Celebrity

20. září 2023 17:00

David Laštovka

Krutý osud hvězdy filmu Bony a klid. Josef Nedorost se napil mléka a ochrnul

V 80. letech patřil Josef Nedorost k nejkrásnějším českým hercům. Měl obrovské charisma, obvykle hrával drsňáky, byl hollywoodským typem a mnozí mu předpovídali velkou budoucnost. Svůj potenciál však nedokázal naplnit. Částečně i kvůli vážným zdravotním problémům. Uzavřel se do sebe a umíral v zapomnění.

Herec Josef Nedorost, který zemřel v roce 2020 ve věku 64 let, vystudoval JAMU a následně získal angažmá ve Státním divadle v Brně, kde strávil několik let. Poté přešel do Divadla E. F. Buriana v Praze, kde si jeho nesporného talentu všimli režiséři a začali ho obsazovat do svých filmů. Nejvíce ho proslavily snímky Pěsti ve tmě (1986), Bony a klid (1987) nebo Anděl svádí ďábla (1988). Výrazně se uplatnil také v dabingu.

Josef Nedorost si zahrál i ve filmu Bony a klid 2, který vznikl v roce 2014:

Po revoluci se zabýval archeologií. Při jedné z výprav se mu život obrátil naruby a nic už nebylo tak jako dříve. V té době mu bylo 42 let. „Prohledávali jsme zrovna místo od Keltů a začalo pršet. Schovali jsme se v nejbližším kravíně, kde dojičky právě podojily a jedna mi nabídla, ať se napiju rovnou z kádě, což jsem neměl dělat. Za tři dny jsem začal mít vysoké horečky. Byl jsem jeden případ ze sta, který měl meningoencefalitidu, aniž by měl klíště,“ popsal v pořadu 13. komnata.

Ztratil pojem o realitě, skončil na vozíku

Zmíněná choroba patří mezi virová onemocnění, při nichž člověk ochrne, může trpět poruchou paměti či velkou změnou nálad, přičemž choroba může způsobit i smrt. „Najednou jsem omdlel, moji rodiče byli pryč, já se probudil po nějaké době a naprosto jsem ztratil pojem o realitě. Pode mnou byl flek od potu. Propotil jsem koberec. Rodiče pak zavolali doktora a ten řekl, že je to chřipka. Táta mu zabouchl dveře a řekl, že to chřipka není. Tak mi udělali další vyšetření a zjistili, že jsem infikovaný,“ vylíčil Nedorost.

Následky byly děsivé. Ochrnul a skončil na invalidním vozíku. Na nohy se díky tvrdé každodenní dřině dokázal postavit až po dlouhodobé rehabilitaci v Kladrubech. „Tam jsem se sebral, protože jsem viděl, že jsou i lidé, kteří jsou na tom hůř,“ přiblížil herec.

Dveře od bytu museli násilím otevřít policisté

Chůze se mu sice zlepšila, prodělaná nemoc ale zásadně narušila jeho psychiku. Trpěl depresemi a úzkostnými stavy. Uzavřel se do sebe a život ho přestal těšit. Choroba se podepsala také na jeho vzhledu. Oholil si svůj pověstný knír a nechal si narůst dlouhé vlasy.

Konec života strávil v rodných Českých Budějovicích, v šestém patře panelového domu na menším sídlišti, kde bydlel se svojí maminkou. Po její smrti už zůstal úplně sám. Podle sousedů byl velmi uzavřený, neměl žádné přátele a ven vycházel pouze pro nákup. Doma Josef Nedorost v naprostém zapomnění také zemřel. Dveře museli násilím otevřít až hasiči za asistence policie, kterou přivolali sousedé. Z hercova bytu totiž vycházel zápach a na zvonění nikdo nereagoval.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 5. 2024

Je frustrující, když práce stojí v cestě romantice a společenským aktivitám. Přesně to dnes cítíte, Berani. Vaše myšlenky jsou zaměřeny na večerní a víkendové aktivity, ale povinnosti máte na stole. Nezoufejte. Jednoduše si dejte závazek, že uděláte to, co se od vás očekává, a užijte si dnešní večer s jistotou, že jste splnili své povinnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.