Životní styl

25. října 2023 05:30

Marie Makovská

Chyby při cestování s dětmi. Bunda dělá centimetry mezi životem a smrtí, říká expertka

Jakých chyb se rodiče dopouští při cestování s dětmi

Do speciálních sedaček a povinné výbavy rodiče investují nemalé peníze, proto je smutné, když pak nevědí, jak děti na cestách správně zabezpečit. Na to upozornila metodička dopravní výchovy Markéta Novotná v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS a dala nám několik cenných rad a tipů.

Jak upozornil moderátor Nového dne na CNN Prima NEWS Petr Vágner, už od roku 2006 v České republice platí povinnost používat při přepravě dětí menších než 150 cm a vážících méně než 36 kg autosedačku. Aby však splnila svůj účel, musí být správně nastavená.

Vše začíná výběrem autosedačky na míru dítěti a její instalací. S tím ochotně poradí specialisté ve většině obchodů, výjimkou je ovšem tzv. vajíčko, se kterým musíme přijet už do porodnice a není možné ho předem s dítětem vyzkoušet. „Zdůraznila bych opravdu číst návody, podívat se na to, jak má být správně vajíčko nainstalováno, v jaké poloze má být jeho madlo,“ radí expertka Markéta Novotná. „Často se rodiče domnívají, že madlo je jen takový držáček, ale ono má být v horní poloze, ne za hlavou,“ dodává. Na správné nastavení se můžete podívat ve videorozhovoru v úvodu článku, v němž expertka také prozradí, proč má být právě v této poloze.

Isofix, nebo pásy?

Vajíčko se dá zajistit pásy nebo využít tzv. isofix. Co je lepší? „Oba systémy jsou bezpečné,“ říká specialistka. „Isofix je systém, který se snaží eliminovat chyby rodičů při kotvení a instalaci sedačky. Pokud si ale dáme záležet, i na pásy můžeme vajíčko bezpečně připoutat,“ dodává. „U isofixu je důležité ho nejen zacvaknout, ale také co nejvíc dotáhnout do sedadla, aby tam sedačka byla napevno a na nelítala na kotvách,“ vysvětluje dál Markéta Novotná.

Nejčastější chyby, které děláme při cestování s dětmi

Jakmile máme správně nainstalovanou a připevněnou autosedačku, stále můžeme udělat spoustu bezpečnostních chyb. Jaké to jsou?

  • Špatné usazení dítěte – především u nejmenších dětí je důležité jim pomoci zasunout zadeček co nejblíže ke sponě, narovnat bezpečnostní pásy a opravdu je dotáhnout. Způsob, jak si ověřit, zda jsme je dostatečně dotáhli, je pokusit se zasunout pod ně dva prsty a pás přes ně překroutit. Správně je, pokud se nám dva prsty pod pás vejdou, ale překroucení nám nepovolí.
  • Chrániče patří na ramena, ne na hrudník – ramenní chrániče mají zabránit tomu, aby se dítě pořezalo o pás v oblasti krku. Nesmíme je tedy sesouvat na hrudník.
  • Zimní oblečení – tlusté oblečení, jako jsou zimní bundy, do autosedačky nepatří. Proč podle expertky bunda vytváří několik centimetrů pro život, nebo pro smrt? Přes zimní bundu zkrátka není možné pásy pevně přitáhnout, to platí pro děti i dospělé.
  • Výměna autosedačky za podsedák – děti se na ni většinou velmi těší, protože je jakousi známkou toho, že už jsou velké. Podle expertky ovšem podsedák autosedačku nikdy nenahradí a měli bychom ho používat jen v krajních situacích, jako je neplánovaná cesta taxi nebo méně časté cestování s prarodiči a podobně. Podsedák umí dítě jen nadzvednout, aby mu pás vedl správně přes klíční kost, nikoli přes krk. Vůbec ale nechrání trup, krk a hlavu dítěte.

Někdy se tak může hodit pomůcka, jak dětem autosedačku zatraktivnit. „Formule 1, ralley, ukázat dětem tyto sedačky,“ radí Markéta Novotná, jak ratolestem připodobnit jejich sezení k tomu závodnickému.

Jak děti na cestě zabavit

Už tam budeme? Někomu při této větě vyvstane vzpomínka na oslíka z oblíbeného animovaného filmu Shrek, jiný si vybaví vlastní děti v autě. „Když je to krátké cestování, určitě to děti zvládnou jen s krátkým vzpomínáním, co nás dnes čeká a podobně,“ radí Markéta Novotná. „Se staršími dětmi si můžeme povídat i o dopravní výchově, jaké jsme minuli dopravní značky či jaké jsme řešili situace, ale můžou to být samozřejmě i jiná témata,“ dodává.

A co křupky a pitíčka? „Co kdyby křupka zaskočila nebo se dítě pitím začalo dusit – máme strašně málo sekund na to, abychom poskytli první pomoc. A teď si představte tu situaci: Jedete, než zastavíte, kde zastavíte, než oběhnete auto, vypoutáte dítě, ...“ popisuje expertka s tím, že je vždy bezpečnější jídlo a pití dětem při jízdě nepodávat.

Sdílejte článek
Štítky cestování bezpečnost Nový den děti dopravní nehody autosedačka

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.