Celebrity

8. září 2024 06:30

David Laštovka

Dalibor Janda ukázal své panství. Na zahradě má melouny i zmenšeninu pyramidy

Dalibor Janda zahrada ŽENY

Trojnásobný český slavík Dalibor Janda má u svého domu zahradu o rozloze 3500 metrů čtverečních. Nachází se na ní jeho sbírka soch Karla IV., Ferdinanda I. v životní velikosti nebo zmenšenina Cheopsovy pyramidy. Jeho vášní je ale také pěstování květin, ovoce a zeleniny. Před třemi lety dokonce zkoušel vysadit i melouny. Redakce webu Prima Ženy zpěváka u něj doma navštívila a vyzpovídala ho.

Zahrada je pro zpěváka Dalibora Jandu největší vášní a tím nejlepším relaxem. „Starám se o ni s láskou, raduji se, když vidím, jak krásně to kvete. Možná si lidé budou myslet, že jsem blázen, ale s květinami se musí mluvit. Fakt je to pravda. Je to živé stvoření. Vidím to, když tady třeba pár dní nejsem. Vrátím se z koncertu a ty kytky nejsou takové, jako když jsem odjížděl. Hrozně mě baví je sledovat, vymýšlet, co by jim mohlo svědčit, zkouším různé věci. Jsem v tom takový spekulant, snažím se být v pěstování jiný než ostatní. Jsou třeba květiny, které vedle sebe nemohou být. Pak je rozesadím a najednou to funguje a nádherně rozkvetou,“ prozradil pro web Prima Ženy.

Tatínek ho k zahradničení vedl odmalička

Jako dítě měl přitom k zahradničení odpor. „Pocházím z obce Drahotuše u Hranic na Moravě. Měli jsme tam obrovskou zahradu, asi 4000 metrů čtverečních. Hrozně mě tehdy štvalo, že když jsem chtěl někam jít, tak jsem napřed musel udělat práci na zahradě, teprve potom mě naši pustili. Někdy jsem musel posekat zahradu, tenkrát se ještě sekalo kosou, zastříhnout stromy, sesbírat úrodu, plít záhony, prostě pořád něco. Co a jak mám dělat, mi táta tloukl do hlavy dá se říct pod tlakem, ale dneska jsem za to strašně rád, že to umím. Hodí se mi to,“ uvedl zpěvák a přiblížil, kdy si zahradničení oblíbil. „Bylo to v době, kdy jsme si u našeho domu zakoupili ještě sousední zahradu a najednou jsme tu měli obrovský prostor. Řekl jsem si, že by byla škoda nevyužít to, co mi táta vtloukal do hlavy a co jsem se díky němu naučil,“ přiblížil Dalibor Janda.

Dcera Jiřina jezdí pomáhat

Dceru Jiřinu Annu, která je rovněž zpěvačkou, do práce na zahradě nenutí. „Nedělám to, protože z vlastní zkušenosti vím, jaké to je. Když s něčím potřebuji pomoci, tak mi ráda a ochotně pomůže. Máme přátelský, hezký vztah. Dcera bydlí asi dva a půl kilometru od nás. Vždycky, když nás přijede navštívit, hned se ptá, jestli s něčím nepotřebujeme pomoci. Zahrada musí člověka chytnout, musí to chtít dělat sám od sebe, dospět k tomu,“ zmínil Dalibor.

Čtěte také: Janda o Jakešově výroku, který propálil jeho příjmy. Ženu poznal, když ještě nebyl slavný

Melounům se na zahradě daří

Letošní úroda byla u něj na zahradě výborná. „Třeba melouny. Loni jsme jich měli pět, letos čtrnáct, a to na stejný počet sazenic. Před měsícem jsem zasadil ještě další čtyři sazenice, říkal jsem si, že do podzimu vyrůst už asi nestihnou, a už teď mají přes patnáct centimetrů. Dařilo se také okurkám a rajčatům, těch bylo snad třicet kilo. A ještě jich tam spousta je. Papriky začínají teprve teď, ale budou také krásné a bude jich hodně,“ uvedl zpěvák.

Letos zasadil i žluté melouny

K pěstování melounů se dostal náhodou. „Vždycky jsem si myslel, že melouny tady nerostou, že se tady nemají šanci urodit. Pak jsem uviděl video, jak je nějaký pan zahradník pěstoval, začal jsem se po tom pídit, spojil jsem se s ním a on mi poradil, jak na to. Fígl je v tom, že se musí dát do kontejneru, nikoliv do země. První rok jsem měl dva melouny. Zajímal jsem se ale dál, co dělat pro to, aby to fungovalo. Zjistil jsem, že to chce více vody. Jakmile je necháte trochu proschnout, tak ty melouny zaschnou. Chce to opravdu každý den pravidelně zalévat. Melouny prostě potřebují hodně vody. Musím říct, že je máme výborné, jsou sladké. Letos jsem poprvé vyzkoušel i žluté melouny a také se zadařilo. Vyrostly sice jen čtyři, ale také jsou velmi chutné,“ prohlásil Dalibor Janda s tím, že ovoce a zeleninu, které si vypěstují, nejčastěji dávají do jídla. „Z okurek nejčastěji děláme salát, ten můžeme mít klidně každý den,“ řekl zpěvák.

Čtěte také: Na besedách trousím moudrosti, zasmál se sedmdesátník Janda. Vzpomínal i na ztrátu syna

Zahrádkářské tipy a rady

A jaké zahrádkářské fígle by čtenářům webu Prima Ženy doporučil? „Na mém facebookovém profilu máme takový seriál, jmenuje se Z Daliborova dvorku, kde sdílím své zkušenosti. Třeba u již zmíněných melounů doporučuji pěstovat je ze semínek. Do sazeniček dorostou za čtrnáct dní. Co bych po svých zkušenostech nepoužíval, je mulčovací kůra. Zaprvé se v tom drží všelijaké breberky, strašní škůdci a za druhé, ta kůra časem shnije a stane se z toho hlína. Já zvolil folii, tu propícháte, aby tam ta voda nějakým způsobem fungovala, přírodní kamínky… Samozřejmě po deseti letech vyměnit. Co se týče zeleniny a bylinek, tak tu mám všechnu v zavěšených kbelících na jednom plácku 3x3 metry. Baklažány, okurky, mrkve, kedlubny, rajčata... Ideální. Už bych to nechtěl jinak. Člověk se ale učí pořád,“ uzavřel Dalibor Janda.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 17. 9. 2024

Berani, dnes budete nejšťastnější mimo dosah zvědavých očí. Nemáte náladu na přátelství ani na účast v planých pomluvách. Zdá se, že už nějakou dobu vedete stejné rozhovory se stejnými lidmi. Cítíte se tak znuděně, že byste mohli křičet. Abyste se tomu vyhnuli, stravte dnes klidný čas o samotě, pokud můžete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.