Životní styl

31. prosince 2022 05:59

Marie Makovská

Retro silvestrovské pohoštění: Chlebíčky, jednohubky i bowle, jak je milujeme dodnes

Vedle nepřeberného množství moderních kanapek či finger foods by mohl takový nefalšovaný český chlebíček působit trochu humpolácky. Více než stoletou specialitu z dílny asi nejznámějšího pražského lahůdkáře Jana Paukerta jsme si ale právem oblíbili, a tak si na našich stolech najde své místo dodnes. Na jaké další lahůdky nesmíte v době oslav zapomenout?

Podobně jako další speciality české kuchyně, ani chlebíček není tak úplně náš. Různě obložené krajíčky chleba se podávaly už v minulosti v mnohých zemích po celé Evropě. Prý je jedli například staří Římané a oblíbil si je i Napoleon. Český chlebíček, tak jak ho známe, byl ale představen v roce 1916 v lahůdkářství Jana Paukerta a v mnohém se odlišoval. Vyznačoval se kyprostí, čerstvostí a surovinami naskládanými na rozdíl od sendvičů vedle sebe, aby lahodily oku a poskytly v průběhu konzumace různé chutě.

Na chlebíčcích Jana Paukerta si rády pochutnávaly hvězdy jako pěvkyně Ema Destinnová nebo básník a spisovatel Jaroslav Seifert, velkým milovníkem obložených chlebíčků byl i Král komiků Vlasta Burian, který je podával na svých večírcích. Paukert byl také vrchním dodavatelem chlebíčků  pro prezidenta Jana Masaryka. Nebyl ale jediný, kdo v této době proslul výrobou vynikajících lahůdek. V roce 1916 založil slavné lahůdkářství v Praze Alois Zoufalý, za zmínku pak stojí také Josef Lippert.

Podobné články

Chlebíčky a další lahůdky se těšily velké oblibě i za dob socialismu a existuje na ně mnoho receptů podle bývalých ČSN (Československé státní normy). Dodnes je mezi chlebíčky nejprodávanější stará dobrá klasika –⁠ s ruským vejcem, šunkový na bramborovém salátu, s rostbífem, hermelínový i krabí. V poslední době jsou ale stále kupovanější také chlebíčky s kaviárem a různými druhy ryb.

Oblíbené jednohubky

Šunková pěna, sýrová nebo česneková pomazánka, třená niva či sardelová pasta. Některé typy jednohubek jsou nejspíš nesmrtelné a budeme je mít rádi navěky. Stále více však stoupá obliba odlehčených kanapek jen ze zeleniny, sýrů a podobně. I klasická kolečka rohlíků jsou nahraditelná, můžete vykrájet libovolné tvary z listového těsta nebo plátků celozrnného chleba, sbalit suroviny do tortilly a nakrájet jako mini „šneky“ nebo jako základ použít třeba plátek okurky.

Plněná vejce

Někomu by mohla připadat trochu nudná, ale dají se nazdobit podobně jako chlebíčky či kanapky. Žloutky z vařených vajec se míchají se sardelkami nebo jen s máslem a trochou hořčice a zdobicím sáčkem vrací zpět do košíčků z bílků. Ozdobená kapary nebo kaviárem budou vypadat luxusně.

Šunkové závitky v aspiku

Nic nám nebrání vytvořit nejrůznější kreace a zužitkovat do aspiku suroviny „co dům dal“. Stará norma ČSN 50316 ale jasně udávala, co by měly závitky obsahovat. Dušenou šunku, francouzský salát (podobný bramborovému, jak ho děláme dodnes), konzervované okurky, vejce vařená natvrdo, petrželovou nať a aspik neboli huspeninu. Do aspiku se také zalévá ruské vejce, složení má podobné, liší se hlavně způsobem servírování. Polovina vařeného vajíčka na lůžku z bramborového salátu je politá majonézou, obložená kornoutky šunky a ozdobená zeleninou.

Výtvory z listového

Listové těsto je vděčnou surovinou, v obchodech snadno seženete hotové, klidně i rozválené. Největší oblibě se těší sýrové tyčinky a šneky, ale i různé slané záviny a plněné taštičky. Inspirujte se třeba těmito 20 slanými recepty. A pokud nestíháte upéct dobroty z listového těsta a chlebíčky i jednohubky mizí z talířů tak rychle, že není čas je doplňovat, velmi vděčné jsou také obložené talíře ze sýrů, uzenin, ořechů, čerstvé i nakládané zeleniny.

Ovocná bowle

Alkohol je součástí oslav už mnoho let a ani sladký bolehlav jménem bowle není žádným moderním výdobytkem. Recept na ni popsala například česká učitelka a autorka kuchařek Marie Janků-Sandtnerová v kuchařce Lahůdková kuchyně z roku 1949. Pokud máte k dispozici čerstvé ovoce, klidně ho použijte, ale zimní silvestrovská bowle se nemusí stydět ani za to z kompotu. Poslouží vám zde navíc i sladký ovocný nálev. Pak už budete potřebovat jen trochu rumu, cukr dle chuti, sekt a led. Podává se ideálně naběračkou ze speciální mísy, můžete ale použít i vydlabaný meloun.

Tatarák, mini burgery i krevety

Snadná dostupnost potravin a jídel ze všech koutů světa ovlivnila i českou gastronomii a naše chutě. Vedle tradičních chlebíčků sváteční tabule často zdobí i oblíbený tatarák s topinkami, mini burgery nebo nejrůznější rybí speciality. Tak už víte, do jakého silvestrovského pohoštění se letos pustíte?

Zdroj: autorský článek

Použitá literatura: Lahůdková kuchyně, Česká grafická Unie 1949
Marie Janků-SandtnerováReceptury studených pokrmů, Merkur 1976

Zkuste recept na kachnu podle herečky a zpěvačky Světlany Nálepkové:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.