Celebrity

7. července 2023 05:55

David Laštovka

Roman Skamene se díky filmu Bony a klid stal maskotem veksláků: Milovali mě a opíjeli

7 pádů Honzy Dědka II (2): Roman Skamene o podnikatelském pokusu

Od premiéry kultovního filmu Bony a klid, který důvěryhodně mapoval tehdejší pražské podsvětí ovládané veksláky, uplynulo 35 let. Jednu z hlavních rolích, veksláka Bínyho, ztvárnil herec Romana Skamene. Jak na natáčení vzpomíná?

Díky své roli ve filmu Bony a klid, natočené v roce 1987, se stal Roman Skamene maskotem veksláků. Byl pro ně jako král, kamkoliv přišel a pohybovali se tam tito lidé, zvali ho na šampaňské a bohatě hostili. „Přitom když jsem si přečetl scénář, měl jsem strach, že by po mně veksláci mohli jít, protože v tom filmu se prozrazovaly i jejich finty. Opak byl ovšem pravdou. Oni mě milovali. Pořád mě zvali na nějaké akce. Alkohol tekl proudem,“ prozradil herec webu Prima Ženy.

Dodnes ho prý pronásleduje drink zvaný Magické oko, které v roli veksláka Bínyho ve filmu popíjel. „Od té doby, když jsem přišel někam do hospody, hned mě na něj někdo chtěl pozvat. Od natáčení jsem ho ale nepil. Nemůžu se na to ani podívat. Zelenou nesnáším a v kombinaci s pivem je to něco odporného. Na place jsem pil skutečné pivo se skutečnou zelenou. Jeli jsme to asi šestkrát, bylo mi tak blbě, že mě museli odvézt,“ zavzpomínal dnes už s úsměvem Roman Skamene, který Bony a klid považuje za nejlepší film, který natočil.

Film Bony a klid mu přinesl přátelství s Jonákem

Stal se hvězdou a každý se s ním chtěl družit. Například i kontroverzní podnikatel Ivan Jonák. Po revoluci, kdy se mohlo začít svobodně podnikat, si herec pořídil hospodu. Kšefty ale nešly tak, jak si představoval, navíc ho okrádal vlastní personál. Podnik nakonec zkrachoval a zůstaly obrovské dluhy.

Skamene si peníze vypůjčoval od lichvářů, kteří mu ale nakonec začali vyhrožovat fyzickou likvidací. Dokonce ho drželi za nohy z okna. V zoufalé situaci, kdy byl úplně na dně a nevěděl, co dál, se rozhodl zavolat Jonákovi. „Vylíčil jsem mu, v jakých jsem sračkách. Že ke mně mají přijít do restaurace pro prachy. Nebyla to nějaká závratná částka, ale já je prostě neměl. Oni šli po tom dost tvrdě. Výhrůžky stupňovaly, šlo mi o krk,“ přiblížil Skamene.

Proč se s kontroverzním podnikatelem rozhádal?

Jonák konal okamžitě a následovala scéna jako z akčního filmu. Přijel s partičkou svých bodyguardů, kteří se poschovávali po hospodě. Když lichváři vyzbrojeni střelnými zbraněmi dorazili na místo, Jonákovi muži vyskákali ze všech koutů a během jediné minuty je všechny zpacifikovali. „Ozval se výkřik: Akce! Kluci vyletěli a začalo to. Bylo slyšet jen: Lehni! Ke zdi! Na zem! Jonák jim pak dal u stolu podepsat, že od něj převzali peníze a že je už nikdy v životě nechce vidět. Jeden z těch lichvářů se mi při odchodu omluvil, že to přehnali. Od té doby jsem je neviděl. Ivan mi tehdy pomohl,“ uvedl herec.

Přátelství mezi ním a Jonákem pokračovalo i v době, kdy kontroverzní podnikatel skončil za mřížemi za objednávku vraždy své manželky Ludviky. Skamene nevěřil, že by to měl na svědomí a s manželkou Renátou, která pracovala v advokátní kanceláři, se mu snažili pomoci a dostat ho z vězení. Když se to nepodařilo, Jonák se cítil být zrazen a herce začal veřejně pomlouvat. Tím jejich přátelství skončilo a k usmíření už nedošlo.

Podívejte se, jak bydlí herec Roman Skamene:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 4. 5. 2024

Berani, dnes se možná nebudete moci soustředit na práci. Vaše hlava může být v oblacích a váš smysl pro detail vás může poněkud zklamat. Netřeba dodávat, že tento den není vhodný k tomu, abyste se pouštěli do nových, obtížných nebo komplikovaných úkolů. Soustřeďte se na rutinní činnosti, které zvládnete bez přemýšlení. Takto zvládnete celý den, aniž byste se z toho zbláznili.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.