Celebrity

31. května 2023 05:30

David Laštovka

Karel Augusta se upil k smrti kvůli mladé milence. Podle manželky svůj konec cítil

Od smrti nezapomenutelného českého herce Karla Augusty uplynulo už čtvrtstoletí, dožil se přitom pouhých 62 let. Před kamerou ztvárnil desítky slavných rolí, jaké ale bylo jeho soukromí?

Herec Karel Augusta dlouhá léta vedl spořádaný život. Se svojí manželkou Alenou měl dva syny a byl vzorným manželem i otcem. Zlom v jeho životě nastal v době, kdy se bláznivě zamiloval do půvabné mladé baletky Dagmar. Kvůli ní chtěl omládnout, přestal jíst a začal drasticky hubnout. Nakonec shodil 30 kilogramů, problém byl ovšem v tom, že místo jídla pouze pil, nejčastěji suché víno, na kterém se postupem času stal závislý.

Čtěte také: Jak se znamení chovají v opilosti? Štíři jsou svůdníci, Panny rýpavé potvory

„V sedmdesátých a osmdesátých letech ani v nejmenším neohrozil kvůli alkoholu jediné představení. Všichni jsme si občas vypili po premiéře nebo na zájezdě, ale tím to končilo,“ vzpomínal na něj v televizním dokumentu Příběhy slavných herec Ladislav Mrkvička, který byl přesvědčený, že za všechny Augustovy problémy mohla jeho milenka. „Měl partnerský vztah s jistou dámou, která začala formulovat jeho myšlení,“ dodal.

Co řekl manželce pár hodin před smrtí?

S Augustou to šlo postupně z kopce. Svých démonů se pokoušel zbavit v protialkoholní léčebně, bohužel však neúspěšně. „Byl to geniální herec, ale když jsme spolu točili naposledy, bylo to už poměrně složité. Když se nenapil, nepředvedl takový výkon, na jaký jsme u něj byli zvyklí. Musel jsem ho poslat, aby si šel loknout, pak přišel a zahrál to bravurně,“ prozradil webu Prima Ženy režisér Jaroslav Soukup, který Augustu velmi často obsazoval do svých snímků. Jen namátkou: Vítr v kapse, Kamarád do deště, Kamarád do deště II – Příběh z Brooklynu nebo crazy komedie Byl jednou jeden polda II – Major Maisner opět zasahuje, který byl mimochodem jeden z jeho posledních filmových počinů.

Jedním z nejznámějších filmů, kde si Augusta zahrál, je Kamarád do deště z roku 1988:

Mohlo by vás zajímat: Jan Libíček vážil 150 kilo, přesto dělal stojky. Nevlastní dcery považoval za své

Rok nato zemřel. Doma u své manželky, která se na něj ani přes jeho milostné avantýry nikdy nevykašlala. „Ta smrt přišla nečekaně. Přišel domů odpoledne, lehl si a druhý den ráno nevstal. A já říkala: ‚Je ti blbě? Chceš jíst?‘ On už tu smrt zřejmě cítil... Večer jsem seděla u stolu, on přišel a říkal: ‚Alenko, mám tě moc rád.‘ Zůstala jsem na něj koukat. A on říkal: ‚Jenom chci, abys to věděla.‘ A odešel. Šel si lehnout a dopoledne druhý den jsem ho našla mrtvého. Zemřel na selhání ledvin,“ přiblížila v televizním dokumentu Příběhy slavných jeho manželka Alena.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.