Jablka a hrušky: Upečte si z nich trochu jiné koláče
Právě dozrávají a jsou v nejlepší formě, tak proč toho nevyužít a neupéct si z nich něco dobrého a trochu jinak, než jste zvyklí?
Ne nadarmo se říká, že člověk jí i očima. A u moučníků to platí dvojnásob.
Ukážeme vám, jak se dají hrušky a jablka krásně sladce vyšperkovat.
Hned první dezert vypadá jak z výstavy, a přitom k jeho přípravě budete potřebovat jen kapku zručnosti:
Kořeněný chlebíček se zapečenou hruškou
Foto: Johana Pošová
Klikněte si pro RECEPT.
Růže pomalu odkvétají, ale růžičky na koláči vám mohou vykvést, kdykoli budete chtít:
Rozkvetlý jablečný koláč
Foto: Pinterest.com
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 125 g změklého másla
- 70 g moučkového cukru
- 1 vejce
- dřeň z 1/2 vanilkového lusku
- 1 lžičku nastrouhané pomerančové kůry
- 100 g jemně mletých mandlí
- 150 g hladké mouky
Na krém:
- 4 lžíce hladké mouky
- 6 lžic cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 lžičku nastrouhané pomerančové kůry
- 3 žloutky
- 400 ml mléka
- 100 ml bílého vína
Na jablečné růžičky:
- 5 hezkých červených jablek
- 2 lžíce meruňkové zavařeniny
1. Máslo vyšlehejte s cukrem, vejcem, vanilkou a pomerančovou kůrou. Přidejte mandle a po částech mouku a vypracujte hladké těsto. Rozválejte ho na pomoučeném válu na kulatý plát, přeneste do vymazané a vysypané kulaté koláčové formy a prsty umačkejte na dno a k okrajům. Přebytečné okraje těsta odřízněte, dno propíchejte vidličkou a formu uložte do chladničky.
2. Mezitím připravte krém. V míse smíchejte mouku s oběma druhy cukru a pomerančovou kůrou. Přidejte žloutky a trochu mléka a dobře promíchejte. Přilijte zbylé mléko a víno, mísu se směsí umístěte do horké vodní lázně a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí. Hotový krém nechte prochladnout.
3. Jablka omyjte a z každého odkrojte ze tří stran dužinu tak, aby zůstal jen jádřinec. Dužinu pak nakrájejte nebo nastrouhejte na velmi tenké plátky.
4. Na těsto ve formě rozetřete připravený krém. Vždy jeden plátek jablka stočte do ruličky (pokud se plátky lámou, zahřejte je asi 10 vteřin v mikrovlnce) a postavte na krém (začněte po obvodu). Kolem něj pak postupně skládejte další plátky jako okvětní lístky. Takto postupně vytvořte růžičky po celém povrchu krému. Lehce je na povrchu potřete rozehřátou zavařeninou a koláč pečte asi 35 minut při 180 °C dozlatova.
A jestli vám uvedený recept připadá složitý, zkuste něco mnohem jednoduššího:
Obrácený hruškový koláč vymyslela známá foodblogerka Markéta Pavleje alias Kitchenette. Vizuálně nepatří mezi nejatraktivnější kousky, ale na chuti vám to několikanásobně vrátí:
Obrácený hruškový koláč se zázvorem a melasou
Jak se koláč peče vám Markéta ukáže ve VIDEORECEPTU.
A teď něco pro čokoholiky. Tenhle koláč chuťově připomíná brownies. A navíc je bez mouky!
Čokoládový koláč s hruškami
Foto: KitchenStory.cz
Klikněte si pro recept: Čokoládový koláč s hruškami
A jestli vám chutná cheesecake, můžete zkusit podzimní variantu. Jak jinak, než s hruškami:
Hruškový cheesecake
Foto: KitchenStory.cz
Klikněte si pro recept: Hruškový cheesecake
Mohlo by vám taky chutnat: