Celebrity

18. května 2022 06:30

David Laštovka

Emília Vášáryová: Sestru Magdu v dětství odkládala, manželství jí vyšlo až napodruhé

Slovenská herečka Emília Vášáryová, která je českým televizním divákům známá například z filmů Nestyda, kde ji čekaly milostné scény s o čtyřiadvacet let mladším Jiřím Macháčkem, nebo z Pelíšků, slaví neuvěřitelné 80. narozeniny. V životě to neměla jednoduché. Jaký vztah má se svou o šest let mladší sestrou Magdou, jež se rovněž proslavila v umělecké branži? Jejich osud se až mrazivě podobá.

Emília se sestrou Magdou prožily dětství doslova idylické. Rodiče, kteří byli váženými učiteli, se jim maximálně věnovali. Už odmalička je také vedli k odpovědnosti. Starší Emília se tak musela starat o mladší Magdu, což jí bývalo spíše na obtíž. „Občas mě jí pověsili na krk, aby na mě dávala pozor. Pak mě posadila na živý plot, abych jí neodešla. Vykašlala se na mě a jela pryč s kamarádkami,“ vzpomínala s úsměvem Magda v dokumentu Neobyčejné životy.

„Vždy jsem ji tiše odložila, aby nám dala svatý pokoj a my si mohly dělat, co chceme,“ potvrdila Emília. „Já jsem byla to sluníčko vysmáté a ona byla pravý opak. Pokaždé, když ji volali, že se jde fotografovat, nejdřív brečela, pak měla opuchlé oči a na všech fotkách pak byla odulá,“ popsala rodinné soužití Magda.

Co o sobě prozradila Emília Vášáryová před natáčením Show Jana Krause v roce 2017?

To, že se nakonec obě proslavily jako herečky, byla náhoda. Emílii tento umělecký obor zpočátku nelákal. Jenže v době, kdy maturovala a chtěla jít na vysokou školu, panovala nemilosrdná 50. léta a ona neměla dobrý kádrový posudek. Pokud chtěla jít studovat dál, neměla jinou možnost. V roce 1963 tak absolvovala studium herectví na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě.

Po revoluci obě zkoušely štěstí v politice. Emília ale jen velmi krátce. Ve volbách v roce 1990 byla vybrána do Sněmovny lidu Federálního shromáždění. Slib složila v červnu, ale už v září na svůj mandát rezignovala a vrátila se zpátky k herectví. Magda se v politice realizovala daleko více a udělala v ní velkou kariéru. Působila jako velvyslankyně v Rakousku a Polsku, pracovala ve funkci státní tajemnice slovenského ministerstva zahraničních věcí, a dokonce – byť neúspěšně – kandidovala na prezidentku Slovenské republiky.

V prvním manželství si Emília prošla peklem

Emília si během prvního manželství se sportovním lékařem Ivanem Horským, s nímž měla syna Tomáše, prošla doslova peklem. Manžel na ni žárlil, psychicky ji týral a bil. „Otce velmi trápily vlastnické sklony mého prvního manžela, který na moji kariéru žárlil,“ svěřila se herečka v knize Emília V a ti druzí.

Když byli po sedmi letech rozvedeni, velmi se jí ulevilo. Životní štěstí našla až díky druhému muži, scénografovi a kostýmnímu výtvarníkovi Milanu Čolbovi. Měli spolu syna Juraje a prožili láskyplný vztah. Přestože už je devět let vdova, po milovaném manželovi se jí stále stýská. „Prožili jsme spolu šestatřicet let, znali jsme se i dlouho předtím, než jsme se stali manželi. Jak se říká, že čas všechno zahojí, tak to v mém případě neplatí,“ sdělila nám Vášáryová.

Smrt na jevišti

Ani Magdě první manželství nevyšlo. Se slovenským hercem Dušanem Jamrichem se rozvedla v roce 1977. Láska jí vyšla až na druhý pokus, když se provdala za Milana Lasicu. Patřili k nejnoblesnějším párům slovenské společenské scény a měli spolu dvě dcery – Hanu a Žofii. Bohužel i v tomto případě šťastné a spokojené soužití překazila nečekaná smrt.

Traduje se, že zemřít přímo na scéně, ať už na prknech, která znamenají svět, nebo před kamerou, je pro herce ten nejvysněnější odchod. Milana Lasicu takový osud potkal. Loni v červenci během představení dozpíval písničku s názvem Ja som optimista, uklonil se a pak se sesunul k zemi. Zkolaboval přímo na jevišti a ani přes rychlou lékařskou pomoc se ho oživit nepodařilo. Příčinou smrti byla náhlá porucha srdečního rytmu. Z Emílie a Magdy se tak staly vdovy.

Sdílejte článek
Štítky sestra manželství narozeniny manželé herec herečka jubileum Milan Lasica Magda Vášáryová Emília Vášáryová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.