Celebrity

5. července 2024 07:00

David Laštovka

Herce Zdeňka Žáka při životě drží jen přístroje. Čeká na transplantaci

Herce Zdeňka Žáka, který v červnu oslavil 72. narozeniny, trápí vážné zdravotní problémy. Po onemocnění ledvin je odkázaný na dialýzu, na kterou dochází třikrát týdně. Bez ní by nemohl žít. Se svým osudem se pere statečně a optimismus neztrácí.

Herec Zdeněk Žák se dlouhou dobu potýkal s celkovou únavou. Často mu také otékaly nohy a kolaboval. K lékařům ale odmítal jít. Postupně nabral dvacet kilogramů, neboť, jak se ukázalo, mu přestávaly pracovat ledviny a situace začínala být kritická. Nebýt jeho manželky Zuzany, která ho odvezla do nemocnice, nemusel by tu dnes už být. „Já bych to dál kurýroval podomácku, Zuzka mě ale naložila do auta a dovezla k doktoru, kde mi řekli, že jsem přijel za minutu dvanáct,“ popsal herec v pořadu 13. komnata.

Jedinou šancí je transplantace

Od té chvíle musí pravidelně třikrát týdně docházet na dialýzu. Jedná se o postup, při němž se krev pacienta čistí mimotělně pomocí speciálního filtru – dialyzátoru. Momentálně se v ČR dialýzou léčí zhruba šest tisíc pacientů. „Žiju jen díky tomu přístroji. Kdyby nebyla tahle možnost, tak bych zemřel,“ prohlásil Zdeněk Žák. Jedinou šancí je transplantace ledvin. „Mám ale určitý věk, takže když tu ledvinu bude potřebovat někdo mladší, tak ať ji má. Já to už na té dialýze vydržím. Mladí mají přednost,“ poznamenal herec.

Vzal si jednu z nejkrásnějších českých hereček

První manželkou herce Zdeňka Žáka byla jedna z nejkrásnějších českých hereček Jorga Kotrbová. Tu nejvíce proslavily pohádky Zlatovláska nebo Honza málem králem, kde hrála princezny. Mají spolu dvě děti, dceru Julii a syna Václava. Po pěti letech se ale rozvedli.

Až druhé manželství s paní Zuzanou je šťastné a spokojené. Ta mimochodem měla stejné povolání jako jeho maminka, obě byly učitelkami v mateřské školce. Vyženil s ní dvě děti a spolu mají jedno - dceru Zuzanu, která vystudovala konzervatoř a stala se z ní úspěšná herečka. Získala například jednu z hlavních rolí v pohádce Když draka bolí hlava, kde si zahrála s Karlem Gottem.

Kvůli dceři chtěl volat policii

Objevila se také v seriálu Zoo a působí v Divadle na Jezerce. „Zuzanka, moje nejmladší dcera, v divadle vyrostla. Neměl nám ji kdo hlídat, tak chodívala se mnou. Jednou na zájezdovém představení v Karlových Varech se mi během představení ztratila. Měla sedět v zákulisí, ale najednou tam nebyla. Zmizela. Byl jsem už zoufalý a chtěl volat policii. Kolem zrovna procházeli rekvizitáři, kteří nesli z jeviště smotaný koberec a z něj vypadla Zuzanka. Chtělo se jít spát, tak si v něm zdřímla,“ prozradil s úsměvem Zdeněk Žák v pořadu 7 pádů Honzy Dědka.

Podívejte se na rozhovor se Zdeňkem Žákem o farmaření:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 7. 2024

Nezajímejte se o to, zda získáte více. Soustřeďte se na to, co už máte, Berani. Pracujte s tím, co ve vás rezonuje. Instinktivně víte, co funguje a co ne. Neztrácejte čas nesmyslnými záležitostmi. Zaměřte se na priority. Čím vyrovnanější a stabilnější budou dnes vaše emoce, tím více prosperity přijde do vašeho života.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.