Celebrity

15. října 2024 16:10

Michaela Vlčková

Havlová o financování první dámy: Vše jsme platili ze svého. Herečky jí vyjádřily podporu

Bývalá první dáma Dagmar Havlová (71) se na sociální síti vyjádřila k novele, která by měla připsat manželce prezidenta téměř 100 tisíc korun měsíčně. Havlová popřela, že by kdy požadovala finanční odměnu za vykonávání služby na Hradě v době, kdy byl její manžel Václav Havel prezidentem republiky. Podporu jí vyjádřila řada známých tváří včetně zpěvačky Báry Basikové (61) či influencerky Ornelly Koktové (31).

Aktuálně je v Česku hojně diskutovaným tématem novela zákona o Kanceláři prezidenta republiky, podle které by měla současná první dáma Eva Pavlová dostávat paušální náhradu výdajů ve výši 95 250 korun.

K tomu se nyní vyjádřila někdejší první dáma Dagmar Havlová. „Donesla se ke mně informace, že jsem údajně požadovala i já finanční odměnu za vykonávání služby na Hradě v době, kdy byl manžel prezidentem republiky,“ uvedla v prohlášení na svém instagramovém profilu vdova po Václavu Havlovi.

Čtěte také: Apanáž pro první dámu? Politická sebevražda, vláda s rozpočtem předvádí amatérismus, řekl Kopecký

„Tato informace se nezakládá na pravdě. Je nepravdivá, lživá a zavádějící,“ pokračovala a vysvětlila, že veškeré výdaje platili s manželem z vlastní kapsy. „Všechny výdaje na reprezentaci doma i v zahraničí, stejně jako náklady spojené s pobytem na zámku v Lánech a bydlení ve vlastním domě byly výhradně hrazeny z našich vlastních finančních prostředků,“ napsala Havlová.

„A rozhodující léta mi nebyla započtena do důchodu, i když jsem zastávala činnost, která patřila funkci ombudsmana a jeho kanceláře. Ta byla zřízena v roce 2000,“ doplnila.

Herečce a bývalé první dámě vyjádřily podporu desítky fanoušků. „Pokud je první dáma aktivní, jako jste byla vy, a nyní je i Eva Pavlová, tak nechápu ten povyk. Nenechte se tím otrávit. Není potřeba vše vysvětlovat a hájit,“ vzkázala Havlové fanynka. „Neobhajujte se. Vaše práce vedle pana prezidenta byla vidět. Koneckonců vaše služba lidu trvá stále. Máte můj dík a obdiv,“ přidala se další.

Mohlo by vás zajímat: Po prvních dámách na Hradě „První Vyžírka“, píše šéf Motoristů. Vadí mu návrh ministerstva

V komentářích pod příspěvkem, ke kterému Dagmar Havlová připojila video se společnými fotografiemi s Havlem, se objevily také vzkazy od známých tváří českého showbyznysu. „Dášenko, tohle ignoruj. Ty nejsi povinna se z takových věcí zpovídat,“ napsala hudebnice Bára Basiková. „Nemáte zapotřebí se nikterak obhajovat. Dávala jste do toho srdce,“ okomentovala influencerka Ornella Koktová. Komentář v podobě emoji pak přiložila například zpěvačka Marta Jandová či moderátorka pořadu Showtime Martina Jandová.

Schmarcz: Debata o penězích pro Pavlovou je trapná. Šaty jí může koupit manžel z náhrad:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 21. 10. 2024

Aktivity, které se kolem vás dějí, na vás možná nedělají velký dojem, ale to neznamená, že kvůli nim musíte být nešťastní. Není čas na to, abyste seděli se založenýma rukama a nechali ostatní, aby se ujali vedení. Pokud vidíte něco, s čím nesouhlasíte, ozvěte se a dejte to najevo. Udělejte, co můžete, abyste změnili běh událostí tím, že necháte zaznít svůj silný hlas.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.