Dva litry vody denně a snídaní k hubnutí. 10 mýtů o zdraví, které už dávno neplatí

O různých způsobech a cestách, které vám zaručí úžasné zdraví, dlouhý věk nebo prevenci před všemožnými chorobami, toho již bylo napsáno až až. Moderní věda však čas od času některou takovou letitou zdravotní radu definitivně vyvrátí a prohlásí za nesmysl. Některé níže popsané mýty už jste určitě slyšeli, jinými jste se možná dokonce řídili nebo řídíte. Dnes už ale víme, že jsou to nesmysly.

Člověk by měl denně vypít dva litry vody

Počítat si sklenice vody tak, abyste jich denně vypili dostatek, je nesmysl. Věda již prokázala, že lidé, kteří si dají sklenici vody prostě tehdy, když mají žízeň, aniž by splňovali určitý objem vypitých tekutin denně, nemají problém být zdraví a dostatečně hydratovaní. Zároveň během dne většinou spořádáme nemálo tekutin v jídle (polévky, ovoce, zelenina) i dalších nápojích mimo vodu (džusy, čaj, káva) na to, abychom se museli obávat, že pijeme nedostatečně. Doktoři zpravidla doporučují zvýšit příjem tekutin v následujících případech:

  • Vaše moč má tmavě žlutou barvu.
  • Nechodíte na malou pravidelně.
  • Máte zvýšenou fyzickou aktivitu (a tedy více se potíte).
  • Žijete v teplém klimatu (subtropy/tropy).

Deodoranty mohou způsobit rakovinu prsu

Někteří vědci se snaží najít důkazy pro svou hypotézu, že chemické látky obsažené v deodorantech a antiperspirantech mohou být absorbovány pokožkou v podpaží. Dále spekulují nad tím, že tyto látky se následně hromadí v prsní tkáni a zvyšují zde riziko vzniku nádorů. A byť pro tuto teorii věda nemá žádný pádný důkaz, nebrání to některým, aby ji šířili a strašili s ní ženy. Řada mezinárodních odborných institucí zabývajících se rakovinou, jako americký National Cancer Institute, britský Cancer Research UK nebo American Cancer Society, již tento mýtus vyvrátila a potvrzuje, že mezi používáním deodorantů a rizikem vzniku rakoviny prsu neexistuje žádné prokázané spojení.

Když je vám zima, můžete se spíš nachladit

Určitě si vzpomenete na to, jak vás babičky a maminky káraly, abyste nepobíhali venku v zimě nedostatečně oblečené, nebo se nachladíte. Dnes už ale víme, že opak je pravdou. Například tato vědecká studie zjistila, že u mužů, kteří strávili několik hodin v nízkých teplotách těsně nad bodem mrazu, ve skutečnosti stoupla intenzita zdravé, s viry bojující aktivity v jejich imunitním systému. Neboli chlad u nich šanci na nachlazení snížil. Pravděpodobnost, že něco chytíte, je vyšší spíš uvnitř v budovách, kde je zpravidla tepleji, a mikrobi se tak zde šíří a předávají snadněji.

Chce-li být člověk zdravý, měl by si denně dát jednu multivitaminovou tabletu

Nejen výrobci multivitaminových tablet rádi argumentují tím, že když si takovou tabletu dáte, dokáže vyvážit nedostatky vitaminů a minerálů, které jste nepřijali ze stravy. Vědci však s tímto názorem příliš nesouhlasí. Pokud vám užívání vitaminů doporučí váš lékař, rozhodně jej poslechněte. Věda ale zase a znovu přichází s potvrzením, že nejlepším způsobem, jak získávat potřebné živiny, je skrz vyvážený jídelníček obsahující ovoce, zeleninu, celozrnné potraviny, ořechy či zdravé oleje.

Pro hubnutí je klíčové nevynechávat snídani

Nikde není řečeno, že snídaně vám nemůže pomoci zhubnout. Někomu může ranní jídlo pomoci potlačit hlad a zbytečně se nepřejídat později během dne. Pokud ale nejste fandové snídaní, můžete je s klidem vynechat a stále zhubnout. Vědci z Cornellovy univerzity u skupiny více než 150 mužů a žen zjistili, že ti jedinci, kteří nesnídali, se během oběda ani večeře navzdory chybějící snídani nepřejídali a v průměru denně zkonzumovali o 400 kalorií méně než ta část, která každý den snídala. Sečteno a podtrženo: Vynechání snídaně rozhodně není překážkou k hubnutí a naopak některým lidem může k hubnutí pomoci.

Vajíčka nejsou zdravá, protože zvyšují cholesterol

Milovníci omelet mohou být v klidu. Konzumace jednoho nebo dvou vajec denně dle vědy u zdravých lidí nijak nezvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Ano, žloutek obsahuje cholesterol, ale pro většinu z nás množství cholesterolu z jakéhokoli jednoho konkrétního jídla není dostatečně škodlivé. Při posuzování cholesterolu je potřeba vzít v potaz váš celý jídelníček a celkový příjem tuků ze všeho, co běžně sníte. Vajíčka to ani nezachrání, ani nezhorší. A hlavně – vejce obsahují mimo jiné omega-3 nenasycené mastné kyseliny, jež naopak riziko kardiovaskulárních chorob snižují.

A co dalšího ještě obsahuje vejce?

Zelený hlen znamená bakteriální infekci

Obsah vašeho kapesníku po kýchnutí byste automaticky neměli zaměňovat za laboratorní test. Vědecké studie opakovaně potvrzují, že zelený nebo žlutý hlen je o trochu častější u některých konkrétních typů bakteriálních infekcí. Přítomnost hlenu takové barvy ve vašem kapesníku však není potvrzením, že touto infekcí trpíte a potřebujete antibiotika. Stejně jako můžete mít při zánětu dutin čistý, průhledný hlen, může jej i obyčejné nachlazení proměnit na zelený.

Cukr dělá děti hyperaktivními

Ne že bychom cukr měli považovat za zdravý pro děti, ale věda již definitivně prokázala, že sladkosti nejsou tím, co je činí divokými, nepozornými ve škole či neposlušnými. Avšak jelikož řada rodičů stále věří tomu, že zde existuje jistá spojitost, už dopředu očekávají, že se jejich ratolesti po sladkém budou chovat špatně. A jak ukázaly vědecké výzkumy, posléze si neposlušnosti u dětí spíš všimnou, byť za to cukr nenese žádnou vinu.

Ze záchodového prkýnka lze chytit řadu infekcí

Nemůžete-li si z nějakého důvodu ničím obložit záchodové prkýnko, není potřeba příliš se nervovat. Záchodová prkýnka jsou paradoxně většinou poměrně čistá – na rozdíl od dveří, dveřních klik a podlah toalet, které jsou zpravidla pokryté mikroby, jako je bakterie Escherichia coli, virus chřipky nebo různé druhy norovirů, jež způsobují známé střevní virózy. Ve skutečnosti je tak mnohem účinnější přikrýt si papírem ruce, když se dotýkáte dveří nebo dveřních klik, a vždy si je posléze umýt či vydezinfikovat. Možnému nakažení zabráníte rozhodně více, než pokud si jen obložíte prkýnko papírem.

„Křupání“ kloubů může způsobit artritidu

„Nekřupej si ty klouby, není to zdravé!“ Některé lidi tento zvuk rozčiluje, jiní ihned reagují přednáškou o tom, jak je pro vaše ruce nebezpečné si takhle křupat klouby. Nepříjemnost zvuku je ale ve skutečnosti jedinou škodou, kterou reálně můžete způsobit. Když si protáhnete ruce a uslyšíte/ucítíte v kloubech známé prasknutí, ve skutečnosti není původcem ani to, že by se o sebe klouby nějak třely. Zvuk vzniká prasknutím vzduchových bublin, jež se mezi klouby vytvářejí. Pokud si klouby s chutí „prokřupáváte“, klidně v tom pokračujte. Vědecké výzkumy ukazují, že tento zvyk nehraje v rozvoji artritidy ani žádného dalšího onemocnění kloubů absolutně žádnou roli.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.