Celebrity

16. června 2023 06:00

David Laštovka

Gabriela Vránová měla krásnou sestru v USA. Mluvila s ní pár hodin před smrtí

Style - Vránová

Od smrti herečky Gabriely Vránové právě uplynulo pět let. Poslední roky statečně bojovala s rakovinou, která udeřila zničehonic. Jaké bylo soukromí nezapomenutelné české umělkyně, která ztvárnila desítky slavných filmových i seriálových rolí?

První manželství herečky Gabriely Vránové je tak trochu zahaleno tajemstvím. Nikdy o něm příliš nemluvila. Provdala se za stavaře Roberta Walló, s kterým se seznámila v divadle, ale rozvod přišel velmi záhy.

Její osudovou láskou se stal profesor matematiky Jiří Kepka, bratr herce Jaroslava Kepky, kterého si vzala v roce 1968 a zůstala s ním až do konce svého života. Seznámili se na silvestra v době, kdy byla osamělá. Proto jí herecký kolega Jaroslav Kepka nabídl, aby poslední den roku strávila s jeho rodinou.

Rok po svatbě se jim narodil syn Ondřej, který se stal uznávaným hercem, režisérem a scenáristou. „Řeknu to otevřeně a upřímně, nejdřív jsem si ho vybrala jako otce svého dítěte. Chtěla jsem, aby ho vychovával někdo, jako je on. Až později jsem se do něho zamilovala. Učaroval mi svým nadhledem, upřímností, tolerantností, laskavostí a láskou, kterou mi dodnes projevuje,“ rozpovídala se krátce před svou smrtí v rozhovoru pro slovenský týdeník Plus 7 dní.

Přála si druhé dítě. Holčičku

S láskou mluvila i o svém jediném synovi Ondřejovi. Byla na něj nesmírně pyšná. „Syn se nám opravdu vydařil. Máme velmi pěkný, až vroucný vztah. Když mě režíruje, na place mi říká Gábi. Moc jsem si přála ještě holčičku, stále jsem to manželovi připomínala, ale on už nechtěl. Přesvědčil mě, že při mojí profesi mít další dítě je těžké, a tak prý nemám bláznit. Dodnes mě mrzí, že jsem si to neprosadila,“ prozradila Gabriela Vránová.

Rakovina se vrátila

Na sklonku života sváděla těžký boj s rakovinou tlustého střeva. Zákeřná nemoc udeřila zničehonic. Pár dní jí nebylo dobře, trpěla nevolností, a tak navštívila známého lékaře ve střešovické nemocnici. Po několika vyšetřeních se od něj dozvěděla, že jí ubývají červené krvinky a začala se hledat příčina. Záhy se ukázalo, že krvácí do zažívacího systému kvůli nádoru.

Následovala operace břicha, která naštěstí dopadla dobře. V té době se zdálo, že je z nejhoršího venku a na dobré cestě k uzdravení. Z nemocnice se vrátila šťastná domů a po rekonvalescenci plánovala návrat na divadelní prkna. Vyzařovala z ní obrovská vůle a odhodlání si svůj život vybojovat.

Mohlo by vás zajímat: Alena Vránová vypadá v 90 stále skvěle. Pyšná princezna po úraze opět ve společnosti

Rakovina se však po pár měsících znovu vrátila, herečka začala rychle ztrácet síly a skončila opět v nemocnici. Pro syna to byl obrovský šok, zdrcující zprávě nemohl uvěřit. „Nechtěl jsem si připustit, že je to naše setkání poslední. Ani ve chvíli, kdy volal lékař, abychom se připravili na nejhorší. Když jsem v noci přijal zprávu o matčině smrti, tak jsem ani nevěděl, co říkám,“ popsal Ondřej Kepka v knize Magnetický vítr Gabriely Vránové.

Těšila se domů. V pondělí ji měli pustit

Gabriela Vránová zemřela v nemocnici. Poslední, kdo s ní hovořil, byla mladší sestra Miriam, která v osmdesátých letech emigrovala do USA. „Naposledy jsem ji slyšela v sobotu v 0:38. Volaly jsme si. Elinka, jak jsem jí říkala, věřila, že ji po víkendu pustí domů. Probraly jsme všechno možné a já jí slíbila, že za ní brzy přiletím. Na konci telefonu jsem jí řekla – posílám pusu, zítra zavolám! A ona mi odpověděla – tak dobrou zlatíčko, pusu,“ vylíčila deníku Aha! Miriam.

K osobnímu setkání už ovšem nedošlo. Za osm hodin poté, mezi osmou a devátou ráno Gabriela Vránová zemřela. Bylo jí 78 let.

Sdílejte článek
Štítky nemocnice smrt láska rodina sestra rakovina manželství herec herečka USA silvestr Ondřej Kepka Gabriela Vránová Jiří Kepka Jaroslav Kepka

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.