Jednoduché a levné: 3 báječné večeře z brambor + domácí chipsy s bylinkami
Ne každá surovina je tak univerzální, abyste z ní mohli připravit jídlo, které je rychlé, levné, samozřejmě dobré a po kterém nebudete mít už za hodinu hlad. Brambory takové jsou.
Většina lidí považuje brambory za obyčejné jídlo. Ano, tuhle zeleninu koupíte v každém supermarketu za pár korun. Ale dají se z ní udělat luxusní dobroty, o kterých se vám ani nesnilo. Přitom nemusíte vymýšlet žádné složité kombinace. Jen si vzpomeňte, jak dokonale chutnají takové obyčejné brambory pečené v popelu.
Spousta z nás vaří bramboračku, smaží bramboráky, peče placky nebo domácí hranolky. To, co vám ukážeme, ale nejspíš ještě neznáte. Na první pohled prostá jídla, která chutnají naprosto božsky.
Bramborové špízy se sušenými rajčaty
Když se v kuchyni připravují špízy, rozhodně to není otravné vaření. Spíš zábava, která může pak klidně pokračovat i u stolu.
Foto: Yummy Image
Co budete potřebovat:
• 500 g menších brambor
• 200 g sušených rajčat (pokud jsou naložené v oleji, osušte je papírovou utěrkou)
• sůl a mletý pepř
• 2 stroužky česneku
• olivový olej na pokapání
• tymián (nejlépe čerstvý) na posypání
1. Brambory oloupejte (nové brambory stačí jen dobře očistit kartáčkem pod tekoucí vodou), uvařte je ve vodě doměkka, slijte a nechte prochladnout.
2. Každou bramboru překrojte na půlky a napíchněte je střídavě se sušenými rajčaty na špejle se špičatým hrotem nebo na grilovací jehly. Špízy osolte, opepřete, potřete rozetřeným česnekem a nechte odležet v chladu.
3. Pak špízy položte na plech vyložený papírem na pečení, pokapejte je olivovým olejem a upečte v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova (během pečení je občas otočte, aby se rovnoměrně opekly ze všech stran). Horké špízy posypte lístky tymiánu a ihned podávejte.
Prima tip: Když bude hezky, můžete špízy opéct i na grilu. Pečte je velmi pozvolna, nejlépe na kraji grilu, a často je otáčejte.
Brambory Hasselback
Jméno dostaly podle stockholmské restaurace Hasselbacken, kde se poprvé podávaly. A přestože jde jen o obyčejné pečené brambory, jejich vzhled je katapultuje málem mezi umělecké předměty.
Foto: L.A.CREATIVE
Co budete potřebovat:
• asi 18 středně velkých oválných brambor (nebo 36 malých), pečlivě omytých kartáčkem• 50 g másla• 5 lžic olivového oleje
• vločkovou sůl
1. Troubu předehřejte na 210 °C (u menších brambor bude stačit na 200 °C). Vždy jednu bramboru položte do prohlubně větší dřevěné vařečky a napříč nakrojte ve 3mm rozestupech, ale nedokrojte.
2. Na sporák postavte pekáček, dejte do něj máslo a olej a rozehřejte, až začne máslo hezky pěnit. Do pekáčku vkládejte brambory nejprve nakrájenou stranou dolů a přelévejte je horkým tukem.
3. Brambory teď poprašte solí a pekáček vložte do trouby. Větší brambory pečte asi 1 hodinu a 10 minut, ke konci vyzkoušejte, jestli jsou měkké. Malým bramborám by mělo stačit tak 40 minut.
4. Brambory přesuňte na nahřáté talíře a podávejte – je to samozřejmě efektní příloha, ale například s (bylinkovým) tvarohem i skvělé jednoduché jídlo.
Prima tip: Když brambory před nakrojením napíchnete po délce asi v 1/3 výšky na špejli nebo kovový špíz, lépe je nakrájíte – nůž se o ně zarazí a zářezy budou ve stejné výšce.
Zapečené brambory s tofu a houbami
Myslíte si, že se po bramborách tloustne? Záleží na tom, jak si brambory připravíte. A tohle je důkaz, že i jídlo z dietních a zdravých surovin může být strašně dobré.
Foto: Yummy Image
Co budete potřebovat:
• 800 g brambor
• sůl
• 200 g Tofu
• 1 lžíci sójové omáčky
• 2 lžíce lístků tymiánu
• 1 cibuli
• 0,5 dl olivového oleje
• 2 stroužky česneku
• 300 g hub (hříbků, žampionů apod.)
• 3 bílky
• 4 dl nízkotučné zakysané smetany
• 30 g strouhaného parmazánu
1. Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky, krátce je spařte ve vroucí osolené vodě a nechte odkapat. Tofu nakrájejte na plátky, pokapejte sójovou omáčkou, posypte lžící tymiánu a nechte odležet.
2. Nadrobno nakrájenou cibuli krátce orestujte na větší části rozehřátého oleje. Přidejte nakrájené stroužky česneku a očištěné, na kousky nakrájené houby, osolte a společně krátce poduste. Bílky smíchejte se smetanou a osolte.
3. Zapékací formu nebo pekáček vyložte papírem na pečení a na dno rozložte třetinu plátků brambor. Překryjte je podušenými houbami, přidejte další třetinu brambor a vše přelijte polovinou smetanové směsi. Přidejte marinované plátky tofu, zalijte je zbytkem smetanové směsi, přidejte poslední vrstvou brambor a pečte asi 20 minut při 150 °C. Pak povrch posypte zbylým tymiánem a parmazánem, pokapejte zbylým olejem, teplotu zvyšte na 180 °C a dopečte dozlatova.
A ještě něco k vínu nebo pivu, k televizi nebo pro chvíle, kdy vás bude honit mlsná:
Chipsy s bylinkami
Zapomeňte na plátky brambor usmažené v oleji. Tyhle se pečou v troubě a ještě jsou efektně ozdobené bylinkami. Že to neznáte? Tak to vyzkoušejte.
Foto: Yummy Image
Co budete potřebovat:
• 5 středně velkých oválných brambor
• sůl
• asi 6 lžic rozpuštěného másla (nebo oleje)
• 1 svazek různých bylinek (tymiánu, listové petržele, koriandru, rozmarýnu...)
1. Brambory dobře omyjte a nakrájejte na krouhači i se slupkou na tenké plátky (sudý počet). Krátce je propláchněte v ne příliš studené vodě, aby se moc nezkroutily, a nechte odkapat.
2. Polovinu plátků rozložte na nízký plech vyložený papírem na pečení, pokapejte je polovinou másla (oleje), lehce osolte, položte na ně lístky bylinek, přiklopte je zbylými plátky brambor, pokapejte zbylým máslem (olejem) a opět lehce osolte.
3. Brambory překryjte papírem na pečení a položte na ně hlubší plech, do kterého ještě postavíte závaží nebo vhodnou těžší kovovou nádobu. Vše vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte asi 20 minut dozlatova a dokřupava.
Prima tip: Když si budete chtít chipsy vylepšit, vynechte sůl a posypte první vrstvu bramborových plátků jednou lžící jemně nastrouhaného parmazánu.
Mohlo by vám taky chutnat: