10 nejzdravějších potravin, které koupíte za pár korun
10 nejzdravějších potravin, které koupíte za pár korun
Celá polovina lidí si myslí, že jíst zdravě znamená zároveň i draze. Pravdou však je, že ty nejhodnotnější potraviny jsou v obchodech jedny z těch nejlevnějších, ne-li dokonce ty úplně nejlacinější. Ovšem týká se to jen potravin jako takových, ne už zpracovaných, které bývají často naopak velice nezdravé. Ve výsledku se za stovku může zdravě najíst klidně celá čtyřčlenná rodina.
Co tedy kupovat?
Řepkový olej
Punc zdraví má spíše olivový olej, ovšem ten řepkový je na tom úplně stejně dobře a přitom je výrazně levnější. Má nejméně nenasycených tuků a více omega 3 mastných kyselin než většina dalších olejů používaných v kuchyni, a to včetně toho olivového. Je také dobrým zdrojem vitaminu E.
Banány
Jsou plné draslíku, který snižuje krevní tlak a pomáhá tělu odbourávat sodík. A toho máme všichni až přespříliš. Nechybí jim ani hořčík, který například zmírňuje křeče.
Mrkev
Kromě vitaminu A a betakarotenu obsahuje mrkev také obrovské množství antioxidantů, které jsou spojované s lepší barvou pleti a nižším rizikem mnoha druhů rakoviny. Mrkev také pomáhá tělu lépe se zbavovat toxinů a funguje jako přírodní solárium – pokud se chcete lépe opálit, jezte ji tepelně upravenou.
Rajčata v konzervě
Jsou často levnější než čerstvá a přitom mají stejné výživové hodnoty a kolikrát jsou i zdravější. Obsahují více lykopenu, mocného antioxidantu, který potlačuje karcinogeny, zpomaluje růst rakovinných buněk a zpomaluje poškození buněk.
Brokolice
Tahle superpotravina je plná vlákniny a antioxidantů včetně flavonoidu jménem kaempferol. Ten pomáhá snižovat oxidační stres a riziko zánětlivých onemocnění.
Sladké brambory
Batáty jsou stejně jako mrkev plné betakarotenu, antioxidantu, u kterého už se prokázalo, že odvrací některá chronická onemocnění. Mají také hodně vitaminu A a C. Hospodyně ocení, že se mohou stát základem každého jídla od snídaně po večeři. Zkuste třeba ostré kuřecí paličky s pečenými batáty, detox polévku z batátů nebo batátové placičky se ztraceným vejcem.
Lněné semínko
Obrovský zdroj vlákniny podporující trávení, navíc v něm najdete mastné kyseliny, které jsou spojované se správnou hladinou cukru v krvi. S jogurtem, vločkami, ve smoothies, salátech, polévkách… Lněné semínko upotřebíte všelijak a vždy tak pokrm pozvednete na výživový vrchol.
Vejce
Obecně se věří spíš tomu, že vejce nijak extra zdravá nejsou. Ale je to naopak. Nezvyšují špatný cholesterol, dokonce experti dokázali, že zvyšují ten dobrý. Přidejte trochu zeleniny a máte úžasnou omeletu k snídani, obědu nebo večeři.
Mražená zelenina
Opět výrazně levnější varianta čerstvých plodů. Sáček mražené zeleniny vám doma vydrží klidně několik týdnů, přitom neztrácí nic ze svých výživových hodnot. Ve skutečnosti je takováto zelenina ještě nabitější vitaminy a minerály než ta čerstvá, protože byla ihned po sklizni hluboce zmražena.
Fazole
Ať už suché, nebo v konzervě, jsou fazole bohaté na bílkoviny, železo, vlákninu, hořčík či draslík. Navíc jde o velmi rychlé (v případě konzervy, pochopitelně) a levné jídlo, ani k nim nepotřebujete maso. Studie také ukazují, že fazole pomáhají snižovat krevní tlak, bojují se špatným cholesterolem a fungují jako prevence srdečních chorob.
-ana-