Jak se slavilo a pilo před rokem 1989: Za komunistů frčel třeba Mozek

Alkohol k silvestrovskému veselí patří a vždy patřil. A pořádnou kocovinu si lidé uměli uhnat i před rokem 1989. V hlubokém komunismu bylo svobody v Československu velmi málo, ale jestli vládnoucí strana do něčeho nežvanila, tak to byly různé alkoholové míchanice. Pilo se všechno, co teklo. S „opičkou“ totiž ta totalita byla tak nějak snesitelnější.

Opít se rychle a levně. To bylo heslo, které mělo univerzální platnost. Byly to časy, kdy Čechoslováci věřili, že ten pravý rum se dělá z brambor a že sovětská vodka léčí. Odporná doba to byla, ale šikovný český člověk si vždy poradí. A když máte k dispozici hodně alkoholu, dá se i na dobu temna koukat přes růžové brýle.

Mozek, Vodníkovo sperma a Utopený komunista

Za „totáče“ žádný velký výběr drinků nebyl, takže vznikal prostor pro kreativní nápady a roztodivné míchanice. Slévaly se moky, které ještě dneska vyvolávají mrazení na zátylku. Pojďme si legendární „míchačky“ připomenout.

Na rozjezd každého večírku se hodil Bílý medvěd, což bylo šampaňské s vodkou. Oblíbený byl Mozek, kdy se do griotky pomalu naléval vaječný likér. Pro jemné duše bylo ideální Vodníkovo sperma, kdy se zelená naředila mlékem.

Web eXtra.cz připomíná také Utopeného komunistu. Na dno sklenice se dá griotka, která se opatrně po skle dolije vodkou. K tomuto drinku se vázala legenda, že čím více se nápoje vypije, tím více bude utopených komunistů.

Brutální kombinaci představoval Žabinec. Do černého piva se nalila griotka a panák zelené. Milovníci filmu Bony a klid si určitě vybaví scénku s Magickým okem, kdy se do piva vhodí panák zelené. Drinku se také říkalo Bludička.

Web Recepty Online připomíná také míchanici zvanou Šavle meče. Do sklenice se slil rum a griotka, pro milovníky sladkého v poměru 1:1, pro drsňáky pak poměr 2:1 ve prospěch rumu. Míchanici se také říkalo Táta máma, protože rum s griotkou se v žaludku krásně objímal. Zabijáckým drinkem pak byl fernet míchaný s rumem, kterému se říkalo Rudé kladivo. Své fanoušky si našla také Cesta do pravěku, kdy se míchá rum, fernet a zelená.

Alexandr Guha, který je autorem knihy Pravé české míchačky, připomíná drink, který se nepil ze sklenice, ale míchal se v talíři. Sebere se všechno, co je na stole a nalije se do misky či hlubokého talíře. Tak vznikne Prasečí polévka, kterou fajnšmekři konzumovali pomocí polévkové lžíce.

Dnes by zřejmě už neprošel nekorektní drink nesoucí název Cikán v jeteli či Černoch v trávě. Jedná se o kombinaci zelené s fernetem. K totalitní klasice pak patřil také Semafor, tedy do sklenice pomalu nalitý vaječný koňak, griotka a zelená. Tento drink navozoval pocit světovosti a lepší společnosti.

Co vám vzkazují hvězdy televize Prima?

Na závěr se sluší připomenout, že některé drinky přežily sametovou revoluci a můžeme na ně narazit i dnes. Pořád frčí Beton (becherovka s tonikem) či Bavorák (fernet s tonikem). Klasikou pak zůstává Houba, což je víno s kolou.

Jak vypadaly české domácnosti za socialismu? Podívejte se reportáž:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.