Jezte kvalitní bílkoviny a kila půjdou dolů
Bílkoviny nebo-li proteiny jsou nejdůležitější složkou jídelníčku. Jednak slouží jako stavební hmota pro svaly a další tkáně, ale také mají nízkou energetickou hodnotu a prakticky se po nich nepřibírá.
Pro hubnutí, ale také pro nabírání svalové hmoty by měly být bílkoviny základem Vaší stravy. Úskalím proteinů je však to, že jsou často spojené s tukem (především živočišným), který jejich kalorickou hodnotu zvyšuje a zároveň neprospívá zdraví. Zkuste se zorientovat v potravinách a receptech, které jsou bohaté na proteiny a současně obsahují minimum tuku a sacharidů, takže je můžete jíst i večer, aniž byste obírali organismus o cenné živiny nebo si tvořili tukové zásoby.
Hlavním a nejdůležitějším zdrojem proteinů je maso. Pro použití v kuchyni si vybírejte libové kousky, jako jsou kuřecí a krůtí prsa bez kůže, králík, hovězí svíčková (maso, ne omáčka!), vepřová panenka a další. Maso zkuste pořizovat v řeznictví, kde Vám bude prodavač schopný poradit, na jakou úpravu se který kus hodí, ale také si budete moct vybrat takový, který není příliš tučný nebo blanitý. Při přípravě masa dejte přednost dušení, pečení a vaření. Občasné grilování také uškodit nemůže. Pokud možno, maso vůbec nesmažte.
Pokud maso nejíte, zařaďte do jídelníčku alespoň ryby
O prospěchu více nenasycených mastných kyselin, které jsou ukryté v tučných mořských rybách, toho bylo napsáno už mnoho. Nebojte se proto tučnosti těchto ryb, ale spíš uberte na přílohách. Mezi takové ryby, které byste měli jíst pravidelně, patří losos, makrela, tuňák, ale také můžete sáhnout po dietnější tresce nebo pstruhovi.Vegetariáni si mohou vybrat z proteinů, které obsahují výrobky ze sóji. Ta je navíc ochuzená o cholesterol a při troše snahy také výborně chutná. Na pultech běžně seženete dehydrované sojové maso nebo tofu. Sojové maso i tofu mají specifickou chuť, ale velmi dobře je lze dochutit. Sojové kostky uvařte, vodu vyždímejte, poté kostky osolte, opepřete a přidejte koření, které máte rádi. Poté oprahněte kostičky chvíli na trošce oleje na pánvi. Stejně tak můžete připravit tofu, které je dostupné také v různých marinádách a příchutích. Nebojte se experimentovat! Stejně tak můžete vyzkoušet vyrobit různé placičky či karbanátky z luštěnin, které maso v takových jídlech plnohodnotně zastoupí.
Nedoceněným zdrojem bílkovin jsou slepičí vejce
V minulosti se hodně mluvilo o škodlivosti cholesterolu ve žloutcích, ale dnes už víme, že vejce jsou zcela bezpečná. Obsahují fosfolipidy, které naopak škodlivý cholesterol LDL pomáhají snižovat. Vejce mají vysokou biologickou hodnotu, což je číslo, které vyjadřuje, kolik gramů tělesných bílkovin může být vytvořeno ze sto gramů proteinů ve stravě. Dopřávejte si vejce hlavně vařená, nebo ve formě omelety, kterou doplňte zeleninou a okořeňte podle vlastní chuti.Jako zdroj bílkovin pro přípravu v kuchyni využijte také nízkotučné mléčné výrobky, jako je tvaroh, jogurt, ricotta, mozarella nebo sýr cottage. Ty můžete využít do různých dezertů, pomazánek nebo je zapéct se zeleninou, vejci a masem. Pokud připravujete teplé večeře, ale zároveň nechcete přibírat, jídlo založte hlavně na těchto proteinových ingrediencích. Naopak omezte přílohy, konzumaci ovoce, slazených nápojů a alkoholu.