15 dobrých důvodů, proč používat kajenský pepř
Věděli jste ale, že kajenský pepř je zároveň přírodním lékem, který dokáže zahnat řadu neduhů a může vám pomoci i zhubnout?
Nejdůležitější látkou v kajenském pepři je capsaicin. Ten dodává jeho chuti typickou ostrost a je zároveň původcem mnoha jeho léčivých vlastností. Obsahuje i celou řadu zdraví prospěšných látek – vlákninu, vitamíny A, C, B, E a vápník a draslík. Ze všech bylin vám dokáže nejrychleji rozproudit krev. Podporuje cirkulaci, trávení, působí antibakteriálně a dokáže utišit bolest. Není pepř jako pepř Kajenský pepř je sice ostrý, ale není to pepř. Získává se z prášku odrůdy velmi ostrých sušených chilli papriček. V latinskoamerické a indické kuchyni je kajenský pepř velmi populární koření hlavně při přípravě omáček tabasco, chilli a kari. Malá špetka stačí obvykle pro celý pokrm. Účinky kajenského pepře Hlavní léčivé vlastnosti kajenského pepře pocházejí ze složky, která se nazývá capsaicin. Je to ingredience, která dodává paprikám pálivost. Čím je tedy paprika pálivější, tím více capsaicinu obsahuje. 1. Redukuje nadměrnou krevní srážlivost. Bylo prokázáno, že reguluje krevní tok, posiluje srdce, tepny a kapiláry. 2. Má silný antibakteriální efekt a posiluje imunitní systém. 3. Obsažený capsaicin blokuje pocity bolesti snížením produkce tzv. substance P. Odstraňuje migrény, bolesti kloubů a je vynikajícím prostředek proti onemocnění zubů a dásní. 4. Stimuluje sekreci trávicích šťáv a podporuje trávení. Zmírňuje podráždění žaludku, působí na vředy, bolesti v krku, tlumí dráždivý kašel a předchází průjmovým onemocněním. 5. Přispívá k redukci tělesné hmotnosti, protože povzbuzuje spalování cukrů a tuků. Snižuje kalorický příjem, stimuluje kalorický výdej a podporuje prohřátí organismu. Působí jako antioxidant, chrání tkáně před oxidačním poškozením.
Zdroj: Fithall.cz
Cvičení a tipy zdravého hubnutí na každý den na www.fithall.cz