Celebrity

18. září 2023 15:45

Zuzana Schneidewind

Petr Vágner s přítelkyní si troufli na maraton v Himalájích. Cestou si sáhli na dno

Petr Vágner vyrazil do Himaláje

Moderátor Petr Vágner a jeho přítelkyně Silvie Vlčková se rozhodli uběhnout maraton v nejvyšší možné nadmořské výšce. Za těžko představitelnou výzvou se vypravili do Himalájí. Jako jediný český pár běželi ve výšce 3 400 metrů nad mořem a cestou si s myšlenkami na konec sáhli na dno svých sil.

To, co je pro mnohé naprosté šílenství, pro Petra Vágnera a Silvii Vlčkovou znamená přitažlivý cíl. Po několika úspěšných extrémních závodech se rozhodli pro ještě mnohem větší dobrodružství a extrémnější výzvu – maraton v Himalájích.

Více k tématu: Neuvěřitelný rekord: Žena běžela maraton každý den po 150 dní, Austrálii přeběhla napříč

Zatímco mnohé závodníky z Evropy lékaři do závodu vůbec nepustili, Petr se Silvií jako jediný český pár 42kilometrový závod ve výšce 3 400 metrů dokončili ve skvělém čase 5 hodin a 47 minut.

Petra Vágnera málem skolila výšková nemoc

Nebezpečná výšková nemoc je ale neminula. „Popravdě hned druhý den v Himalájích mě postihla výšková nemoc z nedostatečné aklimatizace, takže jsem ani nevěřil, že budu schopen takto náročný závod vůbec běžet. Po příletu jsme to snášeli dobře, jen se nám hůř dýchalo a nesměli jsme dělat prudké pohyby, protože se nám hodně točila hlava. První noc se ale můj stav radikálně změnil. Měl jsem silné bolesti hlavy, zvracel jsem, nemohl spát… Ten stav byl hrozný, takže jsem si říkal, že budeme muset asi letět domů nebo odjet do nižší výšky. Během dne jsem se ale začínal cítit lépe a postupně to odeznělo. Následně jsme pokračovali ve výšlapech do různých výšek nebo přespávání ve 4,5 km n. m. Zatímco já jsem trpěl, Silvie byla úplně v pohodě, drželo nás čtyři až pět litrů vody, které jsme denně museli vypít kvůli červeným krvinkám a suchému vzduchu, který v téhle výšce je,“ popsal svůj stav v Himalájích Petr Vágner.

Podařilo se mu ale zotavit natolik, že byl lékaři do závodu vpuštěn a se Silvií ho i dokončil, přestože cestou prožili oba těžké chvíle. „Prvních 21 km jsme běželi v dobrém tempu dvou hodin, takže rozběhnutý byl závod slušně a čas také dobrý,“ poznamenal Vágner.

Nedostatek kyslíku nám sebral hodně sil!

„Potom ale přišlo strašně ostré slunce (na startu ráno bylo 6 °C a odpoledne 19 °C) a obrovské stoupání do finiše, do výšky 3 500 m. n. m., a nedostatek kyslíku nám sebral hodně sil! Já jsem zhruba od 34. kilometru běžel jenom na autopilota a až před cílem jsme se s přítelkyní vzájemně podporovali. Jsem rád, že běžela se mnou,“ říká s respektem k partnerce moderátor CNN Prima NEWS.

Závod dokončili nepochybně i díky skvělé přípravě, která je stála nemálo peněz a úsilí. „Příprava stála spíše hodně našeho času. Chodili jsme trénovat společně před prací a po ní, někdy jsme za týden naběhali až 130 km. Když k tomu přidáte ještě moderování Nového dne na CNN Prima NEWS, divadlo, dabing, rádio, moderování akcí – je to pěkný záhul. Musím poděkovat televizi CNN Prima NEWS a vedení, že mi dali možnost a prostor splnit si takto náročný závod – nejvýše položený maraton na světě! A díky také partnerům, bez kterých by se mi to rovněž nepodařilo,“ dodává Vágner.

Čtěte také: Slavné ženy, které si oblíbily běhání: Kdo běhá s kočárkem a kdo zvládl i maraton?

A co dál? „Pomalu se po příletu zase pracovně aklimatizujeme v Česku. Slíbil jsem Silvii, že teď se budu věnovat už jenom svému oblíbenému thai boxu a budu hrát golf. Myslím, že ví, že mi tohle tvrzení moc dlouho nevydrží. Uvidíme!“ směje se Petr Vágner.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.