Životní styl

27. prosince 2023 05:00

Marie Makovská

Co se zbytky jídla? Salát do Silvestra neschovávejte, z vánočky udělejte french toast

Odbornice poradila, jak naložit se zbytky jídla z Vánoc a co funguje na kocovinu

Česko jako každý rok obletěly vtípky o bramborovém salátu, kterého má na Vánoce každá domácnost tolik, že ho během svátků snídá, svačí, obědvá i večeří. Jak dlouho vlastně takový salát vydrží a co dělat se zbytky jídla, jako je cukroví, vánočka nebo smažený kapr?

Stoprocentně se vyhnout vyhazování jakéhokoliv jídla? Někdy se může zdát, že je to nemožné. Obzvlášť během vánočních svátků, kdy dopředu nemusíte odhadnout, kolik vás nakonec zasedne ke stolu a jaký kdo bude mít hlad. Nejsnazší je dát přebytky včas do mrazáku, ty by se tam ale měly dostat v době, kdy jsou čerstvé! Pokud tedy uvažujete, co s několik dnů starými řízky nebo ještě starším cukrovím, bude vás spíše zajímat, jak se jich co nejdřív zbavit.

Bramborový salát

Jakmile vás oblíbený bramborový salát omrzí jako příloha k masu nebo rybě, můžete zkusit třeba sýr na gril. Salát také využijete na chlebíčky, nebo ho můžete ozdobit vejcem a šunkou a zalít do aspiku. Stále jde ale o poměrně krátkou dobu, během které byste ho měli sníst, protože se rychle kazí. Trvanlivost bramborového salátu bohužel příliš prodloužit nelze.

Pozor: Pokud už máte bramborový salát několik dnů v lednici, snězte ho opravdu co nejdřív, jinak ho budete muset vyhodit. Určitě ho neschovávejte od Štědrého dne až do Silvestra. Salát se doporučuje uchovávat v lednici maximálně 3–4 dny, a to za předpokladu, že jste ho připravovali a skladovali za správných hygienických podmínek – tedy ho nemíchali rukama ani do něj nešťourali olíznutou lžící.

Řízky nebo ryba

Také obalované a smažené maso, které je v Česku o Vánocích tradicí, se nevyplatí dlouho skladovat. Pokud jste hotové řízky stihli včas a začerstva zmrazit, máte vyhráno – v mrazáku vydrží i pár týdnů až měsíců. V lednici ale jen pár dnů, doporučují se 2–3. V případě, že jsou řízky například z kapra ještě čerstvé a vy jen víte, že už na ně nikdo nemá chuť, můžete z rybího masa připravit karbanátky. Oberte jen čisté maso, zlehka ho rozmačkejte vidličkou, přidejte vejce a podle potřeby mouku a strouhanku, dochuťte kořením a upečte v troubě.

Vánočka

Z vánočky, která už není měkká a vláčná, jak byste si přáli, můžete připravit vynikající francouzské toasty. Na ty se běžně používá i jiné starší bílé pečivo, třeba toastový chléb nebo veka.

Recept na french toast z vánočky (4 porce):

  • 6-8 plátků vánočky
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka můžete přidat lžíci rumu a trochu vanilky
  • máslo a javorový sirup nebo med na podávání

Postup: Plátky vánočky obalte v připravené směsi z vajec, mléka a rumu a opečte na nepřilnavé pánvi. Můžete servírovat například s kouskem másla a javorovým sirupem nebo medem. Skvěle se ale hodí i čerstvé ovoce, oříšky a bílý jogurt.

Cukroví

I cukroví můžete zmrazit a většině druhů tím nijak neuškodíte. Pokud jste to ale neudělali včas a máte cukroví už delší dobu hotové, je lepší ho hned spotřebovat. Po svátcích na něj už možná nebude chuť, ale z druhů, které jsou suché (a také nejčastěji zbydou) můžete vytvořit třeba korpus na oblíbený cheesecake. Budou se na něj hodit pracny, vanilkové rohlíčky nebo třeba perníčky. Rozdrobené je spojíte trochou rozpuštěného másla a namačkáte na dno formy. Dále můžete pokračovat tvarohovou vrstvou a je jen na vás, jestli zvolíte pečenou nebo nepečenou verzi.

Pozor: Cukroví by mělo být po celou dobu skladováno v čistých nádobách. To, které má různé máslové či krémové náplně, by navíc mělo být celou dobu v teplotě okolo 4–5 stupňů, tedy v lednici nebo spíži, kde je chladno. Neskladujte plněné cukroví na balkóně v době, kdy je třeba i 10 stupňů nebo na nádoby svítí slunce. Také ho nenechávejte dlouho ve vytopených místnostech a radši ho častěji doplňte čerstvé.

Veka a další pečivo

Hledáte jiný tip, jak využít pečivo, než ho usušit a rozemlít na strouhanku? Unavené bílé pečivo můžete nakrájet na tenké plátky, potřít rozšlehaným vejcem, okořenit a pomalu usušit v troubě na křupavé krekry. Ty pak využijete třeba během silvestrovských oslav k různým pomazánkám a salátům. Nebo můžete pečivo nakrájet na kostičky a takto připravené ho buď zmrazit pro pozdější využití, nebo rovnou osmažit na malém množství tuku k polévce či jako krutony na salát.

Když se vám přesto nepovede všechno jídlo zužitkovat, nezoufejte, někdy se zkrátka stane, že se něco musí vyhodit. Vždycky myslete na svoje zdraví i svých blízkých, nejezte nic se známkami plísně, podivným zápachem nebo chutí.

Abyste příště jídlo nevyhazovali, můžete využívat metodu skladování „FIFO“ (First In First Out), tedy „první dovnitř první ven“, podle které ukládáte potraviny do lednice, mrazáku i skříní tak, aby ty nejstarší byly vždy vepředu a spotřebovaly se jako první. Tento systém vám také pomůže mít přehled o tom, kde a jaké jídlo zrovna máte. Ještě před tím bude dobré udělat velkou čistku a revizi, abyste doma neskladovali prošlé a závadné potraviny.

Podívejte se také na rozhovor o skladování potravin s odbornicí Karolínou Fourovou:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.