Celebrity

21. července 2023 06:30

David Laštovka

David Stypka před smrtí popsal boj s rakovinou. Mluvil o ní jako o daru

David Stypka a jeho poslední píseň (zdroj: CNN Prima NEWS)

Život zpěváka Davida Stypky, držitele ceny Anděl, vyhasl předčasně. Zemřel v pouhých 41 letech. Talentovaný umělec trpěl rakovinou slinivky břišní, k níž se přidaly komplikace spojené s covidem. S nemocí bojoval statečně, hovořil o ní jako o dobru, které mu změnilo život. Byl optimista a věřil, že všechno dobře dopadne.

Zpěvák David Stypka o rakovině mluvil velmi otevřeně. Krutou diagnózu se dozvěděl krátce před červencovou oslavou 40. narozenin. „Byla bez alkoholu. Každopádně jsem si začínal uvědomovat, že v mé situaci není důležité ztřískat se u příležitosti čtyřicítky, abych byl aspoň na chvíli šťastný. Zvláštní, mám pocit, že mluvím o cizím člověku. Tehdy jsem byl vyhořelý nihilista, unavený člověk v depresi,“ vzpomínal David Stypka, otec tří dětí, rok před smrtí v rozhovoru pro Reportér magazín.

Lékař mu oznámil, že mu zbývají tři měsíce života

Rok předtím přitom získal Cenu Anděl v kategorii Sólový interpret roku. „Zdánlivě pozitivní kotrmelec mi nic moc nepřinesl, zato ten druhý mi dal spoustu dobra. Nebyl jsem schopen vnímat – neuměl jsem správně prožívat hezké věci, to mě naučila až nemoc. Dostaneš od života facku a najednou se dokážeš radovat z toho, že jdeš s děckama na zahradu,“ popisoval zpěvák.

Čtěte také: Markéta Konvičková bojuje s vzácným nádorem. Klasická léčba nezabírá, tvrdí

První diagnóza, kterou se dozvěděl, mu nedávala žádnou šanci. „Jednou ráno mě v nemocnici probudil doktor slovy: ‚Je to špatné, nádor se rozlezl všude.‘ A naznačil, že mi zbývají zhruba tři měsíce. Trvalo osm hodin, než jeho kolegové dalšími cétéčky upřesnili, že to zdaleka není tak fatální. Osm hodin jsem žil s tím, že neuvidím, jak rostou děcka, a tenhle okamžik byl zásadní – uvědomil jsem si, že to vidět chci. Těch osm hodin jsem čuměl do zdi a myslel na toho týpka, co pořád skuhral, jak je život těžký, že věčně nemá prachy, nezabezpečí děti – a teď najednou dostává stopku,“ líčil upřímně David.

Neubránil se slzám

Během zmíněných osmi hodin se neubránil slzám. „V jednu chvíli, když jsem to oznamoval po telefonu Katce a poprvé mi přišlo strašně líto, že nepomůžu svým dětem v tomhle zmateném světě, že v tom nechám ženu samotnou... Opravdu to byla facka, ale většina onkologických pacientů potvrdí, že se pro ně nemoc stala dárkem, a to jsem brzy začal zjišťovat i já. Nikdy neřeknu, že rakovina je svině, bez ní bych klesal hlouběji a hlouběji,“ sděloval talentovaný hudebník. Ve své ženě měl po celou dobu velkou oporu.

David Stypka zemřel 10. ledna roku 2021 ve věku 41 let, když se k rakovině přidaly komplikace spojené s covidem. V červenci roku 2023 by oslavil 44. narozeniny.

Sdílejte článek
Štítky výročí nemoc smrt rodina rakovina narozeniny zpěvák děti Ceny Anděl David Stypka

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 9. 5. 2024

Berani, dnes můžete být požádáni, abyste zpomalili. Ať už to přijde v podobě pokuty za překročení rychlosti nebo odřeného kolena, když zakopnete, musíte tomuto poselství naslouchat. Klíčové pro vás nyní je, abyste v důsledku tohoto zpomalení nepropadali přílišným emocím. Vězte, že je to pro vaše vlastní dobro. Nestěžujte si na to, prostě to udělejte.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.