Celebrity

28. února 2024 13:00

David Laštovka

Zemřel herec Václav Dušek. Snil o tom, že se v dalším životě stane rentiérem

Ve věku 80 let zemřel herec Václav Dušek. Většinu umělecké kariéry strávil ve Východočeském divadle. Zahrál si také v několika filmech a seriálech. Mezi neznámější patří komedie Byl jednou jeden polda.

Hercem se Václav Dušek toužil stát už od dětství. Svoji kariéru začínal v královéhradeckém divadle jako externí herec menších rolí. Kromě toho tam pracoval i jako kulisák a osvětlovač. Profesionálním hercem se stal až v severomoravském šumperském divadle, v němž získal stálé angažmá.

Přečtěte si také: Zemřel filmový architekt Jan Zázvorka, synovec slavné herečky. Nedočkal se transplantace

Po několika letech se vrátil na východ Čech, kde působil ve Východočeském divadle v Pardubicích. V něm také loni oslavil svoje osmdesátiny. „Život u divadla je báječný. Když se daří. A myslím, že v Pardubicích se daří celkem dost. Jde o nádherné divadlo. Ale mnohem podstatnější je, že je tu skvělý herecký soubor a diváci chodí na své herce. To je úžasné,“ pochvaloval si tehdy pro web pardubicezive.eu.

Nejvíce si vážím toho, že ještě žiju, říkal na poslední oslavě

Ke stáří se choval velmi pokorně, zdůrazňoval, že si nejvíce váží toho, že ještě žije. Ve skrytu duše snil o tom, že až se znovu narodí, stane se rentiérem. Celý život se řídil jednoduchým heslem: Slušnost.

Václav Dušek si velmi považoval, že mohl dělat práci, o které snil. „Splnilo se mi to, co jsem nejvíc chtěl. Na herectví mě nejvíc přitahovala odezva diváků, že věří tomu, co my na jevišti předvádíme,“ sděloval na oslavě svého životního jubilea.

Před kamerou se poprvé objevil v roce 1961 ve filmu režiséra Vojtěcha Jasného Procesí k panence. Zahrál si také například ve filmech Paragraf 224, Skrývačky nebo Byl jednou jeden polda.

Zdroj: Pardubice ŽIVĚ, CNN Prima NEWS

Sdílejte článek
Štítky smrt Pardubice film divadlo herec Vojtěch Jasný seriály Česko Byl jednou jeden polda Václav Dušek Východočeské divadlo v Pardubicích Procesí k panence

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.