Tatrovka, Igráček nebo mončičák. Tyto hračky si děti přály k Vánocům za socialismu

Retro Vánoce: Takhle jsme slavili svátky za socialismu

Vzpomínáte na Vánoce vašeho dětství? Určitě jste měli vytouženou hračku, kterou jste si přáli dostat pod stromeček. Možná to byl právě Igráček, mončičák nebo velká oranžová sklápěčka Tatra na písek. Pokud je vám kolem čtyřiceti či padesáti let, jistě si tyto retro věci vybavíte. Pojďte s námi zavzpomínat na dárky, které dostávaly děti za minulého režimu.

Neexistuje snad dítě, které by se na Vánoce netěšilo. Prázdniny, cukroví, pohádky a hlavně dárky. Ty se ovšem za dob socialismu poněkud lišily od těch, které dostávají dnešní děti. Dříve naděloval Ježíšek (chvíli i děda Mráz, jak se nám snažil vnutit režim) všem prakticky totéž. Nebylo na výběr. I tak ale panovala radost u stromečku veliká.

Nutno říci, že některé hračky byly kvalitnější a odolnější než ty dnešní, které pocházejí většinou z čínské produkce. Československo mělo ve výrobě hraček velkou tradici, jež v jisté formě přežívala i za socialismu. Například dřevěné hračky z družstva Jas se dostaly i na západní trhy. Legendární byly a stále ještě jsou i plechové hračky na klíček.

Od dřeva a plechu k plastům

Na výrobu hraček se zpočátku používalo vedle plechu a kovu hlavně dřevo a bakelit, později se čím dál více prosazovaly plasty. Igra, Směr, Fatra Napajedla a Chemoplast, všechna tato družstva vycítila příležitost a přeorientovala se na umělou hmotu.

Za minulého režimu se neřešil boj s genderovými stereotypy. Snem každého kluka tak byla tatrovka, autobus nebo vláček, holčičky si často přály panenky, nejlépe v kočárku, nádobíčko a nábytek, později pak mončičáka. Hitem 80. let byl Igráček nebo céčka. Samostatnou kapitolu tvořily stavebnice –⁠ každý si jistě vybaví legendární Merkur.

A existovaly i hračky, jež si přál snad každý. Příkladem byla magnetická tabulka, kterou vyráběly semilské Kovozávody. A jak fungovala? Kroutilo se dvěma knoflíky a jehla kreslila do zlatého prášku na obrazovce svislé nebo vodorovné čáry. Možná si hračky z fotek v naší galerii pamatujete i vy. Měli jsme je všichni. Stejně jako jsme všichni spali na stejných palandách a nosili stejné aktovky a oblečení.

Některé hračky se staly ikonami a sběratelskými kousky

Některé retro hračky jsou dnes ikonické. Třeba pískací figurky z břeclavského Gumotexu a velká nafukovací zvířata z Fatry Napajedla. Pro obě firmy navrhovala zvířecí postavičky legendární česká výtvarnice Libuše Niklová. Takový Igráček přežil dodnes, od roku 2007 se znovu vyrábí. Z původních Igráčů se také stal také sběratelský kousek, stejně jako z kovové rarity –⁠ českých angličáků.

„Bohužel už jen v bazarech a na sběratelských serverech může zájemce sehnat další produkt Igry, kterým byly skvělé kousky plastových ‚dvacetikorunových‘ modelů veteránů z řady Old Timer. Igra je vyráběla od konce 60. let. Odrostlí kluci si určitě vzpomenou na malé bakelitové ‚šestsettrojky‘ a trambusy, také z Igry. Prodávaly se po třech korunách a jako bezkonkurenčně nejlevnější je mámy malým otravům vždy vrazily do rukou, aby dali pokoj a neodcházeli s prázdnou,“ píše Michal Petrov v knize Retro s podtitulem Co bylo a nebylo za reálného socialismu.

Na většině fotografií v naší galerii jsou zachyceny exponáty v Retro muzeu Praha. To kromě hraček nabízí také dobovou módu, bydlení, jídlo, způsob trávení volného času a nechybějí ani ukázky komunistické propagandy. Nyní zde přichystali výstavu o Vánocích v 70. a 80. letech. Podívejte se na úvodní reportáž Vladimíra Procházky, který vás vezme na malou exkurzi do dob minulých a zavzpomíná, jak jsme dříve slavili Vánoce a jaké vymoženosti jsme měli v domácnosti.

Zdroj fotografií: Retro muzeum Praha (se svolením)

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.