Georgi vaří bulharskou kuchyni a překvapí rodinnou situací. Hraje na city?
Prostřeno! XXVI (46) - Georgi mluví o dceři
Pondělní vaření v kulinářské soutěži si vezme na starost Bulhar Georgi. V malém pražském bytě vychovává sedmiletou dceru, která ho do kuchařského klání přihlásila. Pro výhru se bude snažit udělat maximum. Proč se ale soutěžící nebudou u něj doma cítit dobře?
Bulhar Georgi se do Česka přestěhoval před patnácti lety. Podle svých slov toužil po lepším životě, a tak odešel do země, jejíž řeč mu byla blízká. Seznámil se tu s bývalou partnerkou, se kterou má dceru Nelinku. Nejhorší je pro něj skloubit práci pošťáka s výchovou dcery. Je na ni totiž sám. Jeho partnerka jako matka nefunguje a podle Georgiho „blbla s alkoholem“. Stále doufá, že se matka jeho dcery vyléčí a dokáže fungovat jako máma.
Avokádový tataráček Zdroj: FTV Prima
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky Zdroj: FTV Prima
Bulharská musaka s hovězím masem a kozím sýrem Zdroj: FTV Prima
Krém karamel Zdroj: FTV Prima
Plněné taštičky Zdroj: FTV Prima
Slepičí vývarová polévka s nudlemi Zdroj: FTV Prima
Hovězí guláš netradičně, domácí houskový knedlík Zdroj: FTV Prima
Jablečný koláč Zdroj: FTV Prima
Lilková pizza s chorizem Zdroj: FTV Prima
Hráškový krém s kokosovým mlékem Zdroj: FTV Prima
Pečené kuře s ořechovo-švestkovou nádivkou, batátová kaše Zdroj: FTV Prima
Jablečný crumble do misky s vanilkovým přelivem Zdroj: FTV Prima
Ragú z kachních jater, domácí ciabatta Zdroj: FTV Prima
Hrášková polévka s pancettou a krutony Zdroj: FTV Prima
Vepřová panenka s liškovou omáčkou, šťouchaný brambor Zdroj: FTV Prima
Čokoládový fondant se zmrzlinou a malinovou omáčkou Zdroj: FTV Prima
Vošouchy Zdroj: FTV Prima
Hovězí vývar Zdroj: FTV Prima
Grilované maso s vídeňským bramborovým salátem Zdroj: FTV Prima
Kokosové řezy Zdroj: FTV Prima
Pokud by Georgi Prostřeno! tento týden vyhrál, koupili by si s dcerou obytnou dodávku a jezdili s ní na výlety. Pro své hosty připraví převážně bulharské menu skládající se z avokádového tataráku, hovězího vývaru s játrovými knedlíčky, bulharské musaky s hovězím masem a kozím sýrem, jako dezert připraví krém karamel. Hosty při čtení menu vůbec nenapadne, že by jej mohl vařit cizinec. Tipují, že byl zřejmě na dovolené v Bulharsku. To bude překvapení!
Podívejte se, jak se hosté při zábavě topí v rozpacích.
Záhadně červená polévka a nervozita u stolu
V malém, ale uklizeném bytě, se soutěžící rozhlížejí s obavami. Kuchyň je s prostorových důvodů přestěhovaná do chodbičky, jíst se bude v dětském pokoji. Podle některých je byt málo vybavený, nábytek starší, patnáctiletý Tomáš se podiví obrazům s nahými ženami. Rozpačitá atmosféra je mezi hosty už od přípitku. Georgi nemá k dispozici nealko variantu, i když ji bude nabízet. Voda tedy bude muset stačit. Hostům poté tvrdí, že dal do předkrmu bazalku, ostatní ale poznají, že to bude jiná bylinka. Spletl se. Hovězí vývar také vzbudí rozpaky. Proč je červený? A jak se liší bulharská musaka od té řecké? To uvidíte už vpodvečer.
První večer bývají soutěžící vždycky trošku stydliví a tentokrát tomu nebude jinak. Bohužel hostitel atmosféru příliš neodlehčí. Vypráví o svém těžkém údělu svobodného otce a pak se k hostům přidá i dcera Nelinka. Ta totiž bude hlavní organizátorkou zábavy, která bude kombinací pantomimy a héliových balónků. Její dětská energie odlehčí atmosféru a konečně se hosté začnou trošku bavit. „Že s náma byla i Georgiho dcera bylo fajn, protože to prolomilo nervozitu, která tam byla,“ zhodnotí Michaela. Kolik bodů soutěžící udělí snaživému Georgimu? Zohlední při bodování jeho těžkou životní situaci?