GLOSA: Zdraví máme málo, tak proč ho nedávat na příděl podle odpovědnosti

Příběhy lidí s rakovinou, ale i jinými vážnými onemocněními, jsou důkazem, že zdraví se často neptá. Někdy ho vůbec nezajímá, jestli se dobrovolně topíte v alkoholu a drogách nebo se snažíte ctít zásady zdravého životního stylu. A neptá se ani veřejné zdravotní pojištění.

Zatímco výši havarijního pojištění určují parametry jako je stáří auta a řidičská historie majitele, procentuální výměr zdravotního pojištění v Česku je pro všechny stejný. Částka, kterou platíme, se odvíjí od příjmu, ale ne od rizikovosti chování. A například oproti Američanům jsou navíc naše výdaje za lékařskou péči z vlastní kapsy až šestkrát nižší.

Ministerstvo zdravotnictví vytvořilo program ZDRAVÍ 21, který má směřovat k cíli zdraví pro všechny v 21. století. To pro nás dělá vláda (a nechme teď stranou, co všechno doopravdy dělá, a co ne). Co pro svoje zdraví děláme my?

Na internetu mezi nejhledanější hesla spojená s životním stylem patří „jak zhubnout za týden“. Zkratku hledáme ve všem, a obzvlášť v problémech, na které jsme si zadělávali mnoho předchozích let. Když má někdo obezitu, téměř se o tom nesmí mluvit nahlas. Idea milovat své tělo, jaké je, byla původně krásnou myšlenkou, ale začala se zvrhávat v oslavu tloustnutí, které je nepochybně zdravotním rizikem.

Přečtěte si také: Rozjívené děti do restaurace patří. Měly by sedět hned vedle kuřáků

Jestli zázračnou pilulku na dlouhověkost bez zdravotních problémů najdete, dejte vědět všem, aby se rychle mohla začít rozdávat. Bez prověření rizikovosti a toho, kdo si ji opravdu „zaslouží“.

Zdraví až na prvním místě, říká se. Na to první místo ho ale často přesuneme až ve chvíli, kdy o něj začneme přicházet. K příležitosti Světového dne zdraví se hodí popřát sílu a energii všem, kteří se o veřejné zdraví starají. Ale hlavně bychom jim měli přát více zodpovědných lidí, kteří si váží zdraví svého i svých blízkých.

Zdroje dat: mvcz.cz, penize.cz

Podívejte se také na reportáž o znovuzavedení některých poplatků ve zdravotnictví:

Sdílejte článek
Štítky zdraví Česko zdravotní pojištění glosa Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.