším horoskopem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
