Seriály a filmy

31. října 2023 16:50

Komerční sdělení

Divadlo Na Fidlovačce uvede adaptaci hořké komedie Hoří, má panenko

„Kdo si nenakrad, musí to brát tak, jakože nevyhrál.“ Tak zní jedna z hlášek divadelní adaptace hořké komedie z roku 1967 od režiséra Miloše Formana. Představení Hoří, má panenko uvede divadlo Na Fidlovačce už 9. listopadu. A na co se mohou diváci těšit?

Hoří, má panenko vám zřejmě nemusíme představovat. Velikán Miloš Forman na filmu scenáristicky spolupracoval s Ivanem Passerem a Jaroslavem Papouškem. Jedná se o komedii z prostředí hasičského plesu o úpadku hodnot, hlouposti a aroganci. Sarkasmus scénáře je nelítostný, plný prázdných frází, lidských figurek, stereotypů a sobeckých starců, kteří drží moc nad světem, jehož pitoreskním obrazem je sál kulturního domu a celý průběh hasičského plesu. Ti, kteří mají zachraňovat životy, naprosto selhávají kvůli své necitlivosti a sobectví.

Nyní se však tento poklad československé kinematografie představí ve zcela novém kabátě, a to na prknech, která znamenají svět. Divadlo Na Fidlovačce uvede představení Hoří, má panenko už ve čtvrtek 9. listopadu. „Hlavní postavou dramatizace je ples. Ples jako kulturní rituál, jako obraz světa. Tento obraz rozehráváme po celém prostoru divadla, bez ohledu na hranice mezi diváky a herci. Důvod, proč převádět Formanův geniální příběh na jeviště právě nyní, vidím především v tom, že se kolem nás opět začíná prosazovat moc neschopných starců, že naše životy začínají opět ničit ti, kteří nás mají zachraňovat, sdělil Tomáš Svoboda, autor divadelní adaptace a režisér inscenace. Divadlo téma žánrově posouvá a inscenuje jako hudební komedii. Zároveň vychází z herecké improvizace a talentu přesně obsazených herců typu Pavla Nového, Zdeňka Maryšky, Pavla Kikinčuka a dalších.

Hasičský ples ve Vrchlabí dal vzniknout nezapomenutelnému dílu

Komedie z tehdejšího Československa vznikla v podstatě náhodou. Tři pánové, kteří byli u jejího zrodu, totiž tenkrát měli zcela jiný záměr. „Společně s Papouškem jsme odjeli do Krkonoš psát příběh o vojenském dezertérovi, který se ukrývá ve sklepení pražské Lucerny. Přijel za námi Ivan Passer, aby nám s tím pomohl, ale ani jemu se nepodařilo nás z toho mrtvého bodu vytáhnout. Rozhodli jsme se, že si musíme od scénáře odpočinout, a zašli jsme na bál, který tu sobotu večer pořádal místní požárnický sbor. Chtěli jsme jen koukat na lidi, trochu se opít, pokecat s holkama a prostě relaxovat,“ napsal ke vzniku scénáře Miloš Forman.

Čtěte také: Osudové lásky Miloše Formana. Přebral ženu Gottovi, sestry Brejchovy dohnal k nenávisti

Celý příběh tedy vychází ze skutečného zážitku autorů, kteří si přišli na hasičský ples původně vyčistit hlavu. Namísto toho dostali do rukou geniální námět. „Ve Vrchlabí měli dobrovolný požárnický sbor a většina jeho členů pracovala přes den v místní továrně. Na bál se přišli bavit a něco si užít. Uspořádali soutěž o královnu krásy pro své tuctové dcery. Měli i tombolu. Pili a hádali se se svými ženami. A my na to koukali jako vyjevení. Celý příští den jsme s Ivanem Passerem a Papouškem nemluvili o ničem jiném než o předešlém večeru. V pondělí jsme své postřehy začali rozvíjet: Co by se asi stalo, kdyby… A v úterý jsme začali psát scénář. Ten film se psal sám. Kdykoli se vynořil nějaký problém, rozjeli jsme se do Vrchlabí a pokecali s hasiči. Našli jsme totiž hospodu, kam chodili na pivo, hrát karty a biliár. Už nás znali a mluvili s námi otevřeně a za šest týdnů byla první verze scénáře Hoří, má panenko hotová,“ dodal Forman.

Vstupenky na komedii Hoří, má panenko, kterou Divadlo Na Fidlovačce uvede 9. listopadu 2023, si můžete koupit ZDE.

Sdílejte článek
Štítky divadlo premiéra představení kultura Miloš Forman Tomáš Svoboda Divadlo Na Fidlovačce Hoří, má panenko

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 5. 5. 2024

Vaše intuice je na vysoké úrovni, Berani, ale možná nejste schopni pochopit, jaké psychické vjemy dostáváte. Emoce, obrazy a symboly, které zachytíte od druhých a z astrální roviny, mohou být nejasné a snadno si je vyložíte špatně. Mohou však být důležité. Zapište si je a podívejte se na ně třeba za den. Pak byste jim měli být schopni porozumět.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.