Dochuťte jídlo bez kalorií navíc. Poradíme vám, co použít
I dietní jídla mohou být chutná. Stačí je správně ochutit. Tyto přísady vám přidají jen 10 kalorií.
Pokud se snažíte zhubnout, pravděpodobně se spoléháte na několik zdravých stálic, jako je dušená zelenina, grilované maso a celozrnné pečivo, které se ve vašem jídelníčku objevují pořád dokola. Ale ruku na srdce, kolikrát týdně si můžete dát k večeři grilované kuře, dušenou brokolici a hnědou rýži, než budete mít chuť bít hlavou o zeď?
Možná si myslíte, že chutná jídla můžete uvařit jen s přidáním smetany, kečupu, tatarky a dalších omáček, kterým se kvůli hubnutí (zcela správně) vyhýbáte. Ale tak to není. Vyzkoušejte naše tipy a uvidíte, jak budou chutnat i zdánlivě obyčejná jídla.
Čerstvé bylinky
Miluju léto, protože si v truhlíku za oknem mohu pěstovat bylinky, které pak s nadšením přidávám do téměř každého pokrmu. Nejenže to skvěle vypadá, ale jídlu dodají daleko lepší chuť než koření z pytlíku. Bylinky jsou mezi kuchaři vůbec velmi oblíbené, stačí se podívat na show Zdeňka Pohlreicha Rozpal to, šéfe! Každé grilované maso ochutí nějakou bylinkou, někdy i několika.
Ale čerstvých bylinek se nemusíte vzdávat ani v zimě. V obchodech je koupíte v květináči, takže vám doma nějakou dobu vydrží. Skladovat se však dají i řezané. Opláchněte je studenou vodou a osušte papírovou utěrkou. Poté je do té utěrky zabalte, strčte do mikrotenového sáčku, ten nechte otevřený a umístěte do ledničky. Pak stačí jen otrhat lístečky a použít při vaření. Vyplatí se mít doma vždy alespoň petrželku a bazalku, hodí se i koriandr
Kari. Foto: istock.com
Kari
Přidat jednu dvě čajové lžičky populárního indického koření na restovanou zeleninu a servírovat s hnědou rýží. Vida, skvělá, chutná, ale hlavně dietní večeře je na světě. Kari má však daleko více použití, hodí se na tofu, kuřecí i vepřové maso. Zamícháte-li lžičku kari do vody, ve které vaříte rýži, dáte i této zdánlivě obyčejné příloze další chuťový rozměr. Navíc toto koření je zdravé. Některé studie zjistily, že kari zlepšuje kognitivní funkce a chrání proti onemocnění srdce a rakovině. Na jednu lžíci připadá jen 7 kalorií.
Citronová a pomerančová šťáva
Čerstvá citronová šťáva je skvělým způsobem, jak můžete vašemu jídlu dodat chuť, aniž byste zbytečně zvyšovali jeho kalorickou hodnotu. Hodí se zejména k zeleninovým salátům. Dresink z ní je jednoduchý – smíchejte jednu lžíci šťávy a jednu lžíci olivového oleje. Chcete-li si užít ještě lepší chuť, vyzkoušejte například sezamový či řepkový olej, samozřejmě nejlepší je za studena lisovaný! Dresink šoupněte na 15 minut do ledničky, chutě se pak lépe propojí.
Citrony také skvěle ochutí maso, například kuřecí. Čerstvý citron v kombinaci s restovaným česnekem doslova nadchne vaše chuťové buňky. Obrovskou výhodou je skutečnost, že jedna lžíce citronové šťávy má jen čtyři kalorie.
Dresink na saláty můžete udělat i z pomeranče. Tentokrát však se lžící oleje smíchejte dvě lžíce pomerančové šťávy. Citrusy jsou skvělé, protože jsou plné vitaminů, zejména céčka, který je pro zdraví lidského těla nezbytný. Kromě toho také působí jako antioxidant a brání stárnutí. Jedna polévková lžíce pomerančové šťávy má jen 7 kalorií.
Kurkuma
Kurkuma je další skvělé indické koření, které má zase silné protizánětlivé vlastnosti, pomáhá se zažívacími problémy a ulevuje od bolesti. Opět ji můžete přidat do rýže, ale hodí se například i k fazolím či do polévek. Jídlu dodá jemnou, pikantní chuť a krásnou žlutou barvu.
TIP: Přidejte jednu čajovou lžičku kurkumy do jedné lžíce olivového oleje a smíchejte s nadrobno nakrájenou cibulí, přidejte na kostičky nakrájené cukety nebo lilek, osmahněte. Podávejte na rýži jako vynikající vegetariánský hlavní chod nebo jako přílohu.
Čajová lžička kurkumy má pouze 1 kalorii.
Zeleninový vývar
Ano, zeleninový vývar jako základ polévek a omáček zná každý, ale napadlo vás někdy, že se v něm dá uvařit například rýže či těstoviny? Nebo jej použijte místo oleje, když děláte omáčku k masu nebo rybě. Neobejdete-li se bez oleje úplně, smíchejte jej právě s vývarem v poměru 1 : 1. Zeleninový vývar můžete též použít k ochucení obyčejné bramborové kaše nebo třeba vařeného květáku. Nebojte se a experimentujte. A abyste se vyhnuli zbytečnému přijímání soli, kupujte vývar v bio kvalitě a bez glutamátů.
Zázvor. Foto: istock.com
Čerstvý zázvor
Obcházíte v obchodech tento podivný kořen obloukem či ho znáte jen jako přílohu k sushi? Je čas proniknout do tajů chuti čerstvého zázvoru. Zázvor je vynikající, když ho strouhaný přidáte do salátů, nebo ho přidejte do marinády na tofu nebo maso. Ve větším množství může být dost štiplavý, takže opatrně s ním. Zázvor se používá v čínské medicíně k léčbě problémů, jako je nevolnost, zvracení a další zažívací problémy.
Čajová lžička má jen dvě kalorie!
Kakao
Trápí vás časté chutě na čokoládu? Máte ráda sladké? Pořiďte si domů bio kakaový prášek z pravého kakaa a dopřávejte si čokoládovou chuť téměř beztrestně. Vždyť jedna lžička má jen 4 kalorie! Můžete si ho nasypat na syrové mandle, arašídy a lískové ořechy nebo ho přidejte do smoothie, na ovesné vločky, do pudinků a jogurtů. Kakaový prášek obsahuje 3 až 9 procent doporučené denní dávky železa, manganu, hořčíku a zinku. Kakao obsahuje také flavonoidy a antioxidanty, které pomáhají předcházet zánětům a podporují krevní oběh.
Skořice
I toto univerzální koření je ideální, když potřebujete trochu sladší chuti bez přidání kalorií. Hodí se do kávy, bílého jogurtu nebo jí posypeme ořechy, čímž získáme zdravý, ale chutný dezert po obědě. Některé výzkumy naznačují, skořice má protizánětlivé účinky, pomáhá na kardiovaskulární choroby a pomáhá snížit hladinu cholesterolu. Jedna lžička má jen 2 kalorie.
Přečtěte si také:
Uložit