Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Raw po italsku: Zkuste lasagne, pizzu nebo tirawmisu

Raw neboli vitariánská strava zažívá ohromný boom. Připravit zasyrova nebo tepelnou úpravou do maximálně 42 stupňů Celsia se dají dokonce připravit i známé speciality, u kterých byste to nečekali.
Vydáno: 17.03.2016, Anna Kopečková
Zkuste známé delikatesy trochu jinak a zdravěji
Zkuste známé delikatesy trochu jinak a zdravěji Autor: RAW pro zdraví a krásu
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Italská kuchyně je skvělá, ale přiznejme si, spousta dobrot pocházejících z Itálie je také hodně sytá, vydatná a nepříliš zdravá. Třeba takové lasagne, po kterých se sotva odvalíte od stolu. Nebo tiramisu, které (pokud ho děláte správně po italsku), obsahuje syrové žloutky a smetanový sýr mascarpone. To všechno se dá ale udělat i úplně jinak, ve stylu raw. Možná si nedovedete představit, jak udělat pizzu bez pečení. My vám to ukážeme. Zkuste to taky. Jednoduše, syrově a zdravě.

 

 

Cuketové lasagne

Vrstvená jídla jsou přitažlivá snad úplně vždycky a pro všechny. Ať už si představíte trikolóru cuketových lasagní v zeleno-červeno-krémové, nebo jenom salát, který naskládáte do skleněné mísy tak, aby každý druh zeleniny měl vlastní barevnou vrstvu. Všimněte si, že s čerstvou zeleninou se dá efektní jídlo připravit mnohem snáz než s čímkoliv jiným.

11.Lasagne Foto:

Co budete potřebovat:

• 2 větší cukety

• 2 čerstvá rajčata

Na rajčatovou omáčku:

• 50 g (1 šálek) sušených rajčat

• 2 větší rajčata

• 20 g (1/2 šálku) najemno nakrájené celerové natě

• hrst čerstvé bazalky

• hrst čerstvého koriandru

Na pesto:

• 70 g (1 šálek) čerstvých špenátových listů

• 40 g (1 šálek) čerstvé bazalky

• 40 g (1 šálek) čerstvého koriandru

• 1/2 menší cukety

Na světlou omáčku:

• 1 menší cuketu

• 3 lžíce slunečnicových semínek

• 2 stroužky česneku

• 1 lžíci droždí tebi

1. Omyjte a osušte všechnu zeleninu a bylinky. Cukety na lasagne nakrájejte podélně na tenké plátky, rajčata nakrájejte na stejně silná kolečka. Cuketu zlehka osolte a nechte chvíli vyplakat na cedníku.

2. Suroviny na rajčatovou omáčku zpracujte v mixéru dohladka. Stejně umixujte i pesto. Pak mixér ještě jednou umyjte a umixujte v něm všechny suroviny na světlou omáčku s česnekem a lahůdkovým droždím.

3. Na talíř rozložte plátky cukety (dospod můžete dát dvojitou vrstvu) a dále postupujte v pořadí – rajčatová omáčka, světlá omáčka, plátky cukety, pesto, kolečka rajčat, plátky cukety, rajčatová omáčka, pesto, světlá omáčka, plátky cukety.

4. Ozdobte zbytkem rajčatové omáčky a lístky bazalky a servírujte.

TIPY:

Lasagne lze kromě cukety prokládat i jinou zeleninou, např. kolečky červené cibule. Plátky cuket můžete před přípravou lehce potřít kvalitním olejem pro zjemnění chuti či rozetřeným česnekem pro větší říz.

Lahůdkové droždí (TEBI) není určeno ke kynutí. Jde o takzvané inaktivované droždí, které nemá kvasící účinky. Používá se k dochucení a zvýraznění pokrmů. Stačí ho přisypat do polévky, omáčky, pomazánky, salátu… Obsahuje především velmi kvalitní bílkoviny. Seženete ho v prodejnách se zdravou výživou.

 

Raw pizza

Pizzerie se u nás rozmnožily jako houby po dešti. Ale raw pizzu v nich nenajdete. Připravte si ji dle tohoto návodu a na tu klasickou si už možná ani nevzpomenete.

13.Pizza Foto:

Co budete potřebovat:

• 150 g (1 šálek) zlatého lněného semínka

• 300 g (2 šálky) kešu nebo mandlí

• 1 cibuli

• 240 ml (1 šálek) vody

• hrst čerstvých bylinek – oregano, tymián, rozmarýn

Na rajčatový protlak:

• 55 g (1 šálek) sušených rajčat

• 2 střední rajčata

• 2/3 šálku nasekané červené papriky

• pár lístků čerstvé bazalky

• 1/2 šálku čerstvého koriandru

• 1 stroužek česneku

• 2 lžíce olivového oleje

• 1 lžičku citronové šťávy

• 1 lžičku jablečného octa

• sůl, černý pepř, oregano

Na ozdobu:

• 1 papriku

• hrst rukoly

• 100 g ( 2/3 šálku) černých oliv

• 1 červenou cibuli

 

1. Lněné semínko rozemelte v mlýnku na kávu a namočte asi na 3 hodiny do vody. Zalijte ho jen jedním šálkem vody, ať může nabobtnat a vy zároveň nemusíte vodu slévat. Mletý len totiž budete slévat jen se značným vypětím sil. Kdybyste si ale chtěli usnadnit práci a namočili celé semínko, budete mít jiný problém – v mixéru ho nerozsekáte.

2. Přesuňte namočený rozemletý len do mixéru a přidejte kešu, cibuli, vodu a bylinky. Umixujte kompaktní hmotu, ne příliš tuhou, ale ani příliš řídkou – trochu jako klasické těsto na pizzu. Tuto směs vložte mezi dva kusy potravinové fólie, rozválejte válečkem do tvaru pizzy a takové velikosti, jakou vám plát sušičky dovolí. Opatrně překlopte budoucí korpus z fólie na plát sušičky vyložený pečicím papírem a sušte asi 4,5 hodiny z každé strany.

3. Usušený korpus sundejte ze sušičky. Všechny ingredience na protlak spolu rozmixujte do požadované hladkosti a potřete korpus. Zeleninu na dokončovací fázi očistěte, pokrájejte a naaranžujte na pizzu tak, jak bude lahodit vašemu oku. Krátce se pokochejte a pizzu snězte, než zase stihne zvlhnout pod protlakem a zeleninou.

TIP: Sušené placky nemusíte dokončovat hned na první pokus. Můžete je zabalit do fólie a odložit do mrazáku, kde měsíc počkají, až někdy nebudete stíhat připravit včasnou večeři, pohoštění pro hosty, nebo až si uděláte jednoduše líný den, kdy se vám nechce nic chystat a přesto plánujete dobře se najíst.

 

Tirawmisu

Na závěr můžete ochutnat nejcennější recept jeho autorky Jitky Adamové: „Tirawmisu je sázka na jistotu, když potřebuji praktickou ukázku vitariánského menu. Nebudu tu mluvit o stohlavém nadšeném davu a opakovaných žádostech o recept, ale důrazně upozorňuji, že tenhle recept je putovní od prvního ochutnání a žádný autorský zákon s tím nic nezmůže."

17.Tirawmisu Foto:

Co budete potřebovat:

Na světlou vrstvu:

• 120–230 ml (1/2–1 šálek) ořechového mléka

• 150 g (1 šálek) kešu oříšků

• 2 lžíce surového medu

• 1 lžičku vanilkového extraktu

• špetku mořské soli

Na kakaovou vrstvu:

• 230 ml (1 šálek) oříškového mléka

• 1/2 šálku mladé kokosové dužniny (100 g) nebo mletého kokosu (50 g)

• 1 lžíci kokosového oleje

• 1 lžičku lecitinu

• 1/2 lžičky vanilkového extraktu

• špetku mořské soli

Na ozdobu:

• 1/2 lžíce raw kakaového prášku

 

1. Nejprve namočte kešu alespoň na 2 hodiny do vody, pak vodu slijte a oříšky použijte.

2. Umixujte světlý a tmavý krém, každý zvlášť, ve vysokorychlostním mixéru. Snažte se dosáhnout tak hladkého krému, jak jen to bude možné.

3. Do koláčové formy či skleniček vlijte nejprve vrstvu světlého krému, nechte na chvíli ztuhnout v mrazáku. Po ztuhnutí na ni navrstvěte kakaovou hmotu, urovnejte, opět vložte do mrazáku. Tento postup opakujte, dokud vám vystačí suroviny. Snažte se ale o to, aby horní vrstva byla světlá.

4. Prosejte raw kakaový prášek sítkem na horní vrstvu (na světlé se prostě bude vyjímat líp) a opět dejte do chladu. Před podáváním nechte jen krátce povolit.

TIP: Pokud nemůžete sehnat surový med a nepražené kakao, nezoufejte a klidně použijte to, co máte ve spíži.

 

Titulka_RAW pro zdraví a krásu Foto:

Uvedené recepty najdete v kuchařské knize RAW pro zdraví a krásu, kterou vydalo začátkem března nakladatelství Smart Press. Kniha je odpovědí na stále rostoucí trend syrové, nebo také živé či raw stravy. Autorka Jitka Adamová prostřednictvím jednoduchých receptů na polévky, hlavní jídla, dezerty a nápoje ukazuje, jak (ne)vařit rychle, ale přesto výtečně a zdravě. Kromě receptů s krásnými fotografiemi najdete v knize také obsáhlou teoretickou část o tom, co je živá strava, a v užitečných odkazech na konci knihy pak najdete seznam prodejen, kde můžete raw suroviny nakoupit. Více na www.smartpress.cz.

 

 

Líbí se vám "vařit" ve stylu raw? Další sladké recepty najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH. Dozvíte se třeba, jak udělat úžasný karamelový nebo pastelový dort, jahodový cupcake či cookies s krémem. A samozřejmě vás čeká i spousta dalších jarních slaných i sladkých receptů:

Jarní koleda s Prima FRESH

Užijte si jarní koledu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

 

Mohlo by vám taky chutnat:

I nepečené a zdravé dezerty chutnají výborně

Domácí raw dezerty: Zkuste koláč, dort nebo panna cottu

Nejlepší raw dorty a dezerty

10 receptů na raw dorty a dezerty

Článek je zařazen v: tiramisu, pizza, raw dezerty, raw strava, lasagne, raw vaření
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama