zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
zpět

Horoskop pro Vás každý týden

Stačí vybrat znamení a zadat Váš email. Jednou týdně vám zašleme horoskop pro vaše znamení.
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

11 pravidel zdravé výživy, na která byste měli úplně zapomenout

Je kokosový olej zdravý? Je sushi dietní? Je lepší sladit medem? Jíst vařenou nebo čerstvou zeleninu?
Autor: iStock Je kokosový olej zdravý? Je sushi dietní? Je lepší sladit medem? Jíst vařenou nebo čerstvou zeleninu?
anna kopečková , Vydáno: 02.03.2017
Pokud se staráme o naše tělo, snažíme se preferovat zdravé potraviny před těmi méně přínosnými. Ne v každém případě je ale bohužel naše volba zrovna šťastná.

reklama

Často se stává, že máme o zdravé výživě poněkud zkreslené představy. Máme pro vás 11 celkem zažitých pravidel, která je ovšem lepší ignorovat:

 

1. Jablečný džus je zdravá náhražka sladkých limonád

Jablečný džus se zdá být tak nevinný, že snadno uvěříme tomu, že je mnohem zdravější než přeslazená Coca-Cola, Sprite, Fanta, malinovka a další podobné nápoje. Ale ve skutečnosti obsahuje jablečný džus ještě o něco víc kalorií než „Cola“. Pokud tedy počítáte kalorie a chcete o své zdraví opravdu pečovat, pijte čistou vodu a balené džusy a podobné limonády raději vyhoďte nebo dejte někomu, kdo řeší opačný problém a potřebuje přibrat.

2. Čerstvá zelenina je zdravější než vařená

Ukazuje se, že některé druhy vařené zeleniny jsou pro náš organismus přínosnější než jejich čerstvé protějšky. Ve vařené nebo dušené formě v nich totiž stoupá množství tolik prospěšných antioxidantů, kterých není nikdy dost. Jedná se například o vařenou mrkev, která obsahuje více karotenoidu, nebo vařená či dušená rajčata, jež mají zase větší množství lykopenu. To ale neznamená, že byste měli jíst jen zeleninu vařenou. Jen na ni nezapomínejte, především na již zmíněnou mrkev a rajčata.

3. Když jste na dietě, můžete jíst sushi

Jestliže držíte nějakou dietu a jdete do restaurace, objednáte si třeba sushi, které je přece tak lehké a zdravé. Ve skutečnosti ovšem porce oblíbeného sushi s lososem obsahuje víc sacharidů než třeba hamburger, přestože má hovězí pochoutka celkově více kalorií. Chcete-li opravdu zhubnout, dejte si sushi občas jen jako malou chuťovku a k hlavnímu jídlu si vyberte raději něco úplně jiného, co vaší figuře neuškodí. Salátem nikdy nic nezkazíte.

4. Med místo cukru

Každý ví, že bychom si měli hlídat denní příjem cukru, a to nejen vzhledem k postavě. Mnoho z nás proto začalo přislazovat jídlo a nápoje medem. Med je sice zdravější, ale ve skutečnosti o nic dietnější než cukr. Dokonce má ještě víc kalorií. Není to sice kdovíjaký rozdíl, ale je dobré to vědět, abyste pak nebyli překvapení, že jste přibrali, když přece cukr skoro nepoužíváte a sladíte tolik vychvalovaným medem.

5. Nejlepší svačinkou je sušené ovoce

Během procesu sušení ovoce ztrácí až 80 % svých vitamínů a antioxidantů. Jako zdravá svačinka je tedy vždy mnohem lepší ovoce čerstvé. Pokud si navíc ovoce nesušíte sami, hrozí, že do něj někteří výrobci přidávají sladký sirup. Proto raději v obchodě kontrolujte etikety, kde musí být u složení uvedeny veškeré použité suroviny.

6. Sýr je nepřítelem všech dietářů

Pokud jste na dietě, protože se snažíte zbavit těch otravných pár kilogramů, budete se nejspíše vyhýbat sýrům. O nich se totiž traduje, že jsou příliš tučné a kalorické, proto bychom je měli v redukčním jídelníčku vynechat. Nicméně se zapomíná dodat, že sýry obsahují více vápníku než většina ostatních produktů. A k čemu je vápník dobrý? Podporuje hubnutí, což bylo prokázáno v řadě studií. Současně se v sýrech nachází kyselina linolová, která brání hromadění tuků, čímž nám opět pomáhá zhubnout.

7. Zdravé oleje každé jídlo vylepší

Kokosový olej, lněný olej, dýňový olej… Všechny tyto ingredience se v posledních letech staly partnery pro zdravou výživu a dlouhověkost. Mnoho lidí je ale v kuchyni používá bez přemýšlení, přestože existují velká rizika. Například lněné oleje se při zahřátí stávají v důsledku velkého množství nenasycených mastných kyselin jedovaté. Proto by měly být některé druhy olejů konzumovány pouze v syrové formě. I význam kokosového oleje bývá přeceňován, protože zdaleka není tak zdravý, jak se tvrdilo. Dokonce i vepřové sádlo je svým složením přiznivější než kokosový tuk.

8. Nízkotučné potraviny jsou zdravější

Mnoho lidí bere snahu zhubnout tak vážně, že se snaží vybírat výrobky, které jsou bez tuku. Ve finále ale mohou mít paradoxně více kalorií než běžné produkty. Jestliže jsou totiž potraviny zbaveny tuku, který je nositelem chuti, musí se do nich přidat něco jiného, co je dochutí. Navíc tyto výrobky mají mnohem méně vitamínů a dalších výživných látek než jejich tučnější alternativy. Například všechny mléčné výrobky obsahují vitamíny rozpustné v tucích D, E, A a K. Platí zde proto jednoduchá rovnice – žádné tuky = žádné vitamíny.

9. Popcorn je nezdravý

Vědci prokázali, že popcorn, který byl připraven za pomoci horkého vzduchu (nikoliv oleje), je překvapivě zdravý a přínosný. Čím? Šálek popcornu totiž obsahuje téměř dvakrát tolik antioxidantů zvaných polyfenoly než jakékoliv ovoce nebo zelenina. Kromě toho najdeme v popcornu i vlákninu, která je pro náš organismus nepostradatelná (např. pomáhá s trávením tuků a sacharidů). Samozřejmě to neznamená, abyste se od rána do večera ládovali jen popcornem, ale hrneček denně vám rozhodně neuškodí, ba naopak. Alespoň si jím můžete trochu zpestřit dietní jídelníček, který může někomu připadat poněkud fádní.

10. Alkohol je škodlivý v jakémkoliv množství

Jeden z mýtů o zdravé výživě tvrdí, že by měli všichni vyřadit ze svého života alkohol. Takové tvrzení je ale opravdu hodně obecné, protože není alkohol jako alkohol a některé druhy nám mohou naopak zdravotně prospět. Konkrétně červené víno obsahuje velké množství antioxidantů polyfenolů, které mimo jiné podporují správný krevní oběh. Držte se však pravidla „jedna sklenka a dost“. A sklenkou samozřejmě nerozumíme půllitr.

11. Sójová omáčka je zdravou náhražkou soli

Odborníci na výživu varují před tím, abyste místo soli upřednostňovali sójovou omáčku. Zároveň byste měli popřemýšlet, zda nechodíte příliš často do asijských restaurací, kde nemáte spotřebu soli vůbec pod kontrolou, což může mít za následek konzumaci několika denních dávek soli, aniž byste si toho vůbec všimli. Je tedy lepší si občas něco přisolit pár zrnky soli, než věřit tomu, že je „sójovka“ zdravější.

-šp-

Mohlo by vás taky zajímat:

Celozrnné vs. cereální aneb nejčastější omyly u potravin

Vyznat se v základních pojmech zdravého životního stylu je někdy složitější, než by se na první pohled dalo čekat. Lidé si často pletou celozrnné a cereální, bio a eko nebo zaměňují kalorie za kilojouly. Nepatříte k nim náhodou také?

Celozrnný, nebo cereální?

potraviny omyly celozrnný

Celozrnné pečivo je pro lidské tělo zdrojem vlákniny, která napomáhá peristaltice střev, správnému trávení, dodává tělu vitaminy B6 a E, kyselinu listovou a minerály měď, hořčík, mangan a zinek. Celozrnné pečivo je sytější a má nízký glykemický index (GI). Celozrnné pečivo je zdravé, přináší nám mnohonásobně více kvalitních živin, ale mnohdy si jej ve snaze redukce váhy dopřáváme více, než je běžné.

 

Pozor na barvu

Mnohdy jdeme do obchodu a sáhneme po první tmavé housce, kterou najdeme v dojmu, že právě ona je zdravější. „Nenechte se barvou pečiva zmást,“ varuje nutriční specialistka ze Světa zdraví Nikola Lesková a dodává: „Někteří výrobci pečivo obarvují ječmenem, karamelem, melasou nebo dalšími barvivy, aby mělo tmavou bravu a spotřebitel tak nabyl dojmu, že se jedná o celozrnný výrobek. Volte proto výrobky, které mají v názvu celozrnné, nikoliv tmavé, multicereální apod.“

 

• Celozrnné pečivo – musí obsahovat minimálně 80 % celozrnných mouk z celkové hmotnosti pečiva. Všímejte si tedy složení – pokud je na prvním místě mouka a celozrnná až na dalších pozicích, pak se nejedná o celozrnný výrobek.

• Vícezrnné pečivo – musí obsahovat minimálně 5 % mouky z jiných obilovin, než je pšenice nebo žito. Pečivo sice může být vícezrnné, ale nemusí být hned zákonitě celozrnné.

• Cereální pečivo – a teď jsme u toho problematického pojmu – označení cereální není definováno legislativou ČR. „Používá se u výrobků, které byly vyrobeny z cereálií – tedy z obilovin. Označuje tak veškeré obilniny a výrobky, jejichž hlavní složkou je jakékoli obilí,“ říká odbornice. To znamená, že cereální může být jakýkoli bílý rohlík nebo houska obarvená melasou. Neskočte prodejcům na tento marketingový trik.

 

10 nejzdravějších potravin, které koupíte za pár korun

Celá polovina lidí si myslí, že jíst zdravě znamená zároveň i draze. Pravdou však je, že ty nejhodnotnější potraviny jsou v obchodech jedny z těch nejlevnějších, ne-li dokonce ty úplně nejlacinější. Ovšem týká se to jen potravin jako takových, ne už zpracovaných, které bývají často naopak velice nezdravé. Ve výsledku se za stovku může zdravě najíst klidně celá čtyřčlenná rodina.

Co tedy kupovat?

Řepkový olej

LZ řepkový olej

Punc zdraví má spíše olivový olej, ovšem ten řepkový je na tom úplně stejně dobře a přitom je výrazně levnější. Má nejméně nenasycených tuků a více omega 3 mastných kyselin než většina dalších olejů používaných v kuchyni, a to včetně toho olivového. Je také dobrým zdrojem vitaminu E.

 

Nejde jen o to, že odoláte sladkostem a nezdravým jídlům. Důležité je i načasování jídla a spousta dalších věcí.

Trenérky fitness a odborníci na výživu prozradili tajné zbraně na hubnutí

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

reklama

Související témata: hubnutí , lepek , zdravá výživa

reklama

Přečtěte si také

reklama