Cvičení při vaření: Účinné cviky, které zvládnete i s vařečkou v ruce
Zatímco pro jednoho představuje připravování pokrmů nutné zlo, pro jiného může být koníčkem, relaxací a vítaným rozptýlením.
Tak či onak, vaření zabere dost času. Proč tedy nespojit příjemné s užitečným a nezacvičit si v době, kdy čekáme, než začne bublat omáčka nebo než se upeče maso?
Zkuste tyto jednoduché posilovací cviky, které zvládnete i s vařečkou v ruce! Vyvaříte si nejen ocenění strávníků, ale také pevnější tělo:
Libová lýtka
Při míchání těstovin nebo krájení zeleniny se s výdechem zvedněte na špičkách. Chvilku ve výponu vydržte a poté pomalu vracejte paty zpět na podlahu. Cvičte tak dlouho, dokud vás lýtka nebudou pálit.
Stehýnka k nakousnutí
Když vám upadne na zem pár drobků nebo budete potřebovat hrnec ze spodní zásuvky, dřepněte si a s rovnými zády opět vstaňte. Věčným ohýbáním přetěžujete bedra, zatímco díky nekonečnému počtu dřepů budete mít stehna i hýždě v kvalitě vysokoprocentní šunky!
Půlky jako dva kmínky
Při čekání u kuchyňské linky s výdechem stáhněte obě půlky hýždí k sobě, chvilku vydržte a s nádechem je povolte. Cvik opakujte opět do té doby, než ucítíte jemné pálení – ne koláče v troubě, ale vašich hýžďových svalů!
Tajná přísada
Po celou dobu vaření můžete cvičit tajně. Tak jako tajné přísady dodají jídlu specifickou chuť a šmrnc, tak i tento tajný cvik dodá vašemu tělu stabilitu, pevnost a funkčnost. Řeč je o posilování pánevního dna – s výdechem vtáhněte pánevní dno vzhůru (jako byste zadržovali močení), napočítejte do desíti a poté povolte. Cvik opakujte až do chvíle, než budete mít jídlo na talíři.
Břicho „bez droždí“
Bez droždí těsto nekyne a my nechceme mít břicho, které těsto připomíná. I u vaření můžete posilovat svaly břicha, a to tak, že se postavíte s rovnými zády čelem ke kuchyňské lince a položíte na ni dlaně, přibližně na šířku vašich ramen. S výdechem vší silou do linky zatlačíte, chvilku vydržíte a s nádechem povolíte. Cvik opakujte aspoň 20x – posílíte ramena, mezilopatkové svaly i břicho.
Kuchyňské vážení
Vaření a postávání u sporáku se skvěle hodí k posilování drobných svalů kolem kotníků, svalů chodidel, svalů v okolí kolen i hlubokých břišních svalů. Stačí, když budete vařit a u toho stát jen na jedné noze. Snažte se balancovat na celém chodidle nebo jen na špičce nohy. U tohoto cvičení se ani nezapotíte, ale vaše tělo několik takových kuchařských chvilek změní k nepoznání. Nohy nezapomeňte vystřídat!
Zdroj: Fithall.cz
Mohlo by vás taky zajímat: